Как да се предпазим от прегряване в горещите летни дни?


Нервната система е една от най-уязвимите части на нашето тяло при престой на висока температура. Това се обуславя от една страна от директното въздействие на топлината, най-вече върху черепа, а от друга - от косвената увреда, до която могат да доведат обезводняването, загубата на соли, минерали и други.

Как да се предпазим от прегряване в горещите летни дни?Естествено, поносимостта на нервната система е различна при жителите на различни климатични пояси, както поради чисто физиологична разлика (цвят и структура на кожата, косата, очите), така и заради трайно установени и общоприети норми на живот, облекло, тип хранене, почивка и т.н., заявява д-р Росен Калпачки, началник на Клиника по нервни болести при болница "Света Анна" - София.

Неслучайно, при високи температури на въздуха и невъзможност за адекватно охлаждане, се наблюдава повишена заболеваемост и по-тежко протичане на някои неврологични заболявания. Също така докато топлото и слънчево време обикновено води до оптимистично и приповдигнато настроение, необичайно високите температури се асоциират с повишена раздразнителност, апатия и потиснатост, предупреждава д-р Калпачки.

Как да се предпазим от прегряване в горещите летни дни?Предпазването на нервната система от неблагоприятното въздействие на високите температури изисква, на първо място, защита от прякото слънчево греене върху очите и главата. Отдавна носенето на качествени слънчеви очила не се приема само като красив аксесоар, а преди всичко като допълнително средство за предпазване на ретината на очите, която е изградена от нервни рецепторни клетки.

Задължително е избягване на прегряването на главата от директните слънчеви лъчи като, ако не е възможно да се стои на закрито, то тогава трябва да се носи шапка, по-добре от проветрива естествена материя.

Изключително важно е в топлите дни да се приема допълнително вода. Трябва да се има предвид, че в горещо време почти половината от приетата течност може да се загуби при изпотяването. И, докато здравите бъбреци успяват да задържат всички полезни соли и чрез урината се отделя само непотребното, то при изпотяването се губят немалко ценни соли и минерали, особено необходими за правилното функциониране на нервната система. Ето защо, при повишено изпотяване е полезно да се приемат допълнително соли и минерали. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с лимони или други плодове), така и т.нар. "изотонични напитки". Не бива да се пренебрегват и достъпните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози.


Как да се предпазим от прегряване в горещите летни дни?


И накрая - не забравяйте, при прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от сънливост и отпуснатост - не се самолекувайте, а потърсете неотложна медицинска помощ, призовава още д-р Росен Калпачки.


БГНЕС