Хранителните добавки: как да изберем най-доброто?

Днес голяма мода е ползването на разнообразни хранителни добавки. Дали търсите профилактика на здравето или помощ за тялото при справянето му с различни здравословни проблеми, те могат да са много полезни, ако са избрани правилно. Първо, да кажем, че профилактика на тялото значи снабдяване на тялото на ежедневен принцип с нужните му полезни вещества като витамини, минерали, микро- и макроелементи т.н. Редовните прегледи на лекар за навременно установяване на наличието на заболяване са ранна диагностика, а не профилактика на здравето.

Една от популярните причини днес за завишеното търсене и предлагане на хранителни добавки е намаленото качество на храната, което е свързано и със здравословните проблеми, които имат хората. В самите хранителни продукти масово се използват подобрители, овкусители, оцветители и т.н., които са изкуствени и доказано вредни. Има много различни видове храни и хранителни добавки, които се предлагат.

Другата причина е, че е много доходоносен бизнес. В стремежа си към по-здравословен начин на живот и здравословно отслабване много хора предпочитат тях пред лекарствата. Хранителни добавки днес в България се предлагат от аптеки, лекари и дистрибутори на различни фирми, и всеки представя своята стока като – разбира се, най-добра.Как да знаем, когато си купуваме хранителни добавки, че сме направили добър избор за себе си към настоящия момент?

Хранителните добавки: как да изберем най-доброто?

1. Търсете информация преди да платите. Предлагането на хранителни добавки днес е голямо и всеки се стреми да продава своите продукти. За вас обаче е важно какво съдържат. Ако има овкусители, подобрители, консерванти и т.н. вредни съставки, дали няма да си навредите с тях повече, от колкото ще извлечете полза? Този въпрос важи с още по-голяма сила, ако имате здравословни проблеми.

2. Доверете се на природата в своя избор. В нея можем да намерим всичко необходимо за нашето здраве. Важно е от къде идват съставките на продукта, който ви предлагат. Дали търсите вит. Д, цинк, желязо, магнезий, колаген, калций и т.н. няма значение – въпросът е да е от максимално възможния естествен източник. Това означава от природата, в краен случай био производство (ако не намерите друг източник).

3. Как са приготвени продуктите? Печенето на хапчета убива полезните вещества почти изцяло, ако изобщо изначално в продукта е имало такива; освен това в таблетките се слагат спойващи вещества, които отново е препоръчително да се избягват. Най-добре полезните съставки да са извлечени чрез замразяване или сушене на ниска температура, след което да се предлагат под формата на прах или дозирани в желатинова капсула. За да се запази дълго време продуктът, ако е течен, е нужен консервант. Информирайте се какъв е той – обикновено са вредни, с изключение на природните консерванти като пчелния мед.

4. Как се приемат? Всеки един продукт си има препоръчителна дневна доза, която не бива да се превишава, освен ако нямате препоръка от лекар. Особено ако става въпрос за билкови продукти, е много важно да се спазва схемата на прием, която ви е препоръчана, да не се превишава дозата, за да не си навредите, да не се намалява, за да е полезен продукта. Освен това билките се пият с почивки, тоест приемат се определен период от време, след което задължително се спират и се прави пауза. Без значение дали приемате билки за отслабване, ускоряване на метаболизма, подагра, косопад, диабет и т.н., без значение колко качествена е въпросната билкова добавка, всички билки могат да имат странични ефекти, дори и на най-добрите фирми на пазара. За да не се случи това е важно да сте стриктни. Хранителните добавки за фитнес обикновено се приемат малко преди или след тренировка. Зависи от вашата тренировъчна програма и типа добавка, който сте си избрали.

5. Могат ли да се приемат хранителни добавки при наличие на заболявания? Основният отговор на този въпрос е – зависи от източника на добавката. Някои добавки са от изкуствени източници и са вредни за черния дроб, от тях се качват килограми и могат да имат негативно въздействие върху организма. Ако са от естествен източник, се консултирайте дали са подходящи конкретно за вашето здравословно състояние, дали могат да са полезни и да подкрепят тялото при борбата му с болестта или не са препоръчителни и следва да се избягват.

6. Какъв резултат можете да очаквате от прием на хранителни добавки? Ако те са качествени, от естествен източник, можете да очаквате при редовен (ежедневен) прием да се чувствате добре, да имате енергия, да имате добра фигура, да сте подвижни, да имате бърз ум, да сте спокойни, да имате добър сън и добро настроение денем. Ако приемате хранителни добавки за стави, кости и проблеми, свързани с тях, имайте предвид, че резултатите идват по-бавно – нужни са няколко месеца и търпение от ваша страна, при подходящ избор на продукти. Ако приемате добавки за подкрепа на имунната система и давате и на деца, имайте предвид, че е важно да сте редовни. Човешките тела имат нужда всеки ден от определени полезни вещества, за да функционират нормално и да са здрави, в този смисъл ако тези полезни вещества идват от добавки, а не от хранителни продукти, значи са ви нужни всеки ден. А когато става въпрос за деца, това правило важи още по-силно, защото те имат нужда от полезни вещества всеки ден, не само като профилактика на тялото, а и за да растат по-здрави.

На края е важно е да кажем, хранителните добавки могат да бъдат много полезни, ако приемаме правилната за нас в подходящия момент. Важен детайл обаче е сами да проверяваме информацията за съдържанието на хранителните добавки и техния произход. Продавачът може да не знае или да не ни даде правилната или пълната информация, по една или друга причина. Отговорност за нашите тела носим само ние самите и ако не направим добър избор, нас ще ни боли. За това нека бъдем разумни, когато вземаме решения, свързани с нашето здраве.