Грижи за кожата през студените месеци

Общо известно е, че през зимата кожата, косата и устните са свръх чувствителни към температурата навън. Има някои основни правила, за да ограничите вредното влияние на студа върху кожата.

Грижи за кожата през студените месеци

На първо място това е почистването на лицето.

Най-важната част от ежедневната грижа за кожата е почистването. Правете го сутрин – за да почистите кожата от натрупаните през нощта мазнини и да отпушите порите, и вечер – за да почистите грима и нечистотиите, полепнали по кожата през деня. Кожата трябва да е винаги добре почистена за да може да диша и да се възстановява по-бързо. Избягвайте употребата на сапун. След измиване, той оставя невидим слой върху кожата, който позволява по-бързо замърсяване. Освен това изсушава кожата. Най-подходящи са геловете за измиване и тоалетните млека. Ако използвате тоалетно мляко, добре е да почистите след това лицето с тоник, или да го изплакнете с вода.

След това пристъпваме към хидратацията без която не можем.

Използвайте хидратиращ крем ежедневно. Сутрин, след почистването на кожата, нанесете малко крем – така ще облечете кожата и ще я предпазите от вредното влияние на околната среда. Ако сте със много суха кожа, изберете крем, богат на етерични масла, а ако кожата ви е смесена към мазна и проблемна, потърсете крем, който не съдържа мазнини и алкохол. Съществуват и специализирани кремове за предпазване на кожата през зимата, но те обикновено са по-мазни и не са подходящи за всеки тип кожа.

И последно ексфолирането...

Ако кожата на лицето е изтощена и има нужда от допълнително подхранване, можете да правите подхранващи маски, богати на витамини и растителни екстракти. Те се прилагат веднъж седмично и ако сте подбрали подходящия продукт за вашата кожа, резултатът няма да закъснее. За по-зряла кожа /над 30 години/ е препоръчително използването на подхранващ нощен крем. През нощта кожата почива, затопля се и крема попива по-добре. Освен това, бръчиците се изглаждат, защото мускулите се отпускат и цяла нощ и кожата не се движи.

Грижи за кожата през студените месеци

Някои интересни съвети за сияен и свеж тен и през зимата:

Съставките, от които кожата ви се нуждае: Хиалуронова киселина – субстанция, която съществува и в кожата и целта й е да поддържа влагата; Витамини