Най-важните неща, които трябва да знаем за хранителните добавки

Най-важните неща, които трябва да знаем за хранителните добавки Хранителните добавки са вещества, добавяни към храните за запазване на аромата или подобряване на вкуса и вида им. Някой добавки са били използвани от векове насам, например, консервиране на храните, чрез мариноване (с оцет), чрез осоляване и т.н.; запазване на захарите или използване на серен диоксид, както е в някой вина. С появата на преработени храни през втората половина на 20-ти век, много повече добавки са били въведени в употреба, както с естествен, така и с изкуствен произход.

За да се упражнява контрол над тези добавки, както и да се информират потребителите, всички добавки са получили уникални номера, наричани „Е номера”, които се използват навсякъде в Европа за всички одобрени за използване добавки.

Всички Е номера са с префикс „Е”, но страните извън ЕС използват само номера. Например, оцетната киселина се изписва като Е20 на продуктите, продавани в Европа, но е известна просто като добавка 260 в някои страни.

Най-важните неща, които трябва да знаем за хранителните добавки



Предназначение на хранителните добавки:

Киселини – те се добавят, за да направят вкуса „по-остър” и също така действат като консерванти и антиоксиданти. Най-често използваните хранитлени киселини са оцет, лимонена киселина, винена киселина, ябълчена киселина, млечна киселина.

Регулатори на киселинността – те се използват, за да променят или по друг начин казано – да конролират киселинността и алкалността на храната.

Противослепващи вещества – те предпазват прахове, като например млякото на прах от слепване.

Антиоксиданти – например витамин C - действат като консерванти, чрез подтискане действието на кислорода върху храните и могат да бъдат много полезни за здравето.

Сгъстяващи агенти (нишесте) – това са добавки, които увеличават размера на храната, без да засягат нейната хранителна стойност.

Оцветители– те се добавят към храните, за да заменят цветовете, загубени по време на обработката или за да направят храната да изглежда по-привлекателна.

Емулатори – те задържат водата и маслото смесени заедно в една емулсия и не им позволяват да се разделят, примерно в майонеза, сладолед и хомогенизирано мляко.

Вкусови добавки – те придават на храната специален вкус и мирис и могат да бъдат получени от естествени съставки или изкуствено създадени.

Овкусители – те засилват съществуващият вече вкус на храната. Могат да бъдат извлечени от природни източници (чрез дестилация, екстракция с разтворител, накисване и други) или изкуствено създадени.

Това е само малка част от хранителните добавки. За да знаете какво да очаквате от даден продукт е добре да се запознаете със значението на Е – номерата, които обикновено се изписват на опаковките на продуктите.

Е код Безвреден Наименование Описание
E100 да Curcumin жълто оранжев: извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано: използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101 да Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека: употребява се в маргарина и сирената.
E102 не Tartrazine FDC Yellow No.5: предполага се че предизвиква асматични пристъпи (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000): tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина: използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни
E104 не Quinoline Yellow FDC Жълто No.10: използува се в червилата и продукти за коса, одеколони: може да причини дерматит: забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 не Yellow 7G жълт оцветител: HACSG* препоръчва да се избягва: страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него: типична употреба - безалкохолни напитки: забранен в Австралия, САЩ
E110 не Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FDC Жълто No.6: използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба: синтетичен: също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup: странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна: забранен в Норве
E120 не Cochineal, Carminic acid, Carmines червен цвят: произвежда се от насекоми: рядко използуван: HASCG* препоръчва да се избягва
E122 не Azorubine, Carmoisine червен цвят: дериват от въглищния катран: може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин: използува се в сладкарството, марципан, желета: забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123 не Amaranth FDC Червено No.2: извлича се от растението herbaceous: използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета: може да провокира астма, екзема и хиперактивност: вреден при бременност: забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124 не Ponceau 4R, Cochineal Red A FDC Червено No.4: канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин: забранен в САЩ и Норвегия
E127 не Erythrosine FDC Червено No.3: червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши: може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза: забранен в Норвегия
E128 не Red 2G Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.
E129 не Allura red AC FDC Червено No.40: оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика: синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 не Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132 не Indigotine, Indigo carmine FDC Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули: също в производството на сладолед, сладкарството: синтетичен- извлечен от въглищния катран: може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E133 не Brilliant blue FCF FDC Blue Dye No.1: използува се в млечни продукти, сладки и напитки: синтетичен - течен или амониева сол: забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 да Chlorophylis, Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E141 да Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E142 не Green S зелен: синтетичен дериват от въглищния катран: използва се при консервирания грах: забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a) не Plain caramel тъмно кафяв: HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E150(b) не Caustic sulphite caramel виж E150(a)
E150(c) не Ammonia caramel виж E150(a)
E150(d) не Sulphite ammonia caramel виж E150(a)
E151 не Brilliant Black BN, Black PN черно: дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове: забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153 не Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент: използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E154 не Brown FK кафяв, забранен в САЩ
E155 не Brown HT (Chocolate) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a) да Carotene, alpha-, beta-, gamma- жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160(b) да Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin червен: извлича се от дървото Bixa orellana:използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр: лак за нокти: може да причини ортикария (nettle rash)
E160(c) да Paprika extract, capsanthin, capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
E160(d) да Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
E160(e) да Beta-apo-8'-carotenal (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160(f) да Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161(b) да Xanthophylls - Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161(g) да Xanthophylls - Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол): има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162 да Beetroot Red, Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163 да Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
E170 да Calcium carbonate минерална сол, бяла: използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E171 да Titanium dioxide бяла минерална сол.
E172 да Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети: токсичен в големи дози.
E173 да Aluminium без странични ефекти
E174 да Silver без странични ефекти
E175 да Gold без странични ефекти
E180 не Latolrubine BK да се избягва.
E181 да Tannic acid, tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.



Консерванти

Е код Безвреден Наименование Описание
E200 не Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E201 да Sodium sorbate не са известни вредни ефекти
E202 да Potassium sorbate не са известни вредни ефекти
E203 да Calcium sorbate не са известни вредни ефекти
E210 не Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
E211 не Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса: портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml: също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства: може да предизвика обриви и да усили астма.
E212 не Potassium benzoate фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
E213 не Calcium benzoate фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
E214 не Ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E215 не Sodium ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E216 не Propyl p-hydroxybenzoate възможен алерген
E217 не Sodium propyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E218 не Methyl p-hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219 не Sodium methyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E220 не Sulphur dioxide серен двуокис: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E221 не Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени
E222 не Sodium hydrogen sulphite може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E223 не Sodium metabisulphite третиращ агент, може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E224 не Potassium metabisulphite може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E225 не Potassium sulphite може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E226 не Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E227 не Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E228 не Potassium hydrogen sulphite може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E230 не Biphenyl, Diphenyl може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E231 не Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E232 не Sodium orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E233 не Thiabendazole може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E234 да Nisin антибиотик, добит от бактерия: прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
E235 да Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии: може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене: типично приложение - месо сирене
E236 не Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
E237 не Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E238 не Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E239 не Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
E249 не Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото: може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E250 не Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251 не Sodium nitrate може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E252 не Potassium nitrate може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E260 да Acetic acid основен компонент на оцета
E261 не Potassium acetate в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции
E262 да Sodium acetate, Sodium diacetate основен компонент на оцета
E263 да Calcium acetate основен компонент на оцета
E264 не Ammonium acetate основен компонент на оцета, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270 да Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор:
E280 да Propionic acid използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E281 да Sodium propionate използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E282 да Calcium propionate използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E283 да Potassium propionate използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E290 да Carbon dioxide въглероден двуокис
E296 да Malic acid ябълчна киселина:
E297 да Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни



Антиооксиданти

Е код Безвреден Наименование Описание
E300 да Ascorbic acid аскорбинова к-на, 'vitamin C': прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301 да Sodium ascorbate натриева сол на Е300
E302 да Calcium ascorbate калциева сол на Е300
E303 да Potassium ascorbate калиева сон на vitamin C
E304 да Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306, да Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- vitamin E': намира се в много масла, включително соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E307, да Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- vitamin E': намира се в много масла, включително соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E308, да Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- vitamin E': намира се в много масла, включително соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E309 да Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- vitamin E': намира се в много масла, включително соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310 не Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311 не Octyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E312 не Dodecyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E315 да Erythorbic acid получава се от sucrose
E316 не Sodium erythorbate получава се от E317
E319 не Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320 не Butylated hydroxy-anisole (BHA) забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321 не Butylated hydroxy-toluene (BHT) забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E322 не Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци: не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит: използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325 не Sodium lactate получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E326 не Potassium lactate получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E327 не Calcium lactate получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E328 не Ammonium lactate получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E329 не Magnesium lactate получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E330 да Citric acid лимонена киселина: използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331 да Sodium citrates Натриева сол на Е300
E332 да Potassium citrates Калиева сол на Е300
E333 да Calcium citrates Калциева сол на Е300
E334 да Tartaric acid Винена киселина: без странични ефекти
E335 да Sodium tartrates Винена киселина: без странични ефекти
E336 да Potassium tartrates Винена киселина: без странични ефекти
E337 да Sodium potassium tartrate Винена киселина: без странични ефекти
E338 да Phosphoric acid фосфорна киселина: без странични ефекти
E339 не Sodium phosphates Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие
E340 не Potassium phosphates Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие
E341 да Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343 да Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E350 да Sodium malates без странични ефекти
E351 да Potassium malate без странични ефекти
E352 да Calcium malates без странични ефекти
E353 да Metatartaric acid без странични ефекти
E354 да Calcium tartrate без странични ефекти
E355 да Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E357 да Potassium adipate без странични ефекти
E363 не Succinic acid забранена в някои държави
E365 да Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
E366 да Potassium fumarate без странични ефекти
E367 да Calcium fumarate без странични ефекти
E370 не 1,4-Heptonolactone забранена в някои държави
E375 да Niacin vitamin B3:
E380 не Tri-ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381 да Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E385 не Calcium disodium EDTA забранен в някои страни



Гуми, емулатори, сабилизатори

Е код Безвреден Наименование Описание
E400 да Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401 да Sodium alginate извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E402 да Potassium alginate извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E403 да Ammonium alginate извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E404 да Calcium alginate извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E405 да Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
E406 да Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E407 не Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени: иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410 да Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови: използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412 да Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия: намалява нивата на холестерола
E413 да Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer: използува се в храните, свързващо в козметиката
E414 да Acacia извлича се от Acacia Sengal:
E415 да Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416 да Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens: използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417 да Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу: използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420 не Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза: използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката: не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421 да Mannitol изкуствен подсладител: използува се в нискокалоричните храни
E422 да Glycerol подсладител: използува се в ликьори: бонбони: сушени плодове, нискокалорични храни
E431 да Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен(8)стеарат
E432 да Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433 да Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат: емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434 да Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E435 да Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E436 да Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E440(a) да Pectin Пектини: пектин : използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b) да Amidated pectin амидопектин
E441 да Gelatine желатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442 да Ammonium phosphatides без странични ефекти
E450 да Diphosphates дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви
E451 да Triphosphates трифосфати : натриев и калиев
Е452 да Polyphosphates полифосфати: натриев калиев и калциев
E460 да Cellulose целулоза - без странични ефекти
E461 да Methyl cellulose метил целулоза: може да причини чревни проблеми
E463 не Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза: забранен в някои страни
E464 да Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза
E465 да Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза
E466 да Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти
E469 да Sodium caseinate без странични ефекти
E470 не Fatty acids salts соли на мастни киселини: забранени в някои страни
E471 да Monodi glycerides of fatty acids без странични ефекти
E472 да Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти
E473 да Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини
E474 да Sucroglycerides захароглицериди
E475 да Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти
E476 да Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти
E477 да Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти
E478 не Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol няма данни
E479(b) да Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
E480 да Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат
E481 да Sodium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E482 да Calcium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E483 не Stearyl tartrate забранен в някои страни
E491 да Sorbitan monos tearate без странични ефекти
E492 да Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
E493 не Sorbitan monolaurate забранен в някои страни
E494 не Sorbitan mono-oleate забранен в някои страни
E495 не Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни



Минерални соли

Е код Безвреден Наименование Описание
E500 да Sodium carbonates Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501 да Potassium carbonates без странични ефекти
E503 не Ammonium carbonates амониев карбонат - понякога дразни лигавицата
E504 да Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид
E507 да Hydrochloric acid безопасно в малки количества
E508 не Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва
E509 да Calcium chloride калциев хлорид
E510 не Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511 да Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)
E513 не Sulphuric acid сярна киселина: забранена в някои държави
E514 не Sodium sulphates натриев сулфат - може да наруши водния баланс
E515 да Potassium sulphates без странични ефекти
E516 да Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик
E518 не Magnesium sulphate има лаксативен ефект
E519 да Copper sulphate меден сулфат - използува се рядко
E524 да Sodium hydroxide натриева осноова
E525 да Potassium hydroxide калиева основа
E526 да Calcium hydroxide без странични ефекти
E527 да Ammonium hydroxide амониев хидроксид
E528 да Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид
E529 да Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества
E530 да Magnesium oxide магнезиев оксид
E535 да Sodium ferrocyanide без странични ефекти
E536 да Potassium ferrocyanide без странични ефекти
E540 да Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат
E541 да Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат
E542 да Bone phosphate костен фосфат извлича се от кости, ползва се сухо мляко за кафемашини
E544 не Calcium polyphosphates забранен в някои страни
E545 не Ammonium polyphosphates забранен в някои страни
E551 да Silicon dioxide силициев двуокис - без странични ефекти
E552 да Calcium silicate получава се от варовик и диатомит - антиацид
E553(a) да Magnesium silicates магнезиев силикат
E553(b) не Talc свързва се с рак на стомаха: типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554 не Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност
E556 не Calcium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност
E558 да Bentonite без странични ефекти
E559 да Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти
E570 да Stearic acid без странични ефекти
E572 да Magnesium stearate без странични ефекти
E575 да Glucono delta-lactone без странични ефекти
E576 не Sodium gluconate забранен в някои страни
E577 да Potassium gluconate без странични ефекти
E578 да Calcium gluconate без странични ефекти
E579 да Ferrous gluconate цвето задържащ агент: използува се в растителните масла, като добавка на желязо: в малки количвства е безвреден
E585 не Ferrous lactate няма данни



Усилващи вкус и аромат

Е код Безвреден Наименование Описание
E620 не Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза: не подходяща за деца
E621 да Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622 не Monopotassium glutamate монокалиев глутамат: използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623 да Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624 да Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625 да Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626 не Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E627 не Disodium guanylate в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E629 не Calcium guanylate в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E631 не Disodium inosinate в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E633 не Calcium inosinate в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E635 не Disodium 5'-ribonucleotide в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
E636 да Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг
E637 да Ethyl maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг
E640 да Glycineits sodium salt глицин и негова натриева сол



Други

Е код Безвреден Наименование Описание
E900 да Dimethyl polysiloxane базирано на силикон
E901 не Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903 не Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904 не Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905 не Paraffins, Microcrystalline wax парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907 не Refined microcrystalline wax забранен в някои страни
E913 да Lanolin добива се от овча вълна
E920 да L-Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921 да L-Cystin за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E924 не Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925 да Chlorine в обработка на брашната
E926 да Chlorine dioxide в обработка на брашната
E927 не Azodicarbonamide забранен в някои страни
E928 не Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви
E931 да Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване
E932 да Nitrous oxide безвреден в малки количества
E950 не Acesulphane potassium
E951 не Aspartame изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952 не Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954 не Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957 да Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli: за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965 не Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967 да Xylitol овлажнител
E999 да Quillaia extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
E1100 да Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200 да Polydextrose безопасен в малки дози
E1201 да Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент: при изкуствените подсладители
E1202 да Polyvinylpolypyrrolidone колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400 - E1450 да Starches Скорбяла - няма странични ефекти
E1505 да Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510 да Ethanol алкохол
E1517, E1518 да Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол
E1520 да Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент

Източник:
www.zvezdenprah.com