Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

Списание ПЕРФЕКТА

В новия брой:

Еванджелин Лили – чар и талант
Хидратацията – тонус за кожата
Матиране на лицето
Здрави и нежни крака
Супер тяло за плажа
Пречистваща диета
Морето зарежда с енергия и здраве
Черноморските медузи предизвикват алергия
Кризите в семейния живот
Роботът – идеален секс партньор

Морето
Зареждане с енергия и здраве

Почивката на море е задължителна част от програмата за летен отдих. Къде да отидете? Специалистите препоръчват не модерните курорти, а място, където ще се чувствате добре. Изборът зависи от вашите индивидуални особености и от това какви проблеми със здравето възнамерявате да решите.

Червено море

Климат. Въздухът е много сух (влажността е не повече от 20-30%), наситен с кислород и успокояващо действащ на нервната система бром. През цялото лято непрекъснато духат северозападни ветрове, затова горещината (на север до 30оС, на юг – до 40оС) се понася леко. Този климат е много полезен при хронична хрема, но за здравите хора може да се окаже некомфортен – доста сухият въздух пресушава слизестите дихателни пътища.

Вода. В Червено море не се влива нито една река, то е най-прозрачното, топлото и соленото в целия Световен океан. В един литър вода има 41 g соли (за сравнение в открития океан те са 34 g, а в Балтийско море – само 5 g). “Морският сок” помага за по-бързото зарастване на раните, както и за премахване на неприятните симптоми на десетки кожни болести, включително дерматит, невродермит и псориазис. Къпането в много солена вода е полезно и при ревматични заболявания, то оказва противовъзпалително и обезболяващо действие и подобрява кръвообращението.

Слънце. На крайбрежието на Червено море е много лесно да се изгори. Слънчевото излъчване е активно, а вятърът създава лъжливото усещане за прохлада. Най-добре е да бъдете на открито слънце или до 11 часа сутринта, или след 16 часа.

Средиземно море

Климат. През лятото въздухът на север се нагрява до 25оС, а на юг – до 40оС на сянка. На островите (Балеарски, Корсика, Сардиния, Сицилия, Крит и Кипър) вятърът спасява от горещината. Климатът би приличал на този на Червено море, но заради високата влажност (повече от 50%) тук е доста задушно. Юли и август е по-добре да се прекарат на юга на Франция, северо-запада и северо-изтока на Италия, в северна Хърватия. А през септември можете да отидете където поискате – вече няма жега, а морето е топло както преди. Най-добре е да се почива на крайбрежие, където растат хвойнови гори. Почивката в полустепни райони (като например турския курорт Анталия), където зеленината е само на територията на хотела, има по-малък оздравителен ефект.

Вода. Средиземноморската вода е на второ място по наситеност на соли. Лятната почивка на курортите на Средиземноморието е добра за стимулиране на имунитета на здрави хора, но не е много подходяща за заболявания на сърдечно-съдовата система и на дихателните органи.

Слънце. Ултравиолетовото излъчване тук е толкова силно, че в съчетание с горещината често води до прегрявания и изгаряния. За гостите от Северна Европа правилото на “сутрешното слънце” е особено актуално.

Атлантически океан

Климат. Вариантите за почивка са много. Лидери в рейтинга са ползите на Канарските острови – в пика на сезона (от юли до октомври) там е сухо и горещо. В Португалия, където горещината не е толкова голяма (около 25°С), а въздухът е още по-сух, добре ще се чувстват хора със слаба сърдечно-съдова система. На острови Зелени нос през лятото температурата не е по-ниска от 25°С, но трябва да вземете със себе си дреха, пазеща от вятър, защото тези места се славят с ветрове и мъгли. В Мароко през лятото температурата е до 40°С, но по крайбрежието на страните на юг от Казабланка също има мъгли. Ветровито, затова и не толкова горещо е в Тунис. А на Барбадос юли е най-влажният и горещ месец. Дълга е аклиматизацията на атлантическото крайбрежие на Куба.

Вода. Средната температура на водата на повечето курорти е над 20°С. Но заради студеното океанско течение по бреговете на Португалия водата понякога изстива до 18°С, така че къпането в нея може да бъде и некомфортно. Водата съдържа магнезий, калий и други соли – около 34 g на литър.

Слънце. Португалия е европейски рекордьор по количество на слънчевите дни – до 325 в годината. За да загорите e достатъчно да бъдете на плажа 15 минути без слънцезащитни средства. А в Мароко още по-малко – около 10 минути.

Индийски океан

Климат. На Малдивите (коралови острови) от юни до октомври мусоните носят кратковременни дъждове, висока влажност и вълни, средната температура на въздуха е 27°С. Влажният топъл климат e подходящ на всички, които страдат от сух или вазомоторен ринит и фарингит. На Сейшелите (вулканични острови) по това време въздухът е сух, духат леки мусони, температурата е около 25°С. Тук е по-добре да се отиде през есента, идеалното време е октомври. И вятърът е по-слаб, и океанът е по-спокоен. В края на октомври започва сезонът и на индийския курорт Гоа, в средата на лятото там валят местните мусонни дъждове.

