12 съвета как да разпознаем качествените дрехи

Няма нищо по-лошо от това да похарчите пари за дреха, която да се разпадне само след няколко обличания. Дрехите с добро качество трябва да издържат повече от един сезон. Ето няколко признака, че дрехите ви са направени, за да издържат:

Не можете да видите през материала
Леките материали могат да бъдат благословия в горещия ден, но прозрачността обикновено е знак, че дадено облекло ще има кратък живот. Това е така, защото прозрачният материал е по-податлив на разкъсване и съдържа по-малко влакна. И скъпите материали като коприна не са освободени от това правило - коприната с добро качество не трябва да позволява да се вижда бельото. Ако можете да държите дреха до светлината и не виждате очертанията на ръката си през материала, това предполага, че дрехата ще бъде по-трайна с течение на времето.

Усещате новите си дънки тежки и твърди
Ако обуаването на нов чифт дънки е леко неудобно, това всъщност е добър знак.

Според GQ висококачественият деним обикновено е по-тежък и малко твърд в началото поради по-големия брой нишки на материала. За разлика от това, по-евтиният деним често се чувства мек веднага още от магазина, защото съдържа по-малко влакна и понякога се третира предварително с химикали, за да се постигне тази мекота, което всъщност може да намали тяхната издръжливост.

Не можете да видите пропуски, когато дърпате шевовете
По-плътните, по-чести бодове обикновено правят по-здрав шев. От друга страна, разхлабените бодове могат да направят шева по-слаб и по-податлив на цепене. Ако опънете плата от двете страни на шева и можете да видите от другата страна, това е знак, че дрехата е лошо конструирана. По-трайното облекло обикновено трябва да има по-здрави шевове, без забележими пропуски.

Дамско манто

Ризите ви включват допълнителна платка между раменете
Ризи с яка, които са изработени да издържат, често включват допълнителна платка от материал, който укрепва задната част на ризата и подсилва зоната срещу дърпане и триене.

Десенът на плата съвпада по шевовете
Един фин начин да прецените качеството на дадена дреха с шарки е да видите дали десенът съвпада по шевовете. Можете също да проверите тази подробност, като видите дали десенът на джоба на ризата съвпада с околния материал отпред на ризата.

Тъй като съвпадащите по шевовете десени като ивици или карета изискват повече време и допълнителен материал, много производители на нискокачествени дрехи пропускат тази стъпка. Въпреки че е малко вероятно несъответстващите ивици да доведат до разпадане на дреха преди времето си, това може да е намек, че марката облекло е спестила усилия и в други области на дизайна или изработката. Ако десенът на дрехата съвпада, по-вероятно е тя да е с по-високо качество.

Подгъвите на вашите поли или панталони са „завършени“
Облеклото, което включва „незавършени“ подгъви, които не са пришити или „завършени“ с допълнителна тъкан, е по-вероятно да се разплете или да изглежда небрежно. Производителите на бърза мода често просто изрязват краищата на панталоните или полите, без да довършват подгъва, което отнема допълнително време и материал. Ако подгъвът на една дреха изглежда сгънат и пришит, е по-вероятно да издържи, без да се изтърка.

Няма открити ципове
Дрехите, които са създадени да издържат, трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да сведат до минимум шансовете да се закачи или разцепи техния плат. Откритите ципове могат лесно да закачат плата на дрехата или да се задръстят с боклуци. Много производители използват открити ципове, защото са по-евтини и по-лесни за работа, но качествените облекла трябва да включват ципове, които са защитени с парче плат. Това също така придава на дрехата по-изискан вид.

Етикетът ви дава много подробности за материала
Дори и най-добре изработеното облекло ще пострада, ако се полагат неправилни грижи за него, а решаваща част от това как да се отнасяме към дадена дреха е да знаем от какво е направена. Една качествена дреха трябва да включва подробен етикет за грижа, който да посочва в текст или символи как точно да се пере и изсуши дрехата. Също толкова важно е етикетът да посочи какво е съдържанието на плата.

Вашето облекло запазва формата си, след като е било опънато
Дори неразтегливата тъкан не трябва да става вяла и безжизнена след като е подложена на опъване. Висококачественият материал за облекло обикновено има добро „възстановяване“, което означава, че влакната се връщат в началната си форма. Това е от решаващо значение, ако дрехата има за цел да се носи близо до кожата. За да тествате възстановяването на материала, издърпайте малка част между пръстите си. Ако материалът изглежда странно или различно след издърпването му, дрехата може да не е добра инвестиция.

Дрехите се продават с допълнителни копчета и конец
Когато едно облекло се доставя с малка торбичка, пълна с допълнителни копчета и малко резервни конци, това е добър индикатор, че производителят очаква дрехата да стои достатъчно дълго, за да се нуждае от ремонт. Тъй като качественото облекло често е по-скъпо от по-нискокачествените дрехи, включването на тези материали за ремонт помага на купувачите да защитят своите инвестиции.

Всичко е зашито, а не залепено
Лепилото е евтин и бърз начин за свързване на части от плат или кожа, поради което е предпочитано пред шиенето от производителите на дрехи, които искат да намалят разходите и да увеличат производството. Висококачествените дрехи и обувки не трябва да показват следи от лепило, особено там, където парчета кожа се съединяват. Отделните части на трайната дреха трябва да се държат заедно с тесни, здрави шевове, а не с лепило.

Компанията за облекло предоставя гаранция
Когато дадена марка вярва в трайността на своите продукти, е по-вероятно да предложи гаранция за качество. Няма смисъл една компания да обещава възстановяване на сумата за риза, която може да се разнищи в рамките на един месец, така че включването на прилична гаранция при покупки на дрехи е добър знак, че артикулът, който купувате, има дълъг живот. Ако наистина искате да сте сигурни, че инвестицията ви е безопасна, помолете да видите писмено копие на гаранцията, преди да купите.

Снимка:
Черно дамско манто с марка mar.fashion