Смарт продуктите нахлуват в текстилния сектор

Първото издание на ТМТ Експо, от 2 до 4 октомври, разкрива качествата и предимствата на съвременните тъкани

Дрехите реагират на топлина и светлина. Материалите са „smart“, а платовете са технологични и за всеки вкус. Ако си задавате въпроса дали всичко това е истина, можем да Ви отговорим с едно кратко „да“. Но как и защо това се случва, ще разберете в следващите редове. Те са посветени на най-новите технологии и иновативни тъкани, които ще бъдат представени от 2 до 4 октомври в Интер Експо Център-София. Защото тогава ще се проведе първото издание на ТМТ Експо – международното изложение за материали, машини и технологии в текстилната индустрия.

Те са „smart“; те са умни
Без да губим време, се отправяме към „smart“ сектора на съвременните материали и платове на ТМТ Експо. Вниманието ни приковава продукт от ново поколение - „smart“ преждите на България-Текс. Те са съответно термохромни, фотохромни и терморегулиращи, с контролирана дължина на оцветения участък.

Силен интерес предизвикват светлоотразителните конци Reflex Cry, осигуряващи безопасни условия на труд. Това се постига чрез светлоотразителните им свойства, създаващи искрящи отражения. Ефектът на светлоотразяване е постигнат чрез микроскопични стъклени перли, вградени в полимерно покритие.

Технологични
Както всичко в съвременния свят, така и платовете и процесът на създаването им са високотехнологични. Доказателство за това е мултифункционалният плат на Colortex-design. Той има две лица, изработени от два различни материала – органичен памук и вълна меринос (полиестер с рециклиран произход). Крайният продукт е антибактериален, мек и нежен към кожата. За създаването на уют в дома и хотелската стая, ще допринесе богатството от предложения на фирма ПРОТО за матрачни, памучни и вискозни платове с дигитална реактивна щампа.

Изглежда като бродерия... Всъщност това е текстурираната тъкан тъкан Step, предложена от Ботексим, приложима при бродиране на големи монохромни повърхности. Може да бъде използвана като основа за апликации, лога и емблеми.

Изключителен е интересът за участие в ТМТ Експо – изложението за материали и технологии в текстилната индустрия

Много и за всеки вкус
Нека надникнем още малко зад кулисите и да видим какво се крие там... Посрещат ни трикотажните платове на Финтекстил. Използвайки високотехнологично оборудване, компанията произвежда платове от памучни, полиестерни прежди и смеси и производните им с ликра. Разноцветните си и модерни тъкани представи ColorTex-Design. Фирмата разработва технологии в плетенето с кръгли плетачни машини със специфични прежди и смеси. Компанията се фокусира и в сферата на иновационните проекти в плетене на бамбукови прежди и смеси. Стилни и актуални десени са предложенията на Дира Дизайн, работеща със световни брандове.

За удовлетворяване на клиентските изисквания Юта произвежда нетъкан текстил както за индустриални производства, така и за крайните потребители. Фирмата представя и изделия от нетъкан текстил, сред които: възглавници, олекотени завивки, шалтета, протектори за матраци и други. В дните на ТМТ Експо АЛЕС се включва с широка гама трикотажни платове. А с възможностите за сублимационен печат килимът на Аглика Трейд залага на индивидуалността при оформянето на дома, офиса, хотела.

И още нещо
Разбира се, тъй като ежедневно са изложени на различни фактори, текстилните продукти се нуждаят от качествени етикети. За да отговори на тенденциите и търсенето в сферата на текстилната индустрия в тази област, фирма СИГНАЛ демонстрира възможностите си за печат на текстилни етикети. На тях може да бъде отпечатано фирмено лого, както и инструкции и лого и всяка друга информация, която трябва да придружава продукта. За нуждите на шивашката промишленост фирма Касева чешма ще предложи пълна гама от закачалки.

И за да бъде изживяването ни още по-пълноценно, организаторите на ТМТ Експо са се погрижили за създаването на изключително цветна обстановка. За това със сигурност ще допринесе паралелното провеждане на единственото у нас изложение, посветено на печата и рекламата – COPIS.

Така приключва нашата кратка обиколка зад кулисите на ТМТ Експо, което ще разкрие тенденциите при съвременните материали и платове от 2 до 4 октомври в Интер Експо Център. На сайта на изложението, tmtexpo.bg, организаторите публикуват най-актуалната информация.