Аюрведа лекува чрез пречистване на тялото


България стана част от световен проект за разпространение на аюрведичното познание, иницииран от Министерството по здравеопазване на Индия. У нас проектът се осъществява от Аюрведичен център-София съвместно с Националния Институт по Аюрведа (NIA), Индия. Проф. Радей Шиям е пратеник на NIA за представяне основните принципи на диагностика и лечение на древната наука.

Аюрведа е древна лечебна система, призната от СЗО като един от най-ефективните алтернативни методи за повлияване на здравето.  Отличава се със задълбочен подход, търсещ причината за болестта и начините за нейното отстраняване. Балансирайки енергиите и очиствайки от токсините, Аюрведа отключва собствените възстановителните процеси в тялото.

В Аюрведичната диагностика съществуват методи, които откриват предстоящото заболяване, а не вече възникналото.  Oбръща се особено внимание на пулса, езика и ноктите. Пулсът е индикатор за енергийното равновесие в организма. Различават се 57 видове пулс.  Аюрведичният специалист долавя специфични особености, които насочват към определено заболяване.

Според Аюрведа натрупаните токсини (Ама) са причина за болестите. Древната наука лекува запек, колит, хормонални нарушения, наднормено тегло и много други чрез пречистване на тялото. То се постига  изцяло с натурални средства – маслени масажи, билкови пари, минерали, соли и аюрведична формула лаксафит, приемана няколко месеца до пълно изчистване от токсините и трайно възстановяване на ежедневната дефекация. При наличие на кожно заболяване като екзема, акне и псориазис се добавя и комбинация от горчиви, пречистващи кръвта средства като д-р Нийм комплекс. Препоръчват се йога, дихателни упражнения, медитация. Назначава се индивидуален хранителен режим според енергийния тип.

Натрупването на Ама е следствие от нарушен енергиен баланс в тялото. Чрез кръвообращението Ама интоксикира целия организъм, включително сърцето и кръвоносната система. Така например, според Аюрведа, възникват сърдечните болести. За да лекуваме сърцето, най-напред трябва да изчистим тялото от Ама. Това отново става с прилагане на пречистващи техники, билкови клизми, масажи с масла,  формула кардиопротект, която възстановява и поддържа баланса в сърдечно-съдовата система.

Проф. Шиям ще изнесе публична лекция на 28.07. от 18.00ч. в УАГС (бул. Хр. Смирненски 1, корпус Б, ет. 2, зала 230) и ще консултира пациенти в Аюрведичен център - София.

Аюрведична формула спира атеросклерозата

Билкова комбинация от древната лечебна система Аюрведа дава обнадеждаващи резултати в борбата с атеросклерозата, чиито фатални последствия са инфарктите и инсултите. Кардиопротект съдържа 12 билки, които подобно на аспирина намаляват образуването на тромби, доказват резултатите от няколко световни клинични проучвания. Едновременно с това, билковата комбинация съдейства за намаляване на холестерола и триглицеридите, които са главните виновници за атеросклерозата.

Едно от растенията (Commiphora mukul) във формулата, съдържа фитостерола гугулстерон, който има мощно противовъзпалително действие и по-малко странични ефекти от класическите лекарства против болка и възпаление. Проучване, проведено в Института по физиология към Университета в Цюрих е установило, че гугулстерон намалява способността на тромбоцитите да слепват по между си и да образуват тромби, които могат да доведат до фатално запушване на артериите.

Рандомизирано двойно сляпо проучване доказва, че гугулстерон намалява значително (с повече от 12%) холестерола и триглицеридите. Терапия, комбинирана с диета, дава по-благоприятен ефект в сравнение с класическите липидопонижаващи средства, сочат данни, публикувани в Cardiovascular Drugs Therapy Journal. Голямо предимство на новата билкова формула е и липсата на дразнене на стомашната лигавица.

Кардиопротект показва още отлични резултати в контрола на теглото и е подходящ за всички, които са с риск от сърдечно-съдови заболявания и инциденти. Това са хора с наднормено тегло, атеросклероза, повишен холестерол, фамилна обремененост, пушачи, жени в менопауза, както и всички над 50 г. възраст, които проявяват загриженост за здравето си.

Лечение на запек и колит с Аюрведа

В Аюрведа се държи много на чистотата на тялото и премахването на токсините. Ежедневното изпразване на червата е задължително. За предпочитане то трябва да става сутрин, тъй като на разсъмване е пикът на активността на дебелото черво и времето за естествено пречистване на тялото. Пропуските създават предпоставки за задържане на отпадни материи и натрупване на токсини, които в Аюрведа се наричат АМА. Ама участва в множество болестни процеси сред които са: кожните болести, ставните, алергичните, злокачествените заболявания и много други.

