За консумацията на прясно мляко

Пиенето на прясно мляко не намалява риска от фрактури на костите, показва ново изследване, цитирано от BBC.

Шведското изследване показва, че жените, които пият над три чаши прясно мляко дневно, са изложени на по-голяма опасност от счупване на кости, отколкото дамите, които пият по-малко. Учените предупреждават, че изследването им показва само тенденция и не трябва да се възприема като доказателство, че високата консумация на мляко води до фрактури. Фактори като алкохол и тегло вероятно също играят роля, отбелязват те.

От години млякото е препоръчвано като значителен източник на калций, но изследвания за това дали то води до по-здрави кости и по-малко фрактури дадоха противоречиви резултати. Шведски учени изследвали хранителните навици на 61 400 жени между 1987 и 1990 г. и 45 300 мъже през 1997 г. и проследили здравето им в следващите години. Участниците били помолени да попълнят въпросници за това колко често консумират храни като прясно и кисело мляко и сирене в продължение на една година.

За консумацията на прясно мляко

След това учените проследили колко от участниците са получили фрактури и колко са починали в следващите години. В 20-годишния период, в който били проследени жените, пиещите повече от три чаши мляко дневно, 680 милилитра, били изложени на по-голяма опасност от фрактури от тези, които консумирали по-малко. Групата, наблягаща на млякото, била също така по-застрашена от смърт.

"Жените, които пиеха три или повече чаши дневно, бяха изложени на два пъти по-голям риск от смърт в края на изследването от тези, които пиеха по-малко от една чаша дневно. И тези, които пиеха много мляко, бяха изложени на 50% по-голям риск от фрактура на бедрената кост", заяви ръководителят на изследването проф. Карл Микаелсон от университета Упсала.

Мъжете били наблюдавали средно 11 години след първоначалното изследване и резултатите показали подобна, но не толкова отчетлива тенденция.

Когато били взети предвид ферментирали млечни продукти като киселото мляко, се наблюдавала обратната тенденция – консумиращите повече мляко хора намалявали риска от фрактури. Според проф. Микаелсон причината може да е наличието на захари в млякото, за които беше доказано, че ускоряват остаряването.

"Нашето изследване поставя под въпрос валидността на препоръките за консумиране на големи количества мляко за предотвратяване на фрактури", заяви Микаелсон.

БГНЕС