Без грим - тенденция за един сезон или за по-дълго?


Неносене на грим - да, определено е топ тенденция за Пролет-Лято 2014, както видяхме от подиумите на Седмиците на модата, но дали е само това? Дали все повече жени ще продължават да залагат на визия без грим или изборът им ще зависи от оценката на обществото за тях?


Без грим - тенденция за един сезон или за по-дълго?


Проучване, проведено от StumbleUpon през Август 2013 показва, че 67% от жените на възраст между 18 и 25 години използват по-малко от три продукта в ежедневната грижа за косата и кожата си. 20% използват между 4 и 7, а само 3% - над 12 продукта. При жените над 25-годишна възраст, 72% ползват между 0 и 3 грим продукта.


Без грим - тенденция за един сезон или за по-дълго?


Според статия в "New York Times" носенето на идеално нанесен грим е абсолютно демоде - новият най-добър макиаж е пълната липса на такъв, защото "голото" лице говори за истински уверена в себе си жена.

"Колкото по-гримирани сте, толкова по-несериозни изглеждате", казва Емили Вайс - основател и творчески директор на популярен сайт за красота.

Разбира се, само дозата прави отровата и прекаляването с каквото и да било винаги е лоша идея. Но дори дамите, които не използват 12 или повече козметични продукта върху себе си всяка сутрин, спят по-малко и трябва да стават по-рано, за да се гримират преди началото на работния ден.


Без грим - тенденция за един сезон или за по-дълго?


Не само, че от подиумите на Седмицата на модата в Ню Йорк лъхаше "сурова красота" и много знаменитости публикуват свои селфита без грим, но сега ABC (Australia's public broadcaster) информира, че булките на 2014 ще пропуснат ружа и сенките за очи в деня на сватбата си, за да постигнат "по-естествен вид".

"Мисля, че това е тенденция при булките и въобще при обвързаните жени", казва Аня Уиника - директор на водеща компания за организацията на сватби.
"Искам да изглеждам добре на сватбения си ден, но не чувствам, че гримът може да е част от този процес", казва една от булките, решила да е без макиаж на сватбата си.


Без грим - тенденция за един сезон или за по-дълго?


Съветът на експертите: "Да правите възможно най-малко и то така, че да изглеждате добре е най-модерното нещо, на което да заложите за визията си точно сега".


Без грим - тенденция за един сезон или за по-дълго?


А вашето мнение какво е? Дали е временно явление или ще продължи дълго? Вие как се харесвате повече - с или без грим?
Ще се радваме да ни пишете :)


Снимки: Модел от представянето на колекция Пролет-Лято 2014 на:
1. Balmain
2. Emilio Pucci
3. Christopher Kane
4. Giles
5. Proenza Schouler
fashionising.com