Цвят на 2022 година - орхидея

Цветът орхидея е ярък плътен лилав цвят. Той включва нюансите от сивкаво лилаво през лилаво-розово до силно червеникаво лилаво. Името на цвета е регистрирано за първи път през 1915 г.

Цветът орхидея е обявен за цвят на 2022 година от компанията за прогнозиране на тенденциите WGSN и специалиста по цветове Coloro. Цветът най-добре се описва като ярък розов оттенък с лилави нюанси.

Цвят на 2022 година - орхидея
Снимка: Tadashi Shoji пролет-лято 2021 © Catwalkpictures.com

„Орхидеята е интензивен, хиперреалистичен и стимулиращ, което го прави цвят, който се откроява както в дигитална, така и в реална среда“, посочват институтите в съобщението на уебсайта на WGSN. „Цветът е достатъчно гъвкав, за да се използва през различни сезони и континенти. (...) Пурпурният цвят е цвят, който предава усещане за позитивизъм и бягство от действителността."

Цвят на 2022 година - орхидея
Снимка: Leonard Paris есен-зима 2019 © Catwalkpictures.com

При избора на цветовете на тенденцията за Пролет/Лято 2022, WGSN казва, че е комбинирал „желанието за свежест“ „с необходимостта от тайнственост“. Розовите и оранжевите тонове осигуряват „вълнение и оптимизъм“. От друга страна, зелените, сините и жълтите тонове „дават успокоение и плътност“. Орхидеята е най-важният цвят за Пролет/Лято 2022, отбелязва изданието, и следователно е избран за цвят на годината.

Цвят на 2022 година - орхидея
Снимки: Roberto Cavalli пролет-лято 2019 © Catwalkpictures.com

Цвят на 2022 година - орхидея
Снимки: Laura Biagotti пролет-лято 2021 + Batsheva есен-зима 2021 © Catwalkpictures.com

Този цвят ще се хареса както на мъжете, така и на жените, споделя WGSN, и ще бъде особено използван от младия потребител. Институтът прогнозира, че цветът ще се среща в модата, банските костюми, интериорния дизайн и продуктите за красота.

За вдъхновение: Забелязахме пурпурния цвят като тренд в колекциите за Есен/Зима 2021 на Chanel (вижте гащеризона от туид и комплекта с ръкави с пайети и минижуп), Dries van Noten, Batsheva и Laura Biagiotti.

Цвят на 2022 година - орхидея
Снимки: Laura Biagiotti пролет-лято 2021 © Catwalkpictures.com

Цветът орхидея присъстваше и в колекцията Пролет/Лято 2021 на италианската модна дизайнерка Лаура Биаджоти, а именно в тоалетите ѝ с десен на точки и с плетената връхна дреха (подобна на вълнена дамска жилетка).

А в колекциите Есен 2019 Leonard Paris и Roberto Cavalli издигнаха и розовото като модерно.