Ябълкова пита за Димитровден
На днешната дата (26 октомври) се отбелязва народният и православен празник Димитровден в памет на Свети Димитър Солунски - градоначалник на Солун и човек, който открито изповядва и слави християнската вяра.
Според народните вярвания на Димитровден започва зимата. Днес ще ви представим един чудесен сладкиш за празничната трапеза, който ще внася нотка благоухание и сладост в мразовитите дни:
Ябълкова пита
Необходими продукти:
5 яйца
4 ябълки
400 гр. брашно
200 гр. захар
1 к.ч. олио
1 пакетче бакпулвер (2 с.л.)
1 ванилия
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Яйцата и захарта се разбиват в купа до побеляване. На тънка струйка се добавя олиото при непрекъснато бъркане.
2. Пресятото брашно се смесва с бакпулвера и се разбърква. Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде, смесват се с разбитите яйца и захар и всичко се разбърква.
3. Получената смес се прехвърля в тава и се пече около 30 минути при температура 180 градуса. Готовата пита се сервира поръсена с пудра захар.
Добър апетит и честит празник на всички именици и техните близки!
Вижте още Рецепти за Димитровден
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви