7 неща, които нямат място в микровълновата печка


Дали въобще да се ползва микровълнова фурна е безопасно е спорен въпрос, който предизвиква дебати между специалистите, а и сред обществото като цяло. Но ако все пак смятате, че няма проблем да я използвате (близо 90% от домакинствата днес разполагат с микровълнова фурна в дома си), вижте кои седем неща да избягвате да поставяте в нея:


Плодове
Да сложите плодове в микровълновата определено не е добра идея. Гроздето, например, ще експлодира, а от това ще се разпръсне толкова много протоплазма (основната съставка на растителните и животинските клетки, която съдържа хранителни вещества, соли и вода), че може да увреди уреда ви.


7 неща, които нямат място в микровълновата печка


Люти чушки
Лютите чушки - особено изсушените - са доста неподходящи за микровълновата. Капсаицинът - активната съставка в чушките, която ги прави люти - се изпарява при излагането им на микровълновите вълни, а да вдишате от тази пара наистина не е приятно преживяване.


Яйца
Мислехте, че можете да си направите твърдо сварено яйце в микровълновата? Помислете отново. Съдържанието ще се нагорещи изключително много и тъй като парата няма да има къде да отиде яйцето ще експлоадира и ще полепне из цялата фурна, осигурявайки ви ново "приятно" занимание - отстраняване на жълтък от електроуред.


7 неща, които нямат място в микровълновата печка


Метал
Е, това не е нещо, с което ви изненадваме - знае се, че не бива да се поставят метални съдове или такива украсени с метални орнаменти в микровълновата фурна. Дори и минимално количество метал в опаковката на продукта може да доведе до поява на плазмени искри в уреда, а алуминиевото фолио може да предизвика пожар. Вместо това използвайте керамичен или стъклен съд.


Хляб
Ако сложите филия хляб в микровълновата, това няма да навреди на уреда ви, но няма и да получите желания резултат. След повече от 10 секунди в микровълновата фурна, влагата се изпарява от хляба превръщайки го в твърда, изхабена дъвчаща смес. Много по-добре е да препечете филийките си в парти грил или тостер.


7 неща, които нямат място в микровълновата печка


Пластмаса
На някои съдове от пластмаса е обозначено, че са годни за употреба в микровълнова. И въпреки че не ви препоръчваме да изберете този материал, ако все пак го направите няма да се случи това, което се случва с поставената в микровълнова фурна пластмасова опаковка или съд за еднократна употреба - разтапят се и е почти невъзможно да бъдат изчистени.


Гъба
Вярно е, че ако сложите гъба (за миене на съдове, например) в микровълновата фурна за повече от 30 секунди, това ще убие повечето от бактериите върху нея. Само че след това вашата кухня ще мирише ужасно - гъбите са евтини, така че просто ги сменяйте с нови.