Храните, които ни пазят от коварните болести

Учени от Университета Уорик откриха неизвестна по-рано връзка между възпаленията и вътрешноклетъчните процеси, която може да помогне при профилактиката и лечението на много болести на стомашно-чревния тракт, включително и на рака.

Учените са успели да докажат, че вътрешноклетъчниият механизъм на автофагияга – поглъщането на собствените вредни или повредени елементи от клетката – може да предизвика възпаление при неправилна работа. Това откритие може да помогне при профилактиката на рака на дебелото черво и болестта на Крон.

Редица храни оказват положително влияние върху процеса на автофагия и следователно помагат да се предотвратят възпаленията и заболяванията на стомашно-чревния тракт. Сред тях са наровете, червеното грозде, крушите, гъбите, соята, лещата и зеленият грах.

Храните, които ни пазят от коварните болести

Още за нарът:
Полезните свойства на нара са неизброими. Консумацията му влияе благотворно при сърдечно-съдови заболявания (понижава холестерола), има диуретично и обезболяващо действие, намалява кръвотечението. Друго негово положително качество е, че сокът от кисел нар може да се консумира и от диабетици! От кората пък може да се свари чай, който да ви помогне при кашлица, ангина, пневмония, анемии, температури. Приеман редовно нарът намалява риска от рак на кожата и рак на гърдата. И дори подобрява здравината на зъбите.

Богат източник на витамините С, В- групата, Р и малко витамин А и на минералите калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо в количества, важни за доброто функциониране на организма ви. Нарът е най-мощния природен антисептик и антиоксидант, който същевременно ви предпазва от стареене. Той има доказано подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Подмладява кожата ви с години и това става благодарение на редовната консумация на вкусния червен сок. Това е една удобна и „вкусна“ козметика!

Още за червеното грозде:
Витамините в гроздето, са причина то да има укрепващо действие върху нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите; подобряване на зрението. В него се съдържа и много калий, който укрепва сърдечния мускул и подпомага отделянето на излишните течности. Ето защо гроздето, както и сокът от него са полезни при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. В гроздето се откриват още магнезий, калций, фосфор и желязо, които помагат за лечението на рахит и предпазват от анемия. Багрилоподобните вещества в него притежават съдоразширяващ ефект. По тази причина гроздето е особено полезно за спортисти и за хора, чието ежедневие е свързано с големи физически натоварвания.

Още за крушите:
Близкият родственик на ябълката и особено сладките му едроплодни сортове, съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества. Без да е шампион по съдържание на витамини, в състава на крушата влизат витамините С, В1, В2, В6, Е, К. Съдържанието й на фолиева киселина е много по-голямо от това на ябълките и сливите и в една голяма круша (ок. 180 гр) то достига до 12 мкгр. И макар да отстъпва на ябълките по съдържание на витамините С и Е, крушата превъзхожда своите толкова разпространени роднини по съдържание на хлорогенни киселини. Те действат като антиоксидант и имат съдоукрепващо действие.

Още за гъбите:
Макар че гъбите често биват причислявани към зеленчуците, те имат много хранителни свойства, близки до тези на месото. Богати са на протеини и съдържат фибри, подобно на бобовите растения и зърнените храни. Хранителните им свойства и предимства са незаменими и полезни. Всички видове гъби са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории.

Още за соята:
Соя се използва като храна, осигуряваща растителен протеин, както и за медицински цели. Прилага се при висок холестерол, високо кръвно налягане, за профилактика на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Соя се използва се също и при втори тип захарен диабет, астма, за профилактика на остеопороза. Има данни за приложение на соя и при различни злокачествени заболявания – рак на белите дробове, ендометриален карцином, простатен и тиреоиден карцином.

Още за лещата:
Тя съдържа витамини от групата В – В1, В2, В3, В5, В6, и В9, витамин А, С, РР, минерали – цинк, желязо, магнезий, фосфор и други и е богата на фибри. Количеството на желязото е 4-5 пъти повече, отколкото в говеждото месо. Лещата подобрява съпротивителните сили на организма и работоспособността при редовна употреба. Отварата от леща е полезна при бъбречнокаменна болест.

Още за граха:
Тoзи зeлeнчyк e нaй-бoгaтият изтoчник нa бeлтъчини срeд зeлeнчyкoвитe кyлтypи. Бeлтъчинитe oт нeгo ca сходни c тeзи нa мecoтo, тъй кaтo cъдъpжa редицa нeзaмeними aминokиceлини – циcтин, лизин, тpиптoфaн, мeтиoни. Гpaxът e нeзaмeнимa xранa зa пoддъpжaнe нa дoбpoтo здpaвe нa cъpцeтo, тъй кaтo в тoзи зeлeнчyк имa мнoгo мaлкo мaзнини, a в някoи copтoви изoбщo нямa.

БГНЕС