Вода. Индийският е най-соленият от всички океани, във водата се съдържат 33 g соли на литър. Водата е много топла, температурата на повърхността й може да достигне 29°С, лазурно синя е, има и коралови рифове с екзотична морска фауна.

Слънце. Слънчевото излъчване е доста агресивно, не без основание. Традиционната за тези места дреха е лека, но напълно закриваща тялото. Неподготвеният човек не трябва да остава на открито слънце повече от 5 минути, при това може да изгори даже в облачен ден. Опитните туристи през първите дни плуват без да свалят тениските си.

Черно море

Климат. Черно море е разположено в различни климатични зони. На южния бряг на Кримския полуостров климатът прилича на северно-средиземноморския. В месеца има не по-малко от 15-20 ясни дни и не повече от три влажни и задушни. По черноморското крайбрежие на Русия влажността на въздуха е по-висока (около 60-70%), затова когато температурата се вдигне до 25°С денят става задушен. В руските градове Сочи, Туапс и Анап влажността може да стигне до 100%. Много задушни са летните дни на черноморското крайбрежие на Турция, а на курортите в България и Румъния лятото е много приятно. Най-хубавото време на Черно море е през септември. Няма жега, морето е още топло, умерено влажният въздух отлично възстановява след прекараните през зимата простуди. Истински кадифен сезон!

Вода. По състав водата на Черно море е близка до тази на Световния океан и съдържа около 79 елемента – бром, йод, хлор, натрий, калий, калций, магнезий, сулфати, карбонати… Но минералната наситеност не е голяма – само 18 g на литър. Тя е по-ниска, отколкото в Червено и Средиземно море, но напълно достатъчна за балнеотерапия. Към края на лятото морето е много мръсно, една от причините е недостатъчното пречистване на отпадните води в курортните зони. И още един минус – черноморското лято не минава без силни щормове и разрушителни бури. Затова пък тук може да приложите и калолечение. На дъното на малките морски заливчета се натрупва особена морска кал. Ежедневното разтриване с нея стимулира обмяната на веществата, ускорява зарастването на костите след счупване, подобрява подвижността на ставите и работата на надбъбречните жлези. Калта се нанася на слой, дебел 1 cm и след 20-30 минути се измива. Но трябва да се внимава, тъй като тази силнодействаща процедура има много противопоказания – от нефрит до бременност.

Слънце. Нивото на слънчевата активност е по-ниско, отколкото на повечето южни курорти. В Ялта юлското слънце позволява да се наслаждавате на плажа до 20 минути без да изгорите.

Пясък или баластра?

Плаж с едър пясък. Ежедневните разходки на босо по камъните в продължение на 20 минути стимулират точките, свързани с всички вътрешни органи. По-добре е да се разхождате на зиг-заг “вода-суша”, тъй като в случая е важен контрастът в температурите. Може да се проведе и сеанс на стоун-терапия – седнете на сянка и последователно поставяйте на болното място първо горещи, след това хладни мокри гладки камъни – това ще намали болката в гърба и ставите.

Плаж с по-фини частици. За 15-20 минути можете да се заровите в сухия горещ пясък, наситен с морски соли. На корема слоят не трябва да бъде повече от 1-2 cm, а областта около сърцето трябва да бъде открита. След пясъчната вана се изплакнете с топла вода и си починете половин час на сянка. Псамотерапията (лечение с пясък) има добър обезболяващ и противовъзпалителен ефект, полезна е при остеохондроза, разтегляне и натъртване, проблеми със ставите, простатит и гинекологични заболявания.

Къде да отидем?

На Червено море е полезно да се почива, ако през зимата сте прекарали бронхиална астма, обструктивен бронхит, пневмония или депресия, а също при сърдечно-съдови заболявания, псориазис, заболявания на гръбначния стълб и ставите.

Северното Средиземноморие е подходящо за общо укрепване на организма, при болести на бъбреците, горните дихателни пътища, гърлото, носоглътката, ставите и мускулите, начални форми на сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Южното Средиземноморие се препоръчва на относително здрави хора.

Черно море е полезно за рехабилитация при белодробни, сърдечно-съдови, ревматични и бъбречни заболявания. Там добре се чувстват “заложниците” на сухите форми на фарингит, хроничен ринит и ларингит. В Крим може да се почива и в пика на летния сезон, а на кавказкото крайбрежие – за предпочитане през септември.

Атлантическите курорти помагат при хронична умора, заболявания на сърдечно-съдовата система, наднормено тегло, добри са за общо укрепване на организма.

Индийският океан спасява от депресии. В Гоа, например, е популярна аюрведа – традиционната индийска медицина.

Радмила Попова
по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!