Есил Дюран препоръчва културния туризъм

* Популярната наша изпълнителка открехва завесата на предстоящото културно събитие, в което модата подава ръка на музиката  

Есил Дюран е една от най-влиятелните и талантливи български певици в стиловете попфолк и джаз. Името ѝ се асоциира също с актуалния моден дизайн и оригиналната ѝ модна концепция. Нейни колекции са представяни на Златната игла на Академията за мода, Sofia Fashion Week, Summer Fashion Weekend и др. За големите си професионални успехи и безупречния си стил тя е отличена с приза „БГ модна икона 2021“. Повод за интервюто ни с нея е ексклузивното ѝ участие в Art Fest Diplomat Plaza в Луковит.

Есил Дюран

Какво представлява за Вас културният туризъм - кои са неговите предимства пред традиционния и в какви негови формати Вие сте се изявявали?

България е страна, която е пълна с таланти. Има огромен ресурс и потенциал в областта на туризма. Трябва да положим усилия там, където бихме могли да бъдем оригинални, за да можем да изпъкнем на фона на всичко, което светът предлага. Трябва да намерим нашата специфика – нещо, което е бутиково, но да ни различава. Наистина вярвам в този вид туризъм!

Есил Дюран

Есил Дюран

Есил Дюран

Есил Дюран

Моля Ви, разкажете ни за Вашата дизайнерска дейност – каква мода правите и към кого са насочени Вашите колекции?

Занимавам се с мода повече от 10 години – хоби, което се превърна в професия. Не съм учила нещо свързано с „мода“, затова се доверявам на интуицията си през всичките тези години. Модата, която създавам е насочена към дамите, които харесват индивидуалния подход. Дрехата може да подчертае всички позитивни качества и форми, затова трябва да е индивидуална. Радвам се, че българската жена осъзнава, че бързата мода не е толкова хубава и се стреми към оригиналност.

Събитието Art Fest Diplomat Plaza, което ще се състои на 27 април в  Луковит, се организира с Вашата подкрепа. Бихте ли ни споделили малко повече за него и за Вашата роля в това събитие?

Идеята всъщност е на Ники Сотиров. Когато с него видяхме уникалните картини на художничката Веселка Кирилова, се ентусиазирахме да направим представяне на нейните произведения по един нестандартен начин навръх Цветница – един от най-хубавите дни в годината. Решихме събитието да бъде в хотел Diplomat Plaza, тъй като е с арт насоченост и от години подпомага изобразителното изкуство. С Ники Сотиров ще изпеем под съпровод на пиано няколко народни песни по начин, по който ние го усещаме – по-джази.
Подкрепям събитието, защото обичам да давам. Когато даваш, се чувстваш по-стойностен, смислен, много по-човек. Повечето хора чакат първо да вземат и след това да дадат, но законът на Вселената не работи по този начин. Освен това имаме крещяща нужда от духовност, от изкуство и смятам, че на българина трябва да му се подава повече подобна информация и такава духовна храна.

Вашите аутфити по какъв начин ще бъдат свързани с произведенията на художничката Веселка Кирилова?

С тоалетите, които ще представя аз и модния ми бранд Fashion Gallery Esil Duran, както и Светла Димитрова - дизайнер на модна къща „Ариес Уникат“, ще се опитаме да пресъздадем по един наш начин визиите от картините на Веселка Кирилова.

Есил Дюран

Есил Дюран

Есил Дюран

Есил Дюран

Каква е връзката между поп-музиката и модата? Как се отразява върху модата песенното Ви изкуство?

При мен музиката и модата винаги са били свързани. Още в самото начало, когато започнах да се занимавам с музика вярвах, че костюмът прави изявата ми много по-смислена и изразителна. Вярно е, че основата е гласът и музиката, но когато си облечен с тоалет, който подчертава всичко, което искаш да кажеш, се получава шоу, което отива право в сърцето на слушателя и публиката. Така че костюмът винаги е бил част от моята работа.

Защо хората трябва да посетят събитието Art Fest Diplomat Plaza?

Art Fest Diplomat Plaza няма да е събитие, което може да видиш навсякъде. Хората, които посетят събитието ще бъдат изненадани от симбиозата между всички тези изкуства – изобразително изкуство, актьорство, музика, мода. Ще бъде една красива българска вечер, защото картините на Веселка Кирилова имат фолклорна насоченост. Българката е издигната на пиедестал в нейните картини – съвременна, разчупена, еманципирана, модерна, цветна, но има и много мода в тези произведения.
Надявам се хората да са забелязали моето отношение към изкуството и да оценят това, което всички ние се опитваме да направим – екипът на хотел Diplomat Plaza, Ники Сотиров, проф. Любомир Стойков, Светла Димитрова и Веселка Кирилова. Много е ново, много е различно. Надявам се да има успех.

Есил Дюран

Есил Дюран

Есил Дюран

Бел. ред. Резервации на: +359 879 222 457 или пишете на www.diplomatplaza.com

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:

1. – 2. Есил Дюран.
3. – 6. Тоалети на модния бранд Fashion Gallery Esil Duran с дизайнер Есил Дюран.
7. - 11. Есил Дюран.
Фото: Личен архив на Есил Дюран
12. Есил Дюран заедно с проф. Любомир Стойков на Златната игла 2016 година.
Фото: Академия за мода