Кои са основните правила за красиви крака


Теодора Денева

За красиви кракаКраката са тези, които през целия ни живот носят тежестта на нашето тялото. Почти няма жена, която да не се е сблъсквала с подути или туптящи крака след дълъг и напрегнат ден.

Всички знаем, че по ходилата на краката са разположени система от високоактивни точки, съответстващи на всички органи и части на тялото. Точно поради това е от голямо значение правилния избор на обувки.

Още от древни времена хората са се старали да опазят своите крака от наранявания, замърсявания и простуда, като са ги увивали в меки материи, преди всичко в кожа, а в топлите страни са се ограничавали с преплетени сандали. Така краката са можели да се да се движат свободно, като в същото време нищо не е пречело на изпарението на кожата.

С течение на времето обувките са придобивали все по-разнообразни форми, като едни от най-неудобните обувки били тези с формата на клюн. Естествено още в онези времена хората са се стремели да подражават на модата и много от тях са подлагали своите крака на мъки в нейно име. Това за съжалени продължава и до днес. Проявявайки неблагоразумие и не обръщайки внимание на това, каква вреда си нанасят, много жени неправилно подбират своите обувки. Последствията от това обаче могат да бъдат много неприятни - подути стъпала, нарушение на кръвообращението, отслабена мускулатура и ограничена подвижност, ярко изразена деформация на ходилото, изкривени пръсти, враснали нокти, гъбични заболявания на краката, мазоли. Това са само част от коварствата, с които нашите крака си отмъщават за недостатъчните грижи към тях.

Предлагаме ви няколко варианта, за да се справите с проблема и да имате прекрасни и отпочинали стъпала.

За красиви кракаКои са най-подходящите обувки? Най-здравословни са обувките със средно високи  токове - 3-4 см. Грешно е твърдението, че за да не натоварваме ходилата си и за да щадим гърба е по-добре да носим обувки без ток или с ниска подметка. Напротив, именно токчетата отнемат от стреса на коленете и сухожилията на краката. Това разбира се не означава, че трябва всички да се покатерим на 12-сантиметрови токове. Обувките с много високи токове оставете за официалните случаи.

Друг проблем са много тесните обувки с остри върхове. Не е лъжа, че едни крака в такива обувки изглеждат доста привлекателно, но пък това води до нарушаване на кръвообращението, до образуване на мазоли и различни деформации на краката.

Задължително краката трябва да се проветряват и да са в непрекъснат досег с въздуха. Това разбира се е доста трудно постижимо условие през зимата, затова когато сте в къщи, оставайте поне за час боси - без чорапи и без домашни пантофи. През лятото, в своето ежедневие, задължително носете отворени обувки на бос крак, а при официални поводи се насочете към много фините копринени чорапи.

Запомнете, че чорапите и обувките трябва да се сменят всеки ден дори ако имате само два чифта обувки. Сменяйте обувките всеки ден, за да могат да изсъхнат от потта, да се проветрят и да не се деформират преждевременно.

За красиви кракаАко обаче все пак са се появили мазоли, то за това ще помогне една обикновена гореща сапунено-содена вана на краката.
Смесете 2 литра вода с четири чаени лъжички сода и задръжте стъпалата в този разтвор поне 30 минути. След това много внимателно потъркайте проблемните места с пемза, без да търкате върху здравата кожа, след което намажете с препарат, предназначен за такива образования.

Някои жени се сблъскват и с проблема изпотени крака. Тази засилена дейност на потните жлези в областта на стъпалата може да предизвика доста неприятни проблеми. За това ако сте се сблъскали с нещо подобно, ползвайте специални лосиони, които третират изпотяването и правете бани със запарена дъбова кора, отвара от лайка или силен чай, като е добре процедурата да трае поне 10-15 минути.

Ако след работния ден краката ви са отекли или пулсират, то е време за топли компреси и за контрастна баня. Топлите компреси са много ефикасни при подути крака. Обвийте стъпалата си с плат, напоен в топла вода и постоите така няколко минути. Процедурата можете да повторите 3-4 пъти на ден в продължение на месец. Ако това не помогне, потърсете лекарска консултация.
Ако краката ви пулсират, престъпете към контрастна баня. Тя ще подобри кръвообращението и ще повиши общия тонус. За целта редувайте студена с топла вода поне няколко пъти, като в гореща вода ги дръжте около две минути, а в студена-не повече от десетина секунди. Завършете процедурата с хладка вода, след което внимателно ги подсушете с кърпа, като не забравите и местата между пръстите. Накрая намажете с крем и по възможност обуйте памучни чорапи.

За красиви кракаВсяка жена иска нейните краката да бъдат с гладка и стегната кожа. За да постигне това обаче тя трябва да полага същите грижи, както за цялото тяло - вода, сапун, кремове, масла, маски и гимнастика. Особено  полезни  са сухите четкови масажи на краката. С две четки със средно твърди косми, индивидуални за всеки крак, четкайте с кръгови движения краката, като започнете от ходилата и движите четките нагоре до ингвиналните гънки. Четкането продължава, докато кожата се зачерви. След това краката се намазват с някакъв мазен крем или с масло за тяло и се правят леки поглаждащи движения с пръстите на ръцете (в същата посока както при четковия масаж) за успокояване на кожата.

Ако случайно имате излишни натрупвания на тлъстини по краката, то можете да приложите следния полезен масаж:
Започнете да масажирате краката от глезените, като с пръстите на ръцете правите малки кръгови движения около кокалчетата. Следва силно размачкване на прасците. Тлъстините в подколянната ямка се отстраняват с енергични поглаждащи движения с гърба на китката, ката ръцете се редуват. За масажиране на бедрото,  ходилото се обляга на стол и отпуснатата по тази начин бедрена мускулатура се овалва между двете длани от каляното нагоре. За положителни резултати този масаж е препоръчително да се прави ежедневно.

Всички сме в очакване на един от най-прекрасните сезони - лятото. Загрубялата кожа, подутите крака и лошият педикюр определено не са от нещата, които биха привлекли мъжката половина. Така че мили жени, заемете с това.
Вашите крака заслужават това внимание!

За красиви крака