Да се храним по китайски

Светлана Видинска

Да се храним по китайскиФакт е, че китайската кухня има милиони фенове по целия свят, но малко хора знаят за едно от най-важните им правила за чудесно здраве и превъзходно настроение и самочувствие - правилното хранене. Този източен народ хиляди години е вярвал и продължава да вярва, че болестите идват при тези, които се хранят неправилно, не изпълняват физически упражнения, имат лоши мисли и вредни навици. Като се съберат всички тези неща накуп, тялото просто капитулира. А самата болест не идва внезапно - тя години наред се оформя в организма. Затова си струва да вземем под внимание тяхната система на хранене - ще видите, че има над какво да се замислим.

В 21 век хората употребяват прекалено много храни, възбуждащи апетита и се стига до там, че организмът приема много повече, отколкото има нужда. В резултат се появяват лошият сън, песимизмът и депресията.

Повечето хора знаят, че китайците делят всичко на „ин“ – енергия на тялото и „ян“ – енергия на духа. Затова е важно балансирането на тези енергии: когато преобладава „ин“ , хората страдат от наднормено тегло, а под въздействието на „ян“ тялото слабее неимоверно много. За да се получи пълна хармония, балансът се изчислява в пропорции 50-30-10-10.

Да се храним по китайски50% се падат на зърнените храни. Зърната на пшеницата, царевицата, ориза и ечемика са богати на растителни влакна, желязо, фолиеви киселини и цинк, като в същото време съдържат малко мазнини. Именно те дават необходимото количество енергия на човека – основата за балансирането на храните в организма.

30% са на плодовете и зеленчуците. Но запомнете нещо важно! Плодовете и зеленчуците, които употребявате за храна, трябва да бъдат откъснати от района, в който живеете. И не всички тях може да употребявате в неограничени количества. Продукти, в които преобладава „ин“  - домати, картофи, грозде, цвекло, яжте в по-малки количества, а тези с „ян“ - ябълки, зеле, моркови, чесън, сливи са за тези, които искат да отслабнат.

10%  се заемат от морските и бобови продукти. В известна степен напълно заменят месото или поне частично. Ако не можете съвсем без месо, то намалете количеството му и не го употребявайте всеки ден.

10%, но не на последно място са напитките - просто вода, зелен или черен чай, но не ги подслаждайте с мед или захар. Зеленият чай изхвърля токсините от организма и притъпява чувството на глад.  

Да се храним по китайскиДа се храним по китайски

Китайците обръщат голямо внимание на лековитите свойства на храната. Така например кромидът предпазва от простуда, затова почти винаги присъства в менюто, а пикантното чили се грижи за храносмилането и по-добрата циркулация на кръвта.

Да се храним по китайскиИ още нещо: не се залежавайте след похапване, а просто се разходете. Каквото и да се говори, хората от Изтока не са вманиачени по спорта и интензивните тренировки приемат като същинско наказание за тялото. Вместо фитнес и джокинг, там се практикува ходенето пеш, затова ако искате да изпробвате китайската система за зравословен живот, на първо време забравете за колата и асансьора.

Важен е крайният резултат, но вече знаете - прекрасното здраве се получава от правилно хранене, физическа активност, позитивни мисли и полезни навици. Това е съвършената формула. Успех!

Снимки © Corbis