Как да пазаруваме в Ebay - част 2

Ebay Първото нещо, което ви трябва, за да можете да пазарувате в Ebay е карта – кредитна или дебитна. Тук ограничението е, че ако имате дебитна карта, то тя трябва да е Visa Electron. Няма да можете да я регистрирате в PayPal, ако е Maestro.
Това е така, тъй като най-лесният и бърз начин за пазаруване в Ebay – е чрез PayPal.

По картата ви трябва да има някаква минимална сума за такси и още 1.5 EUR за регистрация. Влизате в сайта на PayPal, там се регистрирате като информацията, която попълвате трябва да е точна, по възможност по личната ви карта – изключително много внимавайте с това, защото ако не попълните истинска и точна информация, можете да си създадете много проблеми, включително и блокиране на картата. След като се регистрирате и добавите номера и данните за картата си, от PayPal ви взимат определена, малка сума (около 1.5 EUR) от сметката, след което вие трябва да им "кажете" кода от 4 знака, който е сложен в записа за разход към банката, за да се идентифицирате. Това може да стане като вземете извлечение от сметката си от съответната банка или ако имате електронно банкиране – просто да погледнете на сайта. Сумата, която от PayPal са ви взели се запазва за вас и можете да я използвате. Тази мярка е установена, за да се избегне прането на пари и за да можете да пазарувате със суми над 100 EUR.

След като всичко приключи успешно, остава да се регистрирате и в Ebay. Там трябва да въведете същата информация, каквато и в PayPal, като тя остава скрита за другите потребители. Получавате код по e-mail адреса си, заедно с линк към поле за въвеждане на кода. Така става потвърждаването на регистрацията. След като вече сте се регистрирали успешно е време да свържете вашият Ebay акаунт с този в PayPal, за да можете да извършвате безпроблемно разплащания. В “My account”, долу в дясно се намира полето “link my PayPal account”. Като кликнете върху него, Ebay ще поиска да въведете паролата ви от PayPal и така двата акаунта се свързват.

Ebay Вече сте част от големият свят на онлайн търговията и можете да наддавате в търговете. Време е да се запознаете с устройството на сайта. В Ebay.co.uk, както и в останалите сайтове, продуктите са разделени на категории и подкатегории. Навигацията е удобна и лесно можете да намерите искания от вас продукт. Да погледнем например дрехите – те са в категорията "Clothing, Shoes & Accessories" като там са няколко подкатегории, включително "Аксесоари", "Мъжки обувки", "Дамски обувки" и т.н.

 Ebay

Самите категории, информация за размерите, вид на търга и други се намират в от ляво, а в центъра са самите търгове и стоки за продажба. Ще видите, че можете да изберете дали да купите на търг или да купите с опция "Купи сега" (Buy It Now), за която има твърда сума и няма наддаване. Обикновено търговете са по-добрият избор, поради възможността да спечелите нещо на много по-ниска от реалната му цена. От падащото меню, разположено горе, в дясно, над полето със стоки, можете да изберете как да сортирате продуктите – по цена, цена+доставка, скоро добавени за продажба и други.

 Ebay

В Ebay.co.uk цените на стоките и доставката са в лири. Препоръчваме ви да вземете предвид курса на покупко-продажба спрямо българският лев за деня.
Когато наддавате за даден продукт, трябва внимателно да прочетете описанието му. Ако е дреха примерно – в описанието са включени цвят, материя, размер, марка, дали е нова или стара като продавачите обикновено добавят и точни размери в ичове. Можете да изчислите инчове в сантиметри с някои от многото безплатни калкулатори, намиращи се в интернет. За ваше улеснение ви предлагаме таблица с размерите на мъжките и дамски дрехи и обувки, за да избегнете несъответствия и за да можете да се ориентирате в морето от предлагани стоки.

Дамски обувки

Великобритания 2 2.5 3 3.5 4 4.5 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8
Европа 34 35 35.5 36 37 37.5 38 38.5 39 39.5 40 41 42
САЩ 4.5 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5

Мъжки обувки

Великобритания 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12
Европа 38 38.7 39.3 40 40.5 41 42 42.5 43 44 44.5 45 46 46.5 47
САЩ 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12 12.5

Дамски рокли и костюми

Европа 34 36 38 40 42 44 46 48
Великобритания 6 8 10 12 14 16 18 20
САЩ 4 6 8 10 12 14 16 18

Мъжки костюми и палта

Европа 46 48 50 52 54 56 58
Великобритания 36 38 40 42 44 46 48
САЩ 36 38 40 42 44 46 48

Мъжки ризи.

