Женшенът - извор на живот

Женшенът - извор на живот Популярното растение женшен, който често се използва в традиционната китайска и другите азиатски медицини, притежава силен противовъзпалителен ефект и позволява надеждно да се укрепва имунните функции на организма.

В далечния Изток женшенът е наричан с хубави имена като "Природно чудо", "Дар от боговете","Духа на Земята", "Божествено растение" и др. Самото име на растението на китайски означава "Човешки корен", може би зареди наподобяващата на човешка фигура коренова система.

В Китай женшенът е много ценен и е задължителна съставка на най-добрите билкови смеси. Коренът повишава жизнеността и премахва физическата умора. Възстановява енергийния баланс в организма, физическата и умствената функция, подобравя кръвоснабдяването в мозъка и му осигурява кислород.

Един от авторите на изследването професор Алън Лау определя седем съставки на женшена под названието гинзенозиди, които имат силна действие за защита на имунитета. Учените смятат, че противовъзпалителната роля на женшена е свързана със съвкупното действие на тези вещества, регулиращи различното равнище на имунната активност и затова са способни да се приспособяват към организма на хората с различно здравословно състояние.
Китайските изследователи са използвали сложна съвременна технология за очистване на компонентите на лекарствените растения, за да открият отделните биоактивни съставки.
Те анализирали влиянието на няколко вида екстракти от женшен върху имунните клетки и установили, че седем гензенозида възпират действието на възпалителния ген CXCL-10. Женшен се използва и за възстановяване на пациенти в тежко състояние-прекарали операции, след химио- и лъчетерапия, за подобряване на кръвната картина, за усилване на апетита. Идеален е за отпаднали и хронично болни хора,страдащи от изтощение. Женшенът обаче може да доведе до чувство на безпокойство и безсъние при превъзбудени хора със силен организъм.

Женшенът датира от преди един милион години и е оцелял през всички климатични промени на планетата.
Той е един от символите на непрекъснатостта на живота на Земята!