Как да запазите косата си блестяща и по-здрава

За да имате хубава коса, грижете се за нея. Не разчитайте единствено на природните й дадености. Предлагаме ви няколко съвета на специалисти за всеки тип коса и всеки проблем.

1. Много е важно да избирайте внимателно четката си за коса. Ако имате суха и изтощена коса хубаво е да ползвате кръгла четка със зъби от естествени материали. Меката и широка четка с гумени зъби е най-подходяща за мазна коса.

2. За по-доброто действие на шампоана и премахване на мъртвите люспи кожа, разрешете добре косата си преди да я измиете. Освен това така вие стимулирате и масажирате скалпа, което ще засили кръвообращението и кръвоснабдяването.

3. Ако косата ви изглежда прекалено мазна или изсъхнала и без блясък, проблемът може да е в състава на водата, така че внимавайте с каква вода миете косата си.

Така наречената „твърда“ вода (водата с повече варовик и минерали в нея) изсушава косата, а меката вода има по малко минерали, които да увреждат косъма. За да избегнете подобно третиране, мийте косата си с озонирана и пречистена вода или алкална минерална вода (Банкя, Горна Баня, Хисаря, Софийска минерална вода). Тъй като това е доста скъп вариант, използвайте водата от чешмата, но измивайте косата с шампоан за блясък веднъж седмично и съответно нанасяйте такъв балсам.

4. Химическото третиране, като боядисването или къдренето, повреждат косата. Затова използвайте продукти предпазващи цвета на косата. Тези продукти са направени специално да намалят до минимум изсушаването на косата, да поддържат цвета и да подхранват косъма в дълбочина. Избирайте такива продукти, които да имат и UV защита и ги използвайте независимо дали е зима или лято. Слънцето може да изсуши и начупи косъма драстично – дори повече от процедура като боядисването.

5. Подрязвайте краищата на косата си с по 1-2 см. на всеки два месеца, за да се предпазите от проблема с цъфтящите върхове. Косата расте най-малко с по 1 см на месец, затова редовното подрязване е задължително.

6. Мокрият косъм е много по-уязвим, отколкото сухия. Затова в никакъв случай недейте да търкате мократа коса с хавлията, докато изсъхне, а внимателно увийте косата с кърпа и изчакайте да попие влагата. След това разрешете все още влажната коса с четка или гребен с редки и по-големи зъбци. Не използвайте дървена четка или гребен, тъй като в течение на времето от влагата, дървото подава и при разресване треските от четката, дори и най-незабележимите, могат да увредят косъма.

7. При сушене, независимо от типа на косата, не доближавайте сешоарът на по-малко от 20 см. от косата си. Естествено, когато си правите прическа, или сте на фризьор, в зависимост от манипулацията, може да се наложи съприкосновението със сешоара да е от много по-близко разстояние.