Най-важните и основни термини в маникюра


Най-важните и основни термини в маникюра Много от нас чуват термини, свързани с маникюр и ноктопластика, които са или неясни или тяхното определение е объркващо само по себе си. Много от тези термини са химически свързани, но все пак могат да бъдат обяснени и разбрани. Този списък съдържа термини, свързани с естествени и изкуствени нокти, процедури, продукти и т.н.

Акрил: Полимеризирано полимерно покритие. Това покритие се формира чрез комбинация от точно съотношение на мономер в полимер. Днешните акрилни мономери (течности) са направени с етилов метакрилат (EMA) поради присъщата му гъвкавост. Акрилните полимери (прах) съдържат около 70% EMA и 30% MMA (метилов метакрилат). Тази комбинация от химикали създаде вещество, което е едновременно гъвкаво и здраво и имитира естествената гъвкавост и здравина на ноктите.

Алергени: вещества, които са способни да предизвикат нежелани алергични реакции като например кихане, кашляне, обрив, сърбежи и др.

Алергична реакция: алергичната реакция или алергия е нежелана реакция на тялото, обикновено се характеризира със зачервяване на кожата, сърбеж, мехури и локализиран оток.

Ацетон: химическо съединение, представляващо безцветна, лесно запалима течност. Широко се употребява в лакочистителите и лаковете. Има свойството да изсушава нокътната плочка.

Бактерии: едноклетъчни организми. Някои бактерии могат да причиняват заболявания, други са безвредни.

Бондер: специална смола за нокти, продукт, който помага за по-доброто захващане на естествения нокът с гела.

Ваничка: ваничката служи за накисване на ръцете и омекотяване на кожата в сапунена вода (някои маникюристки добавят и масла и други съставки).

Гел (ноктопластика): гелът и акрила често се определят като различни, когато в действителност те са от семейството на метакрилатите и акрилатите, което прави гела – акрил. Геловете са изработени от предварителното съединяване на някои мономери в къси вериги наречени олигомери. Олигомерите са единични вериги, които са дълги няколко хиляди мономера. Геловете създават твърда повърхност и покритие и обикновено се поставят под UV светлина, за да се втвърдят или „изпичат”.

Дехидратация: премахване на влагата от повърхността на нокътя – нещо, което би подобрило сцеплението и ще помогне за предотвратяване на бактериални и гъбични инфекции.

Еластичност и блясък: нокътя притежава тези свойства благодарение на участието на водата и мазнините в неговия строеж.

Изсушител за нокти: течност, нанасяща се чрез пръскане, с четка или капкомер, която скъсява времето за изсъхване на лака.

Инструменти за ноктопластика: най-важните инструменти за създаването на ноктопластика са: силиконови удължители (къси, извити, прави, квадратни, универсални..), UV лампа (уредба за втвърдяване на UV гел), UV гел, лепило за ноктопластика, лепило за нокти, четка за акрил, четка за гел, акрилен прах, препарат за дезинфекция, леплив плат (фибростъкло, коприна...), форми за изграждане, активатор (спреи за изсушаване на лак или гел за нокти), обезмаслител, топ-лак, масло за кожички, основа, мономер, течност за сваляне на изкуствени нокти и почистване на лепило.

Клещи за кожички: инструмент за прецизно подрязване на кожички.

Кополимер: полимери, съдържащи два или повече различни вида мономери.

Кутикула (кожички): кожичките са слой прозрачна или безцветна кожа, която обгражда нокътната плочка и трябва да бъде отстранявана чрез омекотяване, избутване или изрязване (не е препоръчително).

Латерална нокътна гънка: това е меката тъкан обграждаща стените на нокътя.

Лепило: химикал, който служи за слепване на две повърхности една за друга. Може да се отнася до леплив плат – фини влакна плат или хартия, които се залепват върху счупен нокът за спомагане на неговото заздравяване. Те не се отлепват, а израстват заедно с нокътя.

Матрица (нокътен корен): коренът на нокътя се намира под кутикулата като малка част от него може да се покаже и пред кожичката. Тя е по-бледа и наподобява полумесец. От там започва разтежа на нокътя.

Ножица за нокти: специална ножичка за изрязване на ноктите, която ги предпазва и е по-щадяща към тях, в сравнение с нокторезачката. Ножичката за нокти се използва за постигане на по-голяма точност в изрязването им.

Нокътна плочка: изгражда се от корена на нокътя. Тя е съставена от епителни клетки. Основата и е особен вид белтък, наречен кератин.

Нокътно легло: тъканта, разположена под нокътната плочка.

Обезмасляване: обезмасляването на нокътната плочка се прави със специални препарати за тази цел, преди нанасянето на лак/гел/удължител. Целта е тя да може да се задържи за по-дълго време, без да се излющи и падне. При някои хора ноктите се омазняват по-бързо, отколкото при други и тези хора трябва да поддържат ноктопластиката си на около 2 седмици или по-често.

Омекотител за кожички: може да се срещне под формата на маслко или крем. Съдържа минерални вещества, мазнини, восък, вазелин, които омекотяват кожичките в основата на нокътя и подобряват тяхното състояние. Омекотителят за кожички се нанася преди тяхното избутване или изрязване, улеснявайки този процес.

Основа: подготвя ноктите за нанасянето на лака. Поставя се с цел предпазване от оцветяване на нокътната плочка с лак и постигане на по-голяма дълготрайност на поставения отгоре лак.

Пилене: това е едно от първите неща, които се правят при подготовката на нокътя преди ноктопластика. Пиленето става със специални пили в различни видове и служи за скъсяване до минимум и изпиляване на ноктите в подходящата форма преди залепване на удължител или изграждане на нокът.

Пили за нокти: в различни размери и твърдост. Използват се за полиране, шлифоване и пилене на ноктите до постигане на желаната форма. Пилите с по-груба повърхност обикновено се използват за обработката на изкуствени нокти. За естествени нокти не се препоръчва използване на метална пила, при тях подходящи са пилите с гумена или картонена основа. За скъсяване на ноктите се използват по-едри пили, а за оформянето им – по-ситни.

Полираща пила (буфер): нежно полираща, тапицирана пила, която придава блясък на нокътя чрез полиране и стимулиране притока на кръв към нокътната плочка.

Портокалови клечки (бамбукови клечки): дървени клечки, които служат за почистване на ноктите и избутване на кожичките на ноктите.

Памучни тампони: служат за отстраняване на лака с лакочистител и спомагат за избутването на кожичките. Използват се в сферата на ноктопластиката поради добрата си попивателна способност и чистотата на работа (не оставят влакънца).

Шпатула за кожички: инструмент с гумен връх, извит във формата на копито, с който се избутват кожичките в основата на октите.