Как да пазаруваме в Ebay - част 1

Ebay Милиони хора по целия свят в днешно време пазаруват онлайн. Този начин на пазаруване спестява време, което иначе ще изгубите в обикаляне по магазините, търсейки най-подходящия за вас продукт, без да имате гаранция, че изобщо ще упеете да го намерите. За да се обиколят 10-15 магазина е нужен цял ден, като никой не ви гарантира, че пазаруването ще приключи успешно. Друго предимство на онлайн пазаруването е, че за него няма “работно време” - може да се пазарува неограничено, буквално по всяко време на денонощието.

Поради тези и много други причини, решихме да ви запознаем с най-популярния и удобен начин за пазаруване в днешно време - пазаруването от Ebay.

Ebay е най-големият базар за покупко-продажба, обхващащ почти всичко, за което можете да се сетите - от комплект копчета или ципове до автомобили.

В тази мрежа са регистрирани над 300 милиона души, като всеки ден броят им се увеличава. Ebay има и локални сайтове за Америка, Великобритания, Германия, Индия, Китай и много други.

Тук ще се спрем на Ebay.co.uk - английският сайт, тъй като е много по-достъпен от гледна точка на цените на стоките и тъй като Великобритания е членка на ЕС - поради това няма мита и ДДС при доставка на стоките, какъвто е проблемът с пазаруването от американския сайт. Освен това цените и времето за доставка на стоките са много по-приемливи от тези в основния сайт - Ebay.com.

Какви са хората, които купуват и продават в Ebay?

В базара можете да срещнете обикновени домакини, които разпродават дрехите си от миналата година, за да освободят място в гардероба за новите придобивки. Също така можете да попаднете и на големи предприемачи, които освен, че продават в Ebay имат и реални магазини, в които предлагат стоките си. Някои частни лица са превърнали търговията на сайта в техен основен източник на доходи, други просто разпродават дребни предмети, за да съберат пари за нещо, след което преустановяват търговията.

Основните характеристики на функционирането на Ebay като система за покупо-продажба са:

- продавачите се стремят да продават на възможно най-изгодна за тях цена и да спечелят, докато купувачите - да закупят нещо на ниска цена. Сайтът не е изграден на принципа на взаимното подпомагане, а напротив - всеки иска да спечели.

- За да публикува предмет за продажба, продавачът трябва да заплати определена такса. Обикновено тази такса се включва в цената на доставката на стоката. Поради тази причина, ако даден продавач е сложил за продажба предмети от един и същи вид, на два търга, не трябва да наддавате и на двата, за да "не пропуснете случайно да закупите предмета ако не спечелите на първият търг", защото ако спечелите и двата, ще сте длъжни да ги купите. Ако откажете да заплатите продавачът ще трябва да пусне търга отново, от там да заплати отново и таксата, нужна за това. А на вас ще ви бъдат наложени санкции и дори можете да бъдете отстранени от сайта.

Ebay - Друга важна характеристика е възможността за коментари (или feedback) - това е най-добрият начин да се определи дали даден купувач или продавач е добросъвестен. Ако имате истинска причина да сте недоволни, винаги можете да оставите отрицателна оценка на някого, а той не може да я премахне и всички ще я видят. Всеки продавач или купувач има рейтинг, който се изчислява на база на положителните, неутралните и отрицателните оценки, получени през последната година. Можете да пазарувате без да се притеснявате от продавачи с рейтинг 100%. Разбира се, ако не сте доволни, преди да оставите оценка, трябва да се свържете с продавача и да обясните какъв е проблема, а той ще ви предложи решение - обикновено да ви възстанови сумата, която сте платили, а вие да му върнете продукта. Ако продавачът откаже това или не отговаря на вашите запитвания, може да се свържете с Ebay и от там вече решението на проблема е в техните ръце - ако продавачът се е държал недобросъвестно той може да получи забрана да търгува, като срокът за това може да бъде дори няколко години.

- За разлика от много места в България, в Ebay купувачът е Бог. Имате право дори да връщате стоки, без конкретна причина, в седем дневен срок от получаването им.

- Имайте предвид, че ако не спазвате правилата на сайта и вие можете да получите забрана. Но това няма да включва само акаунтът ви в Ebay, а и този в Paypal. Няма да имате възможност дори да се регистрирате с ново име и поща и да пазарувате, тъй като разплащанията стават чрез регистрирана в Paypal карта, която веднага ще бъде засечена, че е регистрирана на името на някой със забрана. Така Ebay повишава сигурността и възможностите за измами са много по-малко.

- Могат да ви отстранят от Ebay поради няколко причини - системно отказване заплащането на спечелените на търг стоки, системно оставяне на негативни оценки без видима причина, невярна лична информация, опити за измама в търговете и други.

- Имайте предвид, че продавачите често печелят и от завишената цена на доставката - преди да решите да наддавате в някои търг, потърсете същия продукт и преценете коя оферта ще е най-изгодната за вас - с ниска първоначална цена и висока доставна, оферта "купи сега" (Buy It Now) и т.н. Освен това важно е да знаете, че при много оферти цената за доставка не е посочена, но това не значи, че няма доставка до България - просто пишете на продавача и го попитайте.

- Доставките от Великобритания обикновено се извършват с тяхната "Royal mail" - това е доставка по въздушен път, така стоките пристигат до тук изключително бързо, а ако нашите пощи успеят да реагират също така бързо, можете да държите закупения предмет 4-5 дни след като сте го спечелили и платили. Понякога продавачите не изпращат стоките веднага след заплащането им, но това обикновено е обяснено в самия търг.

- В Ebay.co.uk размерите на стоките са в мерни единици различни от тези, с които сме свикнали. Примерно там дължината е указана в инчове, а размерите на дрехите са 6=XS, 8=S и така нататък. За това ще отделим специално внимание в продължението на статията. Предметите обикновено са описани изключително точно, за да не станат грешки, тъй като продавачите нямат изгода от това да приемат обратно стока и да я пускат за продажба отново (най-вече заради повторното плащане на такси).

Втора част на темата:

Как да пазаруваме в Ebay - част 2

Снимки:www.ebay.co.uk