Освен сухото чревно съдържимо и нередовното изпразване на червата запекът се характеризира с образуване на много газове, колики, сухота на кожата, тревожност, нарушение на съня. Причините са комплексни: консумация на рафинирани храни без фибри, нередовно хранене, недостатъчно течности, пътуване, стрес. Стресът затваря сфинктерите и отпуска стената на червата. Така се създават условия за препълването им със съдържимо. Покоят и релаксацията предизвикват отваряне на клапаните и тонизиране на стените на червата. Така се стимулира тяхното изпразване.

Аюрведа лекува запека като отстранява причините за възникването му чрез:

  • Омасляване вътрешно и външно. Приема се през устата претопено краве масло с топла вода. Консумира се прясно мляко, мляко с ориз, зеленчукови супи, супи с достатъчно мазнина. Правят се масажи на тялото със затоплено хербализирано сусамово масло.
  • Прилага се също изпотяване посредством Аюрведична сауна. Масажът и сауната се повтарят многократно.
  • Приемат се меки лаксативни средства. Подходящи са рициново масло, аюрведичната формула лаксафит с прясно мляко, трипхала с прясно мляко. Лаксафитът е добре да се приема в продължение на няколко месеца до пълно изчистване от токсините и трайно нормализиране на дефекацията.
  • Добро действие има прилагането на клизми: маслени и очистителни, които винаги съдържат в различна пропорция масла, соли и билки.

Храната трябва да е прясно сготвена с достатъчно мазнина. Готвените зеленчуци с подходящи подправки и пълнозърнестите храни са подходящите блюда.

Покоят на ума е изключително важен. Избягват се тревогите и пренапрежението. Препоръчват се йога упражнения, дихателни практики, релаксация, позитивна нагласа.

Аюрведа лекува и подмладява кожата

Кожата и токсините
Според Аюрведа кожните проблеми са резултат от натрупването на токсини в кръвта. Сред причините в древните ведически трактати се споменават: прием на храна преди смилането на предишната, прекалена консумация на сирена, солени и кисели храни, погрешно съчетаване на храните. Всичко това създава предпоставки за неправилно усвояване на храната и натрупване на токсични продукти. Ето защо според Аюрведа грижата за хубава кожа започва отвътре.

Пречистване от токсини
Основно лечебно средство в Аюрведа е пречистването на тялото от токсини. При кожните болести с преобладаваща сухота и лющене се прилага претопено краве масло с билки. Когато преобладава зачервяването се дават пургативни средства за очистване. След пречистване на кръвта и гастроинтестиналния тракт,  се прилагат масла с горчиви и стипчиви билки.
За пречистване се прилага лаксафит, съчетан с комбинация от горчиви пречистващи кръвта средства като Аюрведичния комплекс Д-р Нийм, поне за три месеца. Прилагат се и продукти със сяра, живачни и медни соли.
Много полезна за кожата е подправката куркума, която може да се приема с храната или под формата на капсули. Препоръчителна е леката и пълноценна храна, зелени листни зеленчуци с горчив вкус, зърнени храни и зелена соя. Забранени са киселите храни, мляко, сирена, месо,  захар и алкохол. Понякога самото преминаване на вегетарианска храна довежда до значително подобряване на състоянието.

Аюрведични билки поддържат кожата чиста и млада
Според Аюрведа, кожата е жив организъм и само «живи» съставки могат да я подхранят както  външно, така и вътрешно. Затова Аюрведа разчита само на естествени продукти като мед, масла и билки. Някои от често използваните билки в грижата за хубава кожа са:

  • Нийм е традиционно използван за отстраняване на токсините и пречистване на кръвта.  Проявява антибактериално и протививъзпалително действие.
  • Aмла е известна с високото си съдържание на вит. С - антиоксидант с доказана роля в синтеза на колаген. Амла е един от основните реджувенейтинг агенти в Аюрведа.
  • Emblica, T.Belerica и T. Chebulaе комбинация, позната като трипхала и осигурява постепенна детоксикация, подмладява тъканите и клетките.

Посочените билки се намират в състава на комплекс, който освен нийм съдържа още 10 билки. Нийм комплексът елиминира токсините, стимулира кръвообращението и подобрява качествата на кръвта. Аюрведа го прилага при акне, екзема, пигментни петна. Продължителният прием на билките подмладява кожата.

Аюрведа съветва още:

  • Да се храним, само когато сме гладни и да удовлетворяваме всеки един от 6-те вкуса - сладък, кисел, солен, горчив, лют и тръпчив.
  • Два пъти в годината да се подлагаме на терапията панчакарма, която включва очистване с топло масло, билкови вани, клизми с билки и масла.
  • Препоръчителни са йога, престой сред природата, премахване на стреса, насочване навътре в нас и преосмисляне на ценностите в живота.