Страдащите от безсъние имат по-нисък праг на болка

Страдащите от безсъние са по-малко способни да понасят болка за дълги периоди, в сравнение с тези, които нямат проблеми със съня, разкрива проучване.

Чувствителността е свързана не с продължителността на съня, а с това колко време е необходимо на човек да заспи, съобщи Международната асоциация за изследване на болката.

Страдащите от безсъние имат по-нисък праг на болка

Норвежки изследователи направили тест за чувствителност към болка на повече от 10 000 възрастни, като потопили ръцете им в ледена вода за възможно най-дълго време.

Резултатите на по-ниска търпимост на болка са 52 на сто по-високи при хора, страдащи от безсъние по-често от веднъж седмично. Това е и причината те да извадят ръцете си по-рано от водата.

Едва 32% от участниците успели да задържат ръцете си през целия 106-секунден тест.

Д-р Бордж Сивъртсен, от Норвежкия институт по обществено здраве в Берген, съобщи:
"Очевидно е, че съществува силна връзка между болката и съня, като безсънието увеличава както вероятността, така и силата на болката."

Подложените на изследването били попитани за различни разстройства на съня, включително безсъние, общото време на сън и необходимото време, за да заспят.

Проучването разглежда и други фактори, влияещи на съня и възприемането на болката, като хронични болки и психологически стрес.

Изчислено е, че една трета от британците страдат от инсомния, като по-често жените са засегнати.

Редовното недоспиване може да бъде опасно за здравето, като увеличава риска от затлъстяване, сърдечни болести и диабет.

БГНЕС