Цветовете и тяхното значение: Червено

Влиянието на цветовете върху емоционалното и физическото състояние на хората е забелязано още в древността и научно доказано в съвремието ни. Чрез цветовете се отправят послания. Те са важни за лого на фирма (за да привлече клиенти и почитатели), при дрехите, които носим (за да разкрием кои сме), в интериора на дома и офиса (за да създадем определена емоция) и т.н.

Червеният цвят

Това е цветът на кръвта и огъня. Символизира действието, увереността, решителността и смелостта.

Посланието, което отправя, се свързва с любовта, страстта, желанията, радостта, силата, лидерството, енергията, ентусиазма, агресията. Свързва се с най-примитивните физически, емоционални и финансови нужди, отнасящи се до оцеляването и самосъхранението.
Това е интензивен горещ цвят, изпълнен с емоции от страстна любов до гняв и насилие.

Според проучвания, може да доведе до повишено кръвно налягане и либидо, учестяване на дишането, ускорен метаболизъм, повишен ентусиазъм и увереност, прилив на енергия.

Бързо привлича вниманието към себе си и кара хората да вземат бързи решения, затова противопожарните камиони и коли обикновено са боядисани в червено. Мигащите червени светлини означават опасност или авария, затова знаците за спиране и стоп светлините са в червено.

Червеното представлява сила и смелост. То е в основата на традиционната червена вратовръзка или червен бизнес костюм, както и червения килим за известните личности и VIP персоните. Асоциацията на червено с кураж и смелост го прави често използван в националните знамена, щитове, гербове и медали за постижения.

Дрехи в червено
Червен бизнес костюм, червена рокля и червена риза от магазина на Fashion.bg

Твърде много червено причинява възбуда, гняв и арогантност, взискателни и потискащи поведения. Твърде малкото причинява летаргични, предпазливи и манипулативни чувства. За да държите емоциите под контрол, добавете зелено - обратното на червеното. За да се отървете от изтощение, добавете още червено.

В различните култури червеното има различни значения. В някои символизира чистота, радост, празник и е традиционен цвят за булчински дрехи. В Китай червеното се използва за привличане на добър късмет, щастие и просперитет. В Южна Африка е цветът на траура. В Русия се свърза с комунизма. В Съединените щати, комбиниран с бяло и синьо, представлява патриотизмът и гордостта на страната. В българския флаг – кръвта, пролята за свободата.
Смята се, че червените скъпоценни камъни увеличават ентусиазма и интереса, повишават енергията, създават увереност и предлагат защита от страхове и тревоги.

Ето още значения, които се преписват на червения цвят:
1. Комбинацията зелено и червено традиционно свързваме с Коледа.
2. Често се свързва с четиридесетата годишнина от сватбата, тъй като за нея се подарява червен рубин.
3. Плевнята и големите сгради, традиционно се боядисват в червено, защото червената боя е най-евтина за купуване и най-лесната за производство.
4. Червената роза без тръни е символ на страст, любов и романтика, докато тази с тръни обикновено илюстрира борбата и предизвикателствата в любовта, което означава, че любовта може да бъде едновременно деликатна и болезнена.
5. Изразът „на червено“ означава загуба или липса на пари. Смята се още, че идва от чувствата на стрес, тревожност и физически симптоми като повишено кръвно налягане, гняв или усещане за опасност.
6. Терминът „червена херинга“ се използва, когато се посочва нещо измамно, нечестно или отвличащо вниманието от истината.
7. Фразата „да боядисаш града в червено“ е свързана с празненства, партита, забавление и вълнение.
8. Изразът „виждайки в червено“ се смята, че идва от физическите характеристики на гнева, включително зачервяване на бузите, физическо натоварване и повишено кръвно налягане.
9. Терминът „червено око“ се свързва с пътуване с нощен полет и неправилно използвана светкавица във фотографията.
10. „Посрещане с червен килим“ се отнася до това, че карате някой да се чувства специален, сякаш е VIP персона.
11. Фразата „червен флаг“ често се използва във връзка с предупреждение за опасност (особено на плажната ивица), проблеми, борба и война.

Ето и допълнителни думи, които представят различни нюанси на червения цвят: Алено, пурпурно, цинобър, кармин (червено-лилаво), кестеняво, бургундско, рубинено, розово, брош (кафяво-червено), ружа, тухла, кърваво червено, пожарникарско червено, ръждиво, вермилион (комбинация от цинобър и пурпур), венецианско червено, пламък, индийско червено, доматено червено.

Следва продължение...