Йордана Димитрова - една Великолепна жена, която сбъдва мечтите си

Текст: Виолета Цачева
снимки: сп. Булка & личен архив

Тя е олицетворение на сбъднатата мечта на съвременната жена – красива, успяла и реализирана  в личен и в бизнес план. Името й се свързва със стил, класа и елегантност.  През 2012 г. получава короната за най-красива омъжена жена „Мисис България“. През 2015 г. е обявена за „Бизнес Дама на годината“ в категория Недвижими имоти, а през 2017 г. е отличена като „БГ Модна Икона“ от Академията за Мода. През 2020 г. е носител на два приза –  „Business&Fashion Woman“ и „Бизнес Дама – Стил и Етикет“ от Business Lady.

Списание БУЛКА

Финансист по образование и с диплома по Маркетинг и корпоративен мениджмънт към Лондонски университет, тя се развива в сферата на недвижимите имоти и инвестиционните проекти. Работила е в едни от най-големите български и чуждестранни холдинги, като започва от най-ниското стъпало на консултант, за да се изкачи в йерархията до изпълнителен директор.  От няколко години заедно със съпруга си управляват семейната строително-инвестиционна компания „Аркада Строй Инвест“, насочена към изграждане на бутикови жилищни сгради.

Йордана и съпругът й вярват в институцията брак и ден след ден градят съвместния си живот с желание, постоянство и уважение един към друг. Благословени са с момче на 10 години и момиченце на 5 години. Животът им е бляскав, динамичен и вълнуващ. Определяни са като една от най-елегантните и хармонични двойки – пример за семейни ценности и успешно партньорство. Организират си и втора сватба на Малдивите, сбъдвайки своя съкровена мечта.

Йордана Димитрова

Изпълнена с енергия, Йордана Димитрова не спира да изненадва. Най-новият й проект е „Великолепната Жена“,  който стартира наскоро. Чрез личен пример вдъхновява дамите, дава им увереност и сила как да бъдат най-добрата версия на себе си.

–  С какво ще бъде полезен  проекта Ви „Великолепната Жена“?
– Проект „Великолепната Жена“ е насочен към съвременната жена, която всеки ден избира предизвикателството да живее живота на мечтите си! „Дневникът на Великолепната Жена“ е Блог посветен на модата, красотата, здравето, семейството, амбицията, успеха и личностното развитие ! А „Кръгът на Великолепната Жена“ е Клуб за осъзнаване на истинските ни желания и постигането на увереност по отношение на изграждането на нашия Личен Бранд, Имидж и Репутация! Всеки месец имаме и ексклузивни събития, които са вълнуващи преживявания за 5-те сетива – забавления, изненади, подаръци, лукс, наслада и разбира се, много приказки по женски в компанията на Великолепни Дами!

– А откъде дойде вдъхновението за него?
– През последните години все по-често получавах комплименти и въпроси от типа: „Йордана, как успяваш да си и любима жена, и грижовна майка, и елегантна лейди, и успешна бизнесдама, и светска личност, и добра приятелка…? Хайде научи ни и нас!“ Млади дами започнаха да се допитват до мен – как да създадат семейство и да съвместяват работата и семейния живот, как да се обличат и да изглеждат на ниво, как да комуникират и да се държат в обществото, как да имат приятелки, които да ги вдъхновяват…

– Името Ви е синоним на  стил и елегантност. Ако надникнем в гардероба Ви, какво ще ни разкаже той за Вас?
– Относно гардероба си имам едно любимо правило – всяка дреха, която слагам – да се чувствам Великолепно в нея! С годините се научих да ценя истински важните неща в живота и да се наслаждавам на всеки миг „тук и сега“!  Не деля живота си на специални и по-малко специални моменти. За мен това не е още един ден, а е един ден по-малко! Затова и гардеробът ми е цветен, елегантен и пълен с красиви тоалети! Обожавам роклите и ги нося във всичките им възможни варианти – ежедневни, спортни, бизнес, официални, коктейлни, бални… Винаги съм била подвластна на модата, следя всички модни списания и предавания, интересувам се от тенденциите и внимателно съобразявам срещата или събитието с подходящия дрескод.

