Витамин Е и ползите му за кожата

Витамин E е една от най-често срещаните съставки, използвана в грижата за кожата. Включва се в серуми, овлажнители и кремове за очи. Използва се и във вид на добавка. Може да се набави чрез някои храни.

Експерти разкриха важността и ефекта от витамин Е, кой може да го използва, как да го използва и по какъв начин да го включи в ежедневната си грижа за кожата.

Витамин Е

Какво е витамин Е?

Всъщност витамин Е се отнася до група съединения. Козметичката Никита Уилсън обяснява, че „витамин Е е името на семейство на мастноразтворими антиоксиданти“. Тя допълва, че има около осем различни типа или форми на съставката, като токоферилацетатът и токоферолът се срещат най-често в козметичните продукти. Токоферолът е единствената вариация, която е призната да се използва за хора.

Как витамин Е действа на кожата?

Дерматологът Ава Шамбан твърди, че „витамин Е може да бъде много полезен за редица кожни заболявания, както и за заздравяване на кожата“. Тя казва, че свойствата на витамина помагат за състояния от увреждане от слънцето до белези или изгаряния.

Като антиоксидант, витамин Е предотвратява окислителното увреждане на клетките и помага за премахването на свободните радикали. Последните са резултат от ежедневните стресови фактори на средата като незащитено излагане на слънце и замърсяване на въздуха. Витамин Е има овлажняващи и лечебни ползи и помага за укрепване на кожната бариера. Той е и естествено противовъзпалително средство, така че може да се използва за успокояване на кожата.

Как може да се използва?

Обикновено не се препоръчва за свръхчувствителна, много мазна или склонна към акне кожа. В много редки случаи витамин Е може предизвика алергия, изразена в дразнене, сърбеж и дори обрив. По-малко от 1% от населението в света е чувствително към витамин Е, според дерматолога Одри Кунин.

Други експерти смятат, че съставката не трябва да се приема като алерген, защото се съдържа в тялото и е доказала ефекта си срещу редица кожни заболявания като екземата например. Те смятат, че витамин Е може да донесе само положителни ползи за кожата. Тъй като той е разтворим, редовното му използване в овлажнители или масла е добро решение.

Ефектите от ползването на витамин Е и витамин C могат да станат още по-силни, ако двата се прилагат заедно. Затова много серуми съдържат и двата. Ако за първи път мислите да пробвате козметика с витамин Е или кожата ви е чувствителна, опитайте най-напред овлажнител с тази съставка.