Верига за секънд хенд дрехи с иновативна кампанията "Дрехите не са боклук"

Кампанията "Дрехите не са боклук" има за цел да промени системата за изхвърляне на ненужния текстил и всеки да намери подходящото място за дрехи, обувки и домашен текстил, които вече не използва.

Верига за секънд хенд дрехи с иновативна кампанията

Ако изхвърлите текстил в общия боклук, независимо дали е дреха, употребявана 3-4 години, или износени завеси, то той ще стигне до сметище, където няма просто да ‘‘лежи вечно‘‘, а ще започне да гние с години. Докато се разгражда, ще отделя сметищен газ, токсичен варовик и метан. Дрехите от не биоразградими материи могат да стоят на бунището повече от 200 години, стари обувки се разлагат за близо 10 години, а гумените им подметки – между 50 и 80 години.

Изследване на „Грийнпийс“ – Германия от 2015 г. открива, че около 40% от нашите дрехи са носени рядко или никога. Още малко факти - за производството на килограм памук, са нужни между 10 000 и 20 000 литра вода; ¼ от световното потребление на пестициди се пада на производителите на памук; около 20% от индустриалното замърсяване на водата е свързано с боядисването и обработката на текстил.

Верига за секънд хенд дрехи с иновативна кампанията

Магазини "Мания" стоят зад проекта и заедно с основателите на кампанията, към които се включва и Нана Гладуиш, се опитват да променят системата за изхвърляне на ненужния текстил и едновременно с това да помагат на жени, диагностицирани с рак на гърдата.

Във всеки магазин Мания и Мания OUTLET в гр. София има специални пунктове за събиране на дрехи, обувки и текстил. Всеки може да остави това, което е ненужно за него. Непотребните вещи ще бъдат обработении и цялото събрано количество и ще бъде изпратено на нуждаещите се в Африка и Азия.