Какво трябва да знаем за рисуването по номера

Със сигурност мнозина от вас биха искали да се пробват в ролята на художник – да медитират, да разгърнат творческия си потенциал, да създадат нещо красиво. Има прекрасни начини за това - гоблени за шиене, изработка на най-новите диамантени гоблени, рисуване по номера. Днес ще се спрем на рисуването. И така, какво трябва да знаем?

Тези, които желаят да се докоснат до творчеството, не бива да се притесняват – комплектите за рисуване по номера са страхотна възможност да покажат на какво са способни.

Какво трябва да знаем за рисуването по номера

Тези комплекти по принцип идват с лист с диаграма, за непредвидени ситуации – например в случай, че номерът на секцията случайно се зацапа с нещо. В този случай този листът с диаграмата ще е полезен за ориентация. Има и лист с цветно изображение – той показва каква картина трябва да се получи в завършен вид.

Бои - към всеки буркан е прикрепен определен номер, съответстващ на площта върху платното. Това е много удобно: дори начинаещ художник използва необходимия нюанс, тъй като доброто опаковане изключва смесването на цветовете. По правило в бурканите има наситени акрилни бои, които не избледняват и не се размазват и перфектно покриват числата. Има и комплекти с акварели , но вече е по-трудно да се работи с тях - трябва да се погрижите за наслояването.

Четки - те са включени в комплекта - с различна дебелина и форма . Изработени са от синтетични материали.

Лакова смес, която също може да бъде включена в комплекта. Но не винаги. Той е предназначен да фиксира готовата картина за да я предпази от прах, избледняване на цветовете, напукване. Матовият лак изсъхва бързо и дори придава насищане на нюансите, лъскавият лак придава блясък и изравнява повърхността.

Рисуване по номера - подготвителен етап

След като вече комплектът за рисуване по номера е закупен, можете да продължите към подготвителния етап.

В допълнение към горните елементи, филм или вестник могат да са ви полезни като постелка за маса. Подгответе си и клечки за зъби за рисуване на най-тънките линии, както и буркан с вода за измиване на четки. Още дребни, но важни неща - салфетки и памучни тампони, за да попивате излишната боя.

Ако желаете, можете да закупите още четки и палитра или статив. Рисуването на масата не е най-удобното занимание, а също така е вредно за стойката. 

Доброто осветление е изключително важно. Разбира се, няма нищо по-добро от дневната светлина, но е необходим и изкуствен източник на светлина.  Тя трябва да е ярка, но не и да заслепява.

Преди да започнете работа, може да се наложи да подготвите боите. Акрилът, като правило, не е необходимо да се разрежда. Въпреки това, понякога няколко капки вода, добавени с четка, могат успешно да регулират вискозитета му. По-добре е да разбърквате боите с клечка за зъби, или кибритени клечки.

Бурканите с боя са херметически затворени, така че първия път трябва да се потрудите, за да ги отворите. С показалеца и палеца на едната ръка натиснете внимателно щипката, докато държите буркана с другата ръка.

Рисуване по номера: препоръки

Няма специални инструкции относно рисуването: просто трябва да вземете боите и да се захванете за работа. Има обаче много важни нюанси, които ще ви помогнат да избегнете проблеми.
Ако възникне грешка по време на процеса на рисуване, не трябва да се опитвате да премахнете акрилната боя с вода. Такава боя изсъхва достатъчно бързо и в това състояние вече не се отмива. По-добре би било просто да покриете проблемната зона с боя с необходимия тон.

След всяка смяна на боята, както и в края на работата, четките трябва да се измиват. Тук на помощ идва буркан с вода, приготвен предварително.
Важно е да затворите плътно бурканите с боя  като предварително сте ги почистили от остатъците. В противен случай може да засъхнат. При правилно съхранение могат да издържат около 12 седмици.