Как могат да ни навредят прекалено високите токчета на обувките

Преосмисляне на височината в модата Всеизвестен факт е, че жените обожават високи токчета. Те ги правят по-високи, по-уверени и карат краката им да изглеждат по-дълги и женствени, с един особен чар и привлекателност.

Въпреки това, честото носене на високи токчета може да има сериозни, дългосрочни последици върху тялото и стойката ви, които не са привлекателни:

Стойка – токчетата могат да променят цялостната позиция на тялото, измествайки центъра на тежестта върху малка част от стъпалото, която не може да се справи с целия натиск и тежест. Това значително натоварва ставите и гръбнака, който вместо да стои изправен се променя във формата на “S”. Предната част на стъпалото е подложена на натиск, който се увеличава правопропорционално с увеличаването на височината на токчетата.

Преосмисляне на височината в модата

Артрит – Изкривената стойка на тялото докато вървите на токчета, може да доведе до артрит на ставите на коляното и глезена. Болките там са много често срещани при любителките на високи токове, тъй като носенето им увеличава натиска върху капачката на коляното с до 26%.

Преосмисляне на височината в модата Скъсяване на мускулите – Въпреки, че краката изглеждат страхотно, когато носите високи токчета, скъсяването на мускулите на прасеца и ахилеса може да доведе до необратими последици като например липсата на лесна подвижност и гъвкавост и болки в краката, особено, когато носите ниски обувки.

Заболяване на Мортън – тежка последица от промяната на стойката и баланса на стъпалото, водеща до деформация на нервите между пръстите на краката, която ги удебелява.

Болки в глезените – високите токчета създават дисбаланс, което увеличава риска от усукване на глезена или разкъсани сухожилия.

Освен това носенето на остри и високи обувки може да доведе до деформация на стъпалата, неправилно израстване на ноктите на краката, разширени вени, подуване, мазоли, загрубяване на кожата на стъпалото, болка и скованост.

Ако да се откажете от високите токове е твърде голяма жертва за вас, то поне изберете по-подходящи и удобни обувки, следвайки тези съвети:

1. Уверете се, че формата на обувката е същата като тази на стъпалото ви (но не и по-тясна) и краят и е на 1 см от палеца на крака. Не купувайте обувки, които ви стискат.

2. Колкото по-висок е токът, толкова по-препоръчително е поставянето на подходящи стелки или силиконови подложки.

3. Една каишка през глезена на крака може да спре хлъзгането на крака и да предостави по-голяма стабилност.

4. Не купувайте обувки с токчета над 4 см. Ако все пак държите на прекалено високият ток – носете обувките колкото може по-рядко.

5. Острите токчета не осигуряват достатъчно стабилност, затова избирайте по-широки и дебели токове.

6. Масажирайте краката си – подарете си един масаж на краката в края на деня като поставите топка за голф (или друга с подобни размери) под стъпалото си и започнете да я търкаляте наоколо с различни нива на натиск за 1-2 минути.

7. Изпънете краката си – седнете на земята с крака пред себе си и поставете кърпа около стъпалото, държейки краищата и с две ръце, и леко дръпнете назад, разтягайки прасеца и ахилесовото сухожилие. Задръжте за около десет секунди и сменете крака.

И не забравяйте – обувките са предназначени да прилягат добре на краката ви и да са удобни, а не да ги стискат безмилостно.