Ябълкова пита за Димитровден


На днешната дата (26 октомври) се отбелязва народният и православен празник Димитровден в памет на Свети Димитър Солунски - градоначалник на Солун и човек, който открито изповядва и слави християнската вяра.

Според народните вярвания на Димитровден започва зимата. Днес ще ви представим един чудесен сладкиш за празничната трапеза, който ще внася нотка благоухание и сладост в мразовитите дни:


Ябълкова пита


Ябълкова пита за Димитровден


Необходими продукти:
5 яйца
4 ябълки
400 гр. брашно
200 гр. захар
1 к.ч. олио
1 пакетче бакпулвер (2 с.л.)
1 ванилия
пудра захар за поръсване


Ябълкова пита за Димитровден


Начин на приготвяне:

1. Яйцата и захарта се разбиват в купа до побеляване. На тънка струйка се добавя олиото при непрекъснато бъркане.

2. Пресятото брашно се смесва с бакпулвера и се разбърква. Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде, смесват се с разбитите яйца и захар и всичко се разбърква.

3. Получената смес се прехвърля в тава и се пече около 30 минути при температура 180 градуса. Готовата пита се сервира поръсена с пудра захар.


Ябълкова пита за Димитровден


Добър апетит и честит празник на всички именици и техните близки!


Вижте още Рецепти за Димитровден