10 основни модни тенденции в дамското облекло за Пролет/Лято 2022

Ако през последните няколко сезона всичко е свързано с практичност и адаптивност, Пролет/Лято 2022 ще внесе оптимизъм и радост в разгара си. Повече от всякога модата идва като успокояващо бягство от ежедневието и противоотрова за движение напред – колекциите са доказателство за това. FashionUnited се гмурка в тенденциите, които не трябва да се пропускат, споделя ключовите заглавия и подчертава цветната палитра, която да държите под око.

Направете го поп

Изглежда, че тенденциите през следващата година се появяват през обектива на ярки електрикови нюанси. Обичайният оптимизъм е възвърнат носи радост и колорит в колекциите, създавайки летен оптимизъм и изискани спокойни стилове. От ослепително жълто и лъскаво оранжево до пурпурно, сочните цветове са винаги присъстващи. Каролина Херера заложи на слънчево жълто и bubblegum розово, а Coach 1941 добави ярко зелено към якета и панталони. Прилепналите по тялото рокли на Versace в смели лъскави нюанси откраднаха шоуто. Независимо за какво облекло става въпрос, следващото лято ще представи блестяща празнична енергия.

Без пол

Унисекс дрехите се прокрадват във все повече и повече колекции през последните няколко години и те са тук, за да останат. За сезон пролет-лято 2022 унисекс гардеробът се предлага с подходящ за носене, вечен подход, който се връща периодично около безсезонни парчета и идеята за ежедневно облекло. Разглеждаме парчета, които могат да се комбинират и да се съчетават безкрайно, независимо от пола. Например, костюмите са с неструктурирана форма и идват със завладяващи детайли, които привличат вниманието както на жените, така и на мъжете. Alberta Ferretti представи лъскава версия в сиво- и жълтокафяво, а Balenciaga заложи на дрехи с размери, по-големи от обичайното.

Изкуства и занаяти

Независимо дали е с трикотаж, щампи или други шарки, креативността е най-страстната за пролет-лято 2022. Тя идва като модерна еволюция на „направи си сам“, която смесва неочаквани материи с детайли като ресни. Ръчно рисувани, ръчно изработени или изработени по поръчка, колекциите на сезона отбелязват нарастващия интерес към преработката и естествените влакна и предизвикват въображението. И тук цветните варианти отварят път за съвременен подход към отдавна установени техники. Chanel и Chloé приеха тенденцията за курортните колекции.

Комфорт

Дрехите за вкъщи скоро няма да отидат никъде. Макар че вече не е избраният от нас ежедневен тоалет, тенденцията тук е да остане, актуализирана в слънчеви, светли нюанси. Добавя се обем и устойчивите тъкани участват в непрекъснато нарастващата тенденция. Комфортът все още е важен, но стилът е също толкова важен, така че се отличават необичайни детайли като накъдрени колани и щедро изрязани подгъви. За Пролет/Лято 2022 облеклото за вкъщи може да се носи и навън. Беше забелязано елегантно синьо-бяло цялостно излъчване на Balmain, а Vivetta представи бродиран ансамбъл, също толкова желан.

Фина щампа

С ключова дума „цвят“ за Пролет/Лято 2022 не е изненадващо, че щампите не са далеч. Този път разглеждаме уверени и смели флорални мотиви на роклите, плажните дрехи и банските костюми, както и модерните фолклорни щампи, които са осъвременени в големи мащабни апликации в горнища, рокли и аксесоари. Щампите издигат на ново ниво гардероба през следващото лято и отправят надежда, позитивност и безкраен оптимизъм. Dsquared2 използва ивици като дъга за своята колекция Resort 2022, докато MSGM и Philosophy di Lorenzo Serafini показаха неонови цветя.

Усъвършенстване

Подобно на дневните дрехи за вкъщи, облеклото за спорт и упражнения вече е част от ежедневния гардероб и се актуализира с изваяни детайли и елементи, които привличат вниманието. Дизайнерите са внесли игривост с повдигащи настроението неонови цветове и детайли, които създават футуристични, вдъхновени от техниката парчета. Комфортът и гъвкавостта винаги присъстват и тъканите бавно преминават към по-голяма устойчивост с материали, които се грижат за планетата. Спортът беше неразделна част от колекцията на Dior Resort 2022, а Philosophy di Lorenzo Serafini представи изумрудено зелено цялостно излъчване, смесено с фино шивашко майсторство.

По-малкото е повече

Въпреки преминаването към по-приятен гардероб, минимализмът все още е константа в колекциите. Въпреки това, вечните и опростени парчета вече са по-женствени и се предлагат в по-мека гама от неутрални и избелени, краткотрайни цветове. Ефирните парчета са смесени с най-модерното в шивашкото майсторство, докато дрехите, предназначени да бъдат удобни както за ежедневно облекло, така и за спортно, подобряват естетиката си и са леки и лесни за носене. Eudon Choi, Proenza Schouler и Chloé бяха сред предвестниците.

За старото време

Модата винаги е черпила вдъхновение от миналото, но пролет-лято 2022 разглежда особено интересна комбинация от десетилетия и векове. Независимо дали става дума за детайли, вдъхновени от регентския стил (британски стил от края на 18-и и началото на 19 век), или рокли на богини, колекциите са ода за женственост и романтика. Традиционните парчета от всички епохи са преработени за съвремието и включват жилетки, офицерски ръкави и вечно присъстващ корсет. Виждали сме Louis Vuitton, Thom Browne и Dior да отдават почит на отдавна отминалите времена.

Вън и около

Модната индустрия бавно преминава към по-екологично, устойчиво бъдеще и заедно с това идва нарастващото желание за природата и околната среда. Марките представят колекции, които работят добре с елементите и са направени от функционални парчета, създадени специално за открито. Издути(буфон) палта, практични панталони и ботуши навлизат в ежедневното облекло и създават практичност в стила. Balmain, Coach 1941 и Alberta Ferretti водеха пътя за Пролет/Лято 2022.

Орхидеено розово

Яркостта и наситеното пурпурно на цветето орхидея е избраният цвят за Пролет/Лято 2022. Агенцията за прогнозиране на тенденции WGSN и цветната система Coloro избраха оттенъка за един от водещите цветове за следващото лято и той се появи в колекциите. Гледайки Max Mara, Oscar de la Renta и MSGM, интензивната енергия и позитивност на цветето проблясват чрез облекла за специални поводи, бански костюми и всичко между тях. Наситената магента се откроява сама по себе си и работи добре като истински усилвател на настроението.