Принцесата на бял кон

Светлана Видинска

Принцесата на бял конРокля в бонбонено розово, изящен ток и малка коронка – пред вас е новата повелителка на модния подиум. Пролетните колекции 2012 слагат край на готиката, грънджа, заемките от мъжкия гардероб и агресивния фетишизъм в стил „секси камериерка“. В центъра на прожекторите е палавата, глезена принцеса, която, в крайна сметка, се крие във всяка жена.

Креативният директор на Louis Vuitton Марк Джейкъбс доказа, че ако принцове на бял кон почти не се срещат, то принцеси - под път и над път. На парижкото прет-а-порте моделите, начело с Кейт Мос слизаха от снежнобяла конна въртележка – досущ като наследнички на трона, избягали от двореца, за да отидат на карнавал. Нежни пастелни оттенъци, пищни поли в стил New Look, дантела, цветя - 49-годишният US дизайнер като на магия накара да разцъфти всичко, което принцесите толкова много обичат.

Принцесата на бял кон

Триумфът на женствеността роди най-новия моден термин "princess chic", който едва ли има нужда от превод. Модният свят се вдъхнови от прашните, дебели корици на книжките с приказки: Дълги поли и рокли, помитащи пода от тафта, тюл и органза, нежни бродерии и подобия на корони, като в шоуто на Nina Ricci. Многопластови кринолини в кралско златно, стигащи едва до средата на финия глезен от Оскар Де Ла Рента. Обемни полички, наподобяващи листенцата на разцъфнала роза от световноизвестния сорт Jason Wu. Дантелени палтенца, увенчани с гарвановочерна панделка – носталгия по епохата на Андерсен от Miu Miu. И великолепни рокли ала Пепеляшка в духа на Валентино, комбинирани с естествен грим, вдигната коса и дълги обици, греещи отдалеч с блясъка на скъпоценните камъни.

Принцесата на бял кон

Разтапящите сетивата цветове на бонбони и захарен памук, обшивките с кристалчета Swarovski, цветята от дантела с 3D ефект, миниатюрният ключ с форма на бижу, тънките сребристи коланчета, пантофките с ефирна бродерия – всичко това превръща сезон Пролет-Лято 2012 в приказка без край. Повече от ясно е, че световните дизайнери разчитат на играта с подсъзнанието – рано или късно всяко момиче се размечтава да бъде принцеса. От онези, които биха заменили цяло кралство за една рокля на Valentino. А мечтите са обречени на сбъдване...

Принцесата на бял кон

 

Снимки:

1. Louis Vuitton
2. Christopher Kane; Rodarte; Dior
3. Dolce & Gabbana; Jason Wu; Nina Ricci; Viktor & Rolf; Jil Sander
4. Valentino; Oscar de la Renta; Giles; Miu Miu; Vionnet

Фото: Style.com, Elle.ru