Грижа за красотата: Как полезното се превръща във вредно?


Най-добрият съвет, относно грижата за красотата е - стремете се към баланс. Ежедневните усилия, които полагаме, за да изглеждаме добре, често се превръщат в най-големите ни врагове.

Както знаем "само дозата прави отровата" - така че нека се стараем да не прекаляваме.

Представяме ви списък с най-честите ежедневни дейности, свързани с красотата, които повече ни вредят, отколкото помагат:


1. Прическата
Твърде стегнатата конска опашка, коковете и каквито и да е фризури са много вредни за косата. Освен че разтягате косъма, го теглите от корен - причината за силния косопад. Вместо да използвате стегнатия ластик, който да прибере буйните ви коси, използвайте алтернативни варианти, като например лак за коса.


2. Миенето на зъбите

Добре е да миете зъбите след всяко хранене и задължително сутрин и вечер. Няма проблем в това, колко често го правите, но има значение как точно ги миете. Ако сте прекалено агресивни в опитите да се отървете от остатъците от храна, по-добре спрете. Така можете изцяло да премахнете зъбния емайл, което ще засили чувствителността на зъбите и възможността от поява на проблеми и кариеси.


Грижа за красотата: Как полезното се превръща във вредно?


3. Педикюрът

Без значение колко чист и изряден изглежда козметичният салон, педикюрът съвсем не е безопасен. Там се крие риск от гъбични инфекции, които са останали по инструментите, колкото и да се дезинфекцират. Най-добре оставете това за вкъщи, ако не искате да излезете от салона с много повече от няколко декорации на краката.


4. Пинсетите

Винаги трябва да се поддържа добра хигиена на всички козметични съоръжения. Започнете от пилата за нокти, нокторезачката, ножичките, четките за коса и т. н. Най-опасни са пинсетите, които носят бактерии директно върху повредената повърхност на кожата. Може да се наложи да лекувате опасни инфекции и да имате много по-сериозни проблеми от 2 косъмчета в повече на веждите.


5. Витамините

Приемането на всекидневната необходима доза витамини е изключително важна. Така пазим ноктите, косата и кожата здрави. Ако надвишите обаче дозата от витамин В3, рискувате кожата ви да потъмнее, тъй като се получава свръхпроизводство на меланин. И не забравяйте да имате предвид и хранителните добавки и храната, която консумирате, когато преценявате ежедневния си прием на витамини.


Източник: БГНЕС