Йордана Димитрова

 – Любимият Ви цвят?
– Много харесвам синьото и зеленото, но най-любим ми е червеният цвят и все по-често присъства в гардероба ми ! Винаги съм с червен маникюр, а понякога и с червено червило! Вярвам, че хората, които избират червеното като цвят на дрехите са динамични, енергични, смели и самоуверени. Не случайно, когато видим жена облечена в червено, моментално си създаваме представа за уверена и амбициозна дама. Когато избирам червен тоалет, усещането ми е за повече сила, жизненост и страст в живота ми!

– Как поддържате форма  – диети, спорт или е дар от Бога?
– Форма поддържам със здравословно хранене, йога и семейни разходки! Със съпруга ми танцуваме танго, а зимата караме ски! Никога не съм спазвала диети и много обичам шоколад. Хапвам си редовно, от всичко, но по-малко! Почитател съм на гурме храната и хубавото вино, споделени в приятна компания. Вярвам, че проблемите със здравето и теглото са отражение на емоционални проблеми, затова често храня душата си с вкусни преживявания и вдъхновяващи книги, приятелства, осъзнавания!

– Откъде се зареждате с енергия?
-Зарежда ме красотата! Обичам да правя Света около мен красив, подреден и лесен за живеене!  В графика ми за деня винаги има време посветено на мен. От години практикувам йога, която ми дава вътрешна хармония и спокойствие, балансирайки ум-дух и тяло. Зареждат ме удоволствията, танцуването, интересна книга или филм, женските практики, природата… А най-любими са ми срещите по женски с моите приятелки! Всяка една наша среща мултиплицира енергията ни, вдъхновява ни и ни зарежда!

– Вашият девиз?
– Имам любима мисъл на Опра Уинфри: „Най-голямото предизвикателство, което може да предприеме човек в своя живот, това е да живее живота на мечтите си.“

– Каква е съпругата и майката Йордана?
– Аз съм една дисциплинирана и грижовна съпруга и майка! Семейството е най-голямата ми радост и гордост! Майчинството отключи в мен много силна любов и емоция, даде ми друг поглед върху живота. Ден след ден продължавам да се уча и да търся баланса в пъзела на семейния ни живот! Като главен семеен организатор внимателно планирам в графика както романтичните вечери и пътувания със съпруга ми, така и семейните дни и ваканции, в които сме всички заедно!

– Рецептата Ви за семейно щастие?
– Рецептата ми за семейно щастие е – бъдете себе си във връзката си, бъдете отделна личност! Имайте общи мечти и ценности с партньора си! Разделете си отговорностите в семейството – кой, за какво отговаря, включете и децата! Не драматизирайте излишно, създайте ред, но бъдете над битовизмите! Знайте своите приоритети в дадения момент и ги следвайте! Заемете ПроАктивна роля в семейните отношения – искайте, настоявайте, предизвиквайте, но и в същото време давайте, вдъхновявайте, бъдете благодарни!

– А любимата Ви рецепта на семейната трапеза?
– Любимите рецепти за семейната трапеза са тези, които приготвяме заедно с децата! Въвличам ги в процеса и те се включват с удоволствие, интересно им е да разберат как се приготвя храната, да я пипнат, подготвят и оформят (любими им са кюфтетата), проверяват дали е готова, и след това хапват с голям апетит, обяснявайки кой какво е приготвил! Основният кулинар в нашето семейство е съпругът ми, а аз съм естета, който приготвя всяка вечер масата, пали свещите и оформя красиво ястията! Съпругът ми готви уникално месо и риба, а аз съм по салатите, супите и предястията. Имаме си и семеен ритуал – в 20.00 часа цялото семейство сядаме на масата! И масата ни винаги е подредена като за празник! Защото всеки ден заедно е подарък, който си заслужава да празнуваме!

