Здравословното отслабване - митове и легенди

Отслабването е винаги модерна тема, а диетите сред много жени са голям хит. Те обаче не са достатъчни. Можете да видите здравословни заместители на диетите за отслабване. Много магазини, дистрибутори и фирми за хранителни добавки ни засипват ежедневно по всички възможни начини и медии с информация за продукти и идеи за отслабване, които се квалифицират като "здравословни". Не всички хора са наясно всъщност какво значи тази дума и така към нас достига противоречива информация относно това как е добре да смъкваме излишните килограми. За това в тази статия ще разгледаме широкоразпространените митове и легенди за отслабването.

Здравословното отслабване - митове и легенди

Няма начин да се храня здравословно с нискокалорична храна.

Това е една много разпространена идея, която обаче не винаги е вярна. Често пъти просто не разполагаме с информация как и откъде да се снабдим със здравословни хранителни продукти и така, разбира се, просто заключаваме, че такива не се предлагат. На големите вериги супермаркети не можем да разчитаме за здравословна храна, включително плодове и зеленчуци, но ако потърсим фермерски пазари, можем да намерим в много от градовете и да си осигурим достъп до плодове, зеленчуци, ядки, подправки и т.н., които не са ГМО, не са били обработени с пестициди и инсектициди, не са торени с изкуствени торове и прочие.

Здравословният начин на хранене е много скъп.

Да, ако пазаруваме само готови за консумация продукти от биомагазините, може да ни излезе доста солено. Ако обаче се концентрираме в продукти, подходящи за готвене и включване в салати като чия, бобови, натурално сирене, то всъщност разходът за здравословна храна пада драстично.

Достатъчно е да ям салата и ще отслабна.

Да, по принцип това твърдение е вярно, но много хора включват в салатата си големи количества калорични храни, например няколко шепи ядки, няколко супени лъжици майонеза и други сосове, пържен бекони пр. В такъв случай салатата няма как да си свърши работата и да бъде наистина диетична.

С много спорт и тренировки ще отслабна.

В никакъв случай не може да се отрече необходимостта от редовното спортуване за всеки човек. Важно е обаче да сме наясно, че то има много малка роля в процесите на отслабване. Спортът всъщност тонизира, помага ни да придобем повече сила на мускулатурата, да изваем хубав релеф, да се чувстваме по-щастливи, защото при спорт се произвеждат хормони на щастието. За да има той отслабващ ефект, е важно да се комбинира с правилно хранене, което всъщност е основното, от което можем да свалим излишните желани килограми. Колкото и да спортуваме, ако калорийният прием е положителен, кантарът няма как да покаже по-малки цифри.

Сега вече намерих вълшебното хапче за отслабване. Щом толкова жени са останали доволни, значи ще подейства и при мен.

За съжаление, вълшебни хапчета за отслабване няма. Има правилно хранене. Много фирми, производители и търговци на продукти за отслабване, рекламират стоката, която предлагат, обещават резултати, споделят мнения на доволни клиенти. Истината обаче е, че не всички продукти за отслабване са здравословни, някои са много опасни за човешкото здраве и имат сериозни негативни странични ефекти. Много форуми обсъждат тази тема и информацията е публично достъпна. Също така, всеки търговец има за крайна цел да продава стоката си, така че не винаги отзивите от клиенти, които четем, са верни. А дори и да са, трябва да отбележим, че всеки организъм е различен и няма как всички да се повлияем еднакво от едни и същи продукти по абсолютно един и същ начин.

Моята приятелка ми каза, че това е натурална хранителна добавка, с която ще мога да отслабна.

Хранителните добавки не са лекарства. Те съдържат различни вещества и не винаги са натурални. Много дистрибутори на хранителни добавки ги препоръчват като здравословни и натурални, без да се интересуват от съдържанието им, а само от печалбата, която могат да имат. И ние вярваме. А обикновено хранителните добавки държат и цени, доста по-високи от тези в магазинната мрежа и по аптеките. От нас зависи да се поинтересуваме кой продукт какво съдържа и как е бил приготвен, преди да си дадем парите. Не е добре да се доверяваме сляпо на хора, дори и на близки, защото те също могат да се подведат в това, което някой друг им е казал и без да искат да подведат и нас.

Каквото и да правя, не мога да отслабна. Просто няма как да се случи при мен.

Има хора, които пробват всякакви диети, режими, добавки, спортуват, и въпреки това не отслабват. Причината за това може да бъде в някакво скрито заболяване, например хормонално, което човек да не знае, че има. В този случай е добре да се направи консултация с лекар, който може да установи или отхвърли наличието на здравословен проблем, и с добър нутриционист/ диетолог, който да препоръча подходящ хранителен режим. Само за справка, лекарите не учат хранене в университета, така че е добре да потърсите такъв специалист. Дори и да не е медицинско лице, ако е добър, може да Ви е много полезен.

Щом на етикетът пише "био", значи е натурално.

Това е може би една от най-големите заблуди. За съжаление, има търговци, които злоупотребяват с термина "био" и го поставят и на стоки, които не са такива. От нас зависи да се интересуваме какви продукти ни предлагат, преди да си платим, за да не съжаляваме после.

И така, като заключение можем да кажем, че здравословното отслабване е възможно, но зависи от нас да правим информирани избори за здравето си всеки ден и да се отнасяме отговорно към себе си.