Татуирайте се безопасно

Татуировките днес са на мода, но преди някой да прибегне до тях, трябва да знае как, кога и къде да ги слагате по тялото, а също опасни ли са те.

1. Рискът.
Като вкарвате какво и да било под кожата, рискувате да се запазите с хепатит, стафилококи и други зарази. Затова е много важно да изберете дипломиран майстор по татуси, който стерилизира всичките си инструменти, използва еднократни игли и държи чист салона. Освен това заради риска от заразяване лекарите съветват да не се дава кръв в продължение на цяла година след поставянето на татуса. Първата седмица след процедурата е особено важна и тогава трябва да следите как реагира организма ви. Има и неголям шанс от алергия заради използваното мастило. При това алергичната реакция може да се появи години след татуировката. Имайте предвид, че организмът ви може и да отхвърли използваното мастило.

2. Безопасността.
Изберете известен и препоръчван салон, а също майстор не само с диплома и опит, но и с апаратура за стерилизиране на инструменти. Не се стеснявайте да питате за всичко това, в крайна сметка става дума за здравето ви!

3. Отстраняване на татуса.
Хиляди хора си слагат татуси заради моментно настроение, но после съжаляват и искат да го махнат. Но това е болезнен процес, защото се сваля цял слой кожа. Освен това е и скъп процес. В САЩ лазерното премахване на татуси се извършва в рамките на 10 сеанса и струва от 250 до 850 долара.

4. Болката.
Има я не само при премахването, но и при слагането на татуировката. Трябва да се знае, че тя е в пряка зависимост от кожата – колкото по-малко кожа и подкожни мазнини разделят иглата от вашите кости и нерви, толкова е по-болезнено. Затова степента на болезненост зависи и от мястото, избрано за татуиране.

5. Цената.
Веднага трябва да кажем, че татуировката не нещо, от което трябва да икономисвате. Така че не щадете парите, става дума за здравето ви. И не ходете при евтини майстори, не се стискайте за качествената и безопасна процедура.

6. Годишното време.
Много специалисти смятат, че татуирането трябва да се прави в онзи период от годината, когато вашата кожа е предпазена от външни дразнители и може по-спокойно да зараства. С една дума, лятото не е време за тази работа – по-малкото дрехи, слънчевите лъчи, вятърът, къпането, прахта, пясъка дразнят кожата и пречат на по-бързото й зарастване.

Татуирайте се безопасно

7. Здравословното състояние.
Задължително правете татуса, когато сте абсолютно здрави. Белите кръвни телца помагат на кожата да зарасне, но ако в този момент те трябва да се борят с вируси или бактерии, времето не е подходящо. Ако сте болни отложете процедурата за по-късно.

8. Тенът.
Да се печеш на слънце с татус е много лоша идея. Освен това ултравиолетовите лъчи избелват мастилото, вкарано под кожата ви, и рисунката ще избледнее. Ако не може да избегнете плажа, непременно слагайте защитен крем с най-висок фактор на защита.

9. Бръсненето.
Избръснете мястото на което ще ви татуират преди процедурата. Но не трябва да правите същото веднага след татуировката – мястото трябва хубаво да зарасне. Само майсторът може да ви каже когато да започнете да бръснете мястото.

БГНЕС