Прекомерното приемане на витамини вреди

Прекомерното приемане на витамини вреди Шотландски учени устновиха, че прекомерният прием на витамини е вреден за здравето.

Те осъществили изследване с гризачи, на които били давани големи количества витамини С и Е, и установили, че това съкратило живота им с 25%. Човешкото тяло не произвежда и не складира витамин С и си го набавя чрез плодове и зеленчуци. То се нуждае само от 40 милиграма дневно, за да поддържа клетките здрави. Витамин Е помага за поддържането на структурата на клетките и се среща в храни като ядки, семена и зърнени култури. Мъжете се нуждаят от 4 милиграма дневно, а жените трябва да приемат по 3 милиграма. Но в магазините за здравословни храни се срещат таблетки със сто пъти по-високо съдържание на витамина.

Учените хранели гризачите с високи количества витамини Е и С от двумесечна възраст и сравнили продължителността на живота им с тази на групи, подложени на нормална диета.

Много изследвания показаха, че в най-добрия случай витамините не дават никаква полза, а в най-лошия случай могат да имат вредни последици. Например хапчетата с витамин Е бяха свързани с рак на простатата и с увеличен риск от смърт по всякакви причини. Повечето от ползите бяха установени при лабораторни опити с гризачи, така че е интересно, че добавките намалиха продължителността на живота на гризачите, които обикновено живеят около 500-600 дни.

Източник: БГНЕС