Невиждани произведения се презентираха на „БГ модна икона 2024“

* Знаменити родни дизайнери и дебютиращи модни творци показаха произведения на церемонията за най-успешни и стилни българи

По време на петнадесетото издание на Годишните награди за най-успешни и стилни българи „БГ модна икона 2024” се състоя уникален ревю-спектакъл на Академията за мода. Състезателите по спортни танци – талантливите Волен Драганов и Мануела Аргирова, откриха с красиво изпълнение „БГ модна икона 2024“. Специални грамоти, с които Академията за мода отличи специалисти в бюти индустрията, бяха връчени от проф. Любомир Стойков на Габриела Карчина - експерт по перманентен грим за „Принос към изкуството на грима“, както и на д-р Полина Паньова – ендокринолог и специалист по инжекционна естетика за „Принос към естетичната медицина“. Както всяка година, студенти на проф. Стойков по моден дизайн от Националната художествена академия показаха свои произведения – Габриела Михова, Ивайла Генова, Ния Йорданова, Силвия Николова, Ива Георгиева и Марио Йонев.

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

Ревю-спектакълът започна с модния бранд Benmodel (дизайнер Албена Иванова-Деянова), като представи част от най-новата си колекция „Завръщане“. В нея се открояват аутфити със силно етно звучене. Ръчно бродирани кантове и шевици изпъкват върху такива добре подбрани и качествени материи като кожа и дантела. Дървените копчета, памучните шнурове и лентите завършват цялостната визия. За тази чудесна колекция са характерни множеството цветни акценти, асиметрично разположени и ръчно изработени, което прави всяка една дреха единствена и неповторима.

Таня Ян – дизайнер на модния бранд Tanya Ian Exclusive, представи колекция „Флора“, която е вдъхновена от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“ на тема „Флора“. Аутфитите, които са изработени от италианска дантела подчертават нежността и женствеността на всяка дама, а основният мотив са цветята. Корсет, блейзер и дори  елек с мъжка кройка могат да бъдат превърнати в елегантно бижу. Думите, които могат да опишат колекцията са на приказния Ханс Кристиян Андерсен: „Само живеенето не стига, човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя.“ „Флора“ e създадена за вълнуващи топли дни и любими дестинации.

Двукратната носителка на „Златна игла“ Аксел Харди презентира колекция „Ред в хаоса“, която е създадена специално за ревю-спектакъла „БГ модна икона 2024“. Визиите се редуват в две теми – хаос и ред. Хаос пънк визиите са в смели идеи – авангардни дръзки рокли, нарязани топове, поли и панталони, като представят хаоса у нас и по света. Втората тема е в светли тонове като екрю и в преливащи нюанси като светлосиньо небе и дъга, които олицетворяват желанието за ред. Дизайнерката Аксел Харди призовава всеки, дори и с малко, да допринася за реда и надеждата всеки ден!

Модният бранд Wolf Walley с дизайнер Милена Петрова представи колекция „Просто трябва да имаш“, която се състои от рокли в тъмен цвят, направени от естествени материи със следващ линията на тялото силует и с акцент върху раменете.

Свои предложения, тематично подбрани за събитието, показаха и носители на приза „Златна игла” през годините. Лиа Каменова – дизайнер на модния бранд Reflet и носител на „Златна игла 2023“ в категория „Най-добър млад дизайнер“, показа колекция Reflection colours 2024, вдъхновена от сините нюанси на отразените мечти, природата, небето и нежните моменти на пролетта. Двата аутфита, които представи са пресъздадени благодарение на процеса цианотипия, който е добре познат във фотографията. Платовете са ръчно обагрени с много внимание към детайла. Николай Божилов – двукратен носител на приза, представи три аутфита, създадени на принципа за конструиране zero waste. Дизайните се променят в различни силуети и дължини според логиката на трансформиращата се природа на модата.

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

Модният бранд Karpov с дизайнер Соня Карпов, който на „Златна игла 2023“ бе отличен с грамота от Академията за мода за „Проспериращ моден бранд“, презентира за първи път детска линия заедно с пролетно-лятната си колекция „Хубава жена“ от спортно-елегантни модели с дизайнерски принтове на марката. Основен акцент в колекцията е вечната женственост, изразена чрез красивите буфан ръкави, миди дължината в полите, както и свободният силует в спортните визии от отличителни абстрактни дизайнерски принтове, с които брандът е повече от разпознаваем в социалните мрежи. Ексклузивно участие в ревюто взе лицето на бранда Златка Димитрова и нейният чаровен син Миро. Те които представиха новия спортно-елегантен модел с качулка Red Devil, изработен от дизайнерски принт на марката и съобразен с актуалните модни тенденции за една отличителна всекидневна визия.

Модният бранд Ivette Bianchi съществува отскоро, но вече се радва на сериозно признание. На „Златна игла 2023“ неговата дизайнерка Ивет Апостолова получи специална грамота на Академията за мода за „Успешен дебют на българската модна сцена“. Ivette Bianchi представи своята дългоочаквана колекция C'est la vie, вдъхновена от френската фраза „това е животът“. Роклите, украсени с ярки цветове и бляскави декорации, предизвикват усещане за празничност и удоволствие от живота. Със смесица от вечерни рокли и парти тоалети, всяко парче от колекцията отразява непредсказуемата красота и радостта на спонтанните приключения на живота.

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

Ревю-спектакълът преди церемонията беше закрит от Поля Кинова – носител на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща Paloma Fashion, която представи колекция „Дързост“. Новите модни предложения са издържани във вечно модерния черен цвят и са предназначени за независимите, уверени и мотивирани жени. Колекция за вечната черна класика, излъчваща шик и елегантност, изпълнена с драматична изисканост и екстравагантна причудливост.

Лице на „БГ модна икона 2024“ беше българският топмодел Антоанета Боянова, която дефилира с тоалет на модния бранд Benmodel, а водещата – очарователната Гери Дончева Янков, сияеше в два тоалета на модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева - трикратна носителка на „Златна игла“. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов.

„БГ модна икона 2024“ се реализира с любезното съдействие на „Витоша Парк Хотел“, Christian of Roma, „Балкантел“, MAC Cosmetics, KWIAT, хотел Diplomat Plaza, BG MODELS, M3 Communications Group, Inc., салон за красота V&A Glamour, сладкарници „Неделя“, бутик за цветя „Талисман“, хотел „Самоков“ и клиники „Торакс“.

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

БГ модна икона 2024

Снимки:
1. -2. Ревю на модния бранд Benmodel.
3. Албена Иванова-Деянова на финала на ревюто с манекените, представили част от колекция „Завръщане“.
4. -5. Ревю на модния бранд Tanya Ian Exclusive.
6. Таня Ян на финала на ревюто с манекените, представили колекция „Флора“.
7. -8. Ревю на Аксел Харди.
9. Аксел Харди на финала на ревюто с манекените, представили колекция „Ред в хаоса“.
10. – 11. Ревю на модния бранд Wolf Walley.
12. Манекените, представили колекция „Просто трябва да имаш“ на Милена Петрова.
13. – 14. Ревю на модния бранд Reflet.
15. Лиа Каменова на финала на ревюто с манекените, представили колекция Reflection colours 2024.
16. -17. Ревю на Николай Божилов.
18. Николай Божилов на финала на ревюто с манекените, представили неговите предложения.
19. – 20. Ревю на модния бранд Karpov.
21. Соня Карпов на финала на ревюто с манекените, представили за първи път детска линия заедно с пролетно-лятната колекция „Хубава жена“.
22. – 23. Ревю на модния бранд Ivette Bianchi.
24. Ивет Апостолова на финала на ревюто с манекените, представили колекция C'est la vie.
25. – 26. Ревю на модна къща Paloma Fashion.
27. Поля Кинова на финала на ревюто с манекените, представили колекция „Дързост“.
28. Проф. Любомир Стойков заедно с д-р Николай Божилов и техните студенти от катедра „Моден дизайн“ на НХА, които участваха в ревю-спектакъла.
29. Състезателите по спортни танци – Волен Драганов и Мануела Аргирова.
30. Проф. Любомир Стойков и Габриела Карчина.
31. Проф. Любомир Стойков и д-р Полина Паньова.
32. Лицето на „БГ модна икона 2024“ Антоанета Боянова, облечена в аутфит на модния бранд Benmodel.
33. – 34. Очарователната водеща Гери Дончева Янков, облечена в рокля на модна къща „Алегра“.

Фото: Академия за мода / Петър Станев: 2, 3, 5, 6, 8, 11, 12, 14, 16, 17, 18, 19, 22, 24, 25, 26, 28, 30, 31, 32
Фото: Академия за мода / Хайлайф: 1, 4, 7, 9, 10, 13, 15, 20, 21, 23, 27, 29, 33, 34