– На какво искате да научите децата си?
– При възпитанието на децата ни ние преди всичко поставяме изискванията си към нас самите. Децата растат като отражение на родителите си и затова е много важно какъв пример им даваме ние. Възпитаваме ги в дух на взаимно уважение, любов и семейни ценности. Привърженици сме на т.нар. Авторитетен стил. Децата обичат предсказуемостта, определяме граници и правила, като винаги обясняваме защо, това прави децата много по-спокойни и съпричастни. Бихме искали да ги научим на почтеност и увереност, с които да станат творци на живота си, защото има само две абсолютно трайни неща, които можем да завещаем на децата си и ще цитирам Ходинг Картър – „Едното са корени, а другото – криле“.

– Какво обичате да правите у дома, когато сте всички заедно?
– Имаме си куп любими семейни игри – „Познай кой си ти?“, където всеки задава въпроси на останалите и трябва да познае каква е неговата карта, „Не се сърди човече“ и „Детско Монополи“, където сме изправени пред предизвикателството да научим децата как да се справят емоционално със загубата или как да се радват на победата си, видео играта „Just Dance“, където танцуваме и се забавляваме. Понякога си измисляме и наши си семейни игри, например, един след друг показваме смешно движение и останалите трябва да го повторят. Най-често аз играя с децата, а с баща си обичат всеки уикенд да гледат филми, големи фенове са на „Star Wars“.

Старая се нещата, които правим всички заедно у дома да са все повече, например, когато ходих на курс по ораторство и трябваше да се упражнявам да развивам речта си, включвах цялото семейство и всички много се забавлявахме – по време на вечеря изброявахме думи, които започват с дадена буква и след това формулирахме изречения, в които всяка дума започва със същата буква.

Йордана Димитрова

– Тази година обличате булчинска рокля за втори път. Сега, като лице на броя ни и преди няколко месеца, когато със съпруга Ви повторихте брачния си обет на Малдивите. Разкажете ни за екзотичната церемония там.
-Да, уникално е човек да сбъдва мечтите си! Преди 11 години със съпруга ми имахме разкошна зимна сватба, цяла нощ валя сняг и на сутринта се озовахме в снежна приказка! А за меден месец избрахме романтичните топли Малдиви! Останахме очаровани от красотата на Малдивските острови! Видяхме великолепна сватбена церемония на плажа и си пожелахме един ден да се върнем на същото място, с бъдещите си деца, и да си направим лятна сватба на плажа. И ето, че го направихме, 11 години по-късно! Беше уникално преживяване! Със съпруга ми отново си казахме „Да“, в компанията на развълнуваните ни деца!  Имахме си сватбен агент и сватбено бъги, денят започна с ритуални масажи за двойки в Спа центъра, спазихме Малдивския ритуал булката да бъде носена в люлка до мястото на церемонията, сватбеният ритуал  на плажа беше вълшебен, а фотосесията на залез слънце – магична, последвана от романтична вечеря на плажа “Lobsters & Champagne“ и танци под звездите!

Йордана Димитрова

Йордана Димитрова

 – Няколко пъти сте имали честта и да кумувате с Вашия съпруг. Как се справяте в ролята на кума и каква е била помощта  ви към булката?
– Да, вече два пъти имахме честта и удоволствието да сме кумове, а скоро ще бъдем и за трети път! Аз обожавам сватбите и сватбените емоции и се наслаждавам на процеса, като се включвам активно в приготовленията за сватбата. Най-любим момент, разбира се, е изборът на сватбената рокля! Да видиш сълзите от емоция в очите на бъдещата булка, която в този момент е осъзнала, че това е нейната рокля, с която ще даде началото на нов етап в своя живота, е вълнуващ и много трогателен момент! Аз съм отлична организаторка и за Моминските партита, а доказателство за това е, че за тях още се говори… Кумуването за мен е морална отговорност за цял живот! Със съпруга ми смятаме, че кумовете са хората, които преди всички останали трябва да се чувстват загрижени за благополучието на семейството, да помагат с напътствия и каквото могат.

– Какво е пожеланието Ви към бъдещите младоженци?
– Сватбата е само началото на едно вълнуващо преживяване, в което вие ще градите ден след ден вашия съвместен семеен живот!  Продължавайте да мечтаете, да се развивате и да избирате партньора си всеки ден! Не забравяйте, че щастието не е дестинация, а начин на живот!