Европа 36 37 38 39 40 41 42 43
Великобритания 14 14.5 15 15.5 16 16.5 17 17.5
САЩ 14 14.5 15 15.5 16 16.5 17 17.5

Освен размерите е добре да знаете някои от най-често използваните съкращения в представянето на продуктите:

VGC (Very good condition) – продукта е в много добро състояние, обикновено се слага, когато дрехите/обувките са обличани 1-2 пъти и няма никакви следи от употреба.
BNWT (Brand new with tags) – чисто ново с етикети – продукта идва с етикет и не е употребяван. Това значи, че е нов, но собственика му е решил да не го употребява или пък го е получил като нежелан подарък. Често под такова означение се продават дрехи, които са имали даден малък дефект и са били продавани в магазините на производителя на изключително ниски цени).
BNWOT (Brand new without tags) – чисто нов, но без етикет – значи същото като горепосоченото съкращение, само че обикновено тези продукти са били употребявани поне веднъж.
BNIB (Brand new in box) – чисто нови в кутия – обозначение за обувки, значи че са нови и се предлагат в оригиналната кутия, с която са купени.
BNWOB (Brand new without box) – чисто нови без кутия.
Ex.con (Excellent condition) – отлично състояние.

Не забравяйте, че дори и продавачът да не е посочил, че доставя до България, можете да му пишете и да го попитате за това - обикновено просто страната ни не е добавена в списъка за по-голямо удобство и бързина при попълване на иформацията за търга и продавача предпочита да провери колко струва доставка до тук едва след като е видял, че има интерес за това.

 Ebay

Много от дрехите и обувките в Ebay са наистина в отлично състояние и не са употребявани. Тъй като манталитета е такъв, много от хората, продаващи свои обувки, дрехи или аксесоари го правят не защото не са добри и качествени, а за да освободят място в гардеробите си за новите колекции. Някой от дрехите в действителност не са употребявани и търсят своят нов собственик, който би ги носил.

В Ebay можете да попаднете на оригинални дрехи и обувки от известни марки, които можете да закупите на много ниски цени, но също така можете да попаднете и на некачествени фалшификати, с прикачени етикети. Никой няма гаранция за автентичността на закупената от него стока в този случай.

Също така е добре да знаете, че дори и да си купите неупотребявани или малко употребявани дрехи в отлично състояние е добре да ги дезинфекцирате, преди да решите да ги обличате. Това е задължително условие, за да се предпазите от нежелани инфекции и други проблеми.

Същото важи и за обувките, но като цяло не е препоръчително да пазарувате обувки втора употреба, поради опасност от гъбични инфекции. Докато дрехите могат да се дезинфекцитат лесно и успешно, същото не важи за обувките. Там нещата стоят по-различно и ако желаете да се предпазите от всякакви кожни проблеми – по-добре не купувайте обувки втора употреба. Ако все пак сте решили да го направите, след като ги получите, поставете във всяка една от тях по едно голямо парче памук, напоено с 40% разтвор от формалин, след това ги увийте в целофан или наелон, плътно и ги оставете за няколко часа.

Това са най-основните неща, които трябва да знаете, за да пазарувате успешно в Ebay. Имайте предвид, както възможността за сдобиване с качествени стоки на много ниски цени, така и възможността да бъдете измамени и да получите некачествени дубликати на желания от вас продукт.

За да сте 100% сигурни в качеството, материята и как дрехите/обувките ще ви стоят – по-добре е да посетите любимите си магазини и да оставите онлайн пазаруването за другите. Не е препоръчително и пазаруването на официални тоалети от Ebay, тъй като рискът да не ви стои добре и да не ви стане е прекалено голям.

Пазарувайте онлайн с мярка и запомнете, че няма нищо по-прекрасно от личното и мило отношение на продавачите в магазина към вас, разходката и пробването на дрехи с приятелки и удоволствието от това, да вземете нещо веднага след като го пожелаете, без да чакате. Тези неща са безценни и дори и ниските цени в Ebay не могат да ги конкурират.

Първа част на темата:

Как да пазаруваме в Ebay - част 1

Снимки:www.ebay.co.uk