Как да отслабнем ефективно и без диети?

Наближава лятото и с мисълта за море през лятната отпуска започваме отново да се сещаме за думата "диета". Популярна основно сред дамите, търсена, следвана, но не винаги с добър ефект. Правенето на диети обикновено е свързано с определени лишения, глад, ограничения в часа на хранене и вида храна, за даден период от време. Малко познат факт е, че те обаче не са винаги безопасни. В някои случаи диетите могат да доведат и до здравословни проблеми, най-вече стомашно-чревни. Добре е да подхождаме разумно към нашите тела.

Да отслабнем без диети

И така, искаме да сме слаби и красиви, но как можем да постигнем това? На първо място е важно да разберем, че краткосрочните, временни промени в храненето, а именно диетите, не винаги са здравословни. Те не винаги се създават от специалисти, които познават добре човешкото тяло и процесите в него, и могат да носят рискове. Съществуват няколко добри методи за отслабване, някои от които могат и да се комбинират помежду си:

1. Най-добрата диета е самият начин на живот

Има много разнообразни варианти и опции за диета, но най-добрата е самият начин на живот. Това е възможно с малки крачки и последователност. Всички знаем какво значи въглехидрати и въглехидратни храни - хлебни изделия, десерти, готови и полуготови храни от магазина, сокове и др. Те са обикновено с висока енергийна стойност, която нашето тяло не може да оползотвори, ако прекаляваме с тях. Можем да променим бавно хранителния си режим, така че тялото и умът ни да не го усетят като диета. Това може да стане, като намаляваме количеството вредни храни постепенно: например, ако пием по 3 чаши газирана напитка на ден, да ги намалим на две; ако хапваме по 2 филийки хляб на хранене, да станат една и половина. Звучи като режим, който ще даде бавни резултати и това е вярно, но пък ще променим храненето си за постоянно и няма да има нужда от диети.

2. Консумирайте плодове и зеленчуци

Всички знаем колко полезни са плодовете и зеленчуците. Един много лесен начин да ги добавим към менюто си и същевременно да си спестим настройката, че започваме диета, е като включим салата преди основното хранене. Ако добавим салата към своите обяд и вечеря и я изядем преди основното, (което обикновено е термично обработена храна, т.е. доста калорична) тя ще заеме част от празното място в стомаха и за калоричната храна ще остане по-малко, в резултат на което ще изядем от нея по-малко. По този начин увеличаваме полезната храна в менюто си, не се лишаваме от това, което обичаме, а приетите калории намаляват.

3. Внимавайте с вечерното хранене

Обикновено денем всички сме на работа, сутрин бързаме и не винаги закусваме, на обяд хапваме набързо, ако изобщо има време, и за много от нас единственото спокойно време за хранене е вечер. Резултатът? Хапваме доста, претоварваме стомаха, след което лягаме да спим, при което отново енергията от храната няма как да се изразходи и се натрупва като мазнини. Затова можем денем да носим обяд в себе си и когато имаме време, да хапваме. В такъв случай вечер не е добре да си позволяваме да изпитваме остър глад. Добър вариант е вечерното хранене да бъде заменено с парче сирене - то съдържа достатъчно количество протеин, за да почувстваме някакво ниво на ситост и същевременно няма да прекалим с калорийния прием вечер (например, около 100 гр.)

4. Добавете сурова храна

Имайки предвид колко много готова, изкуствена храна консумираме всички, които живеем далеч от селата, е добре да се опитаме да добавим повече сурова. Много добра стъпка е едно хранене дневно да бъде заменено изцяло от салата. Тя е ниско калорична, но за да засища, добавяме и протеинова храна - например, сварен боб или 2-3 сварени яйца, или парче сирене на кубчета (не прекаляваме). Видът и подправките също имат значение при храненето за чувството за ситост, така че можем да включим и различни подправки, както и малко количество сос (1/2 суп. л. соев сос или наров оцет). Важно е да обръщаме внимание какво добавяме в нашата салата - салата с 2 шепи ядки, пържен бекон, пържени яйца и шепа сушени плодове не е салата, а основно, и по този начин няма да си постигнем целите.

5. Фастинг

Ако искаме бърз резултат без негативни последствия за тялото и йо-йо ефект, добър вариант е фастинг ("фастинг" от англ. "fast" = "постя"). Фастингът представлява определен период от време на гладуване – може да бъде 12, 14, 16 или повече часа. Много лек вариант е 12 или 14 часовият фастинг, защото голяма част от това време съвпада с времето на сън, така че почти не се усеща въздържанието от храна. Например, ако сутрин обичайно закусваме в 8 ч., добре е вечерята ни да е приключила преди 20 ч. По този начин вечеряме в разумен час, не натоварваме излишно храносмилателната система и кантарът показва цифри надолу. При необходимост, часовете фастинг могат да се увеличават. През останалата част от деня се храним както обикновено, важно е да не увеличаваме количеството приети калории.

Тези методи и подходи могат да са много полезни за хора, които са в добро здраве. При всички промени в храненето и смяна на хранителния режим е важно да се стремим да не излизаме прекалено от границите на комфорт. По този начин тялото ще реагира спокойно на промените, няма да си върнем смъкнатите килограми или да си навредим на здравето.

Хора, които имат здравословни проблеми, е добре да се консултират с лекар преди да променят хранителния си режим както и хора, които не са сигурни как ще се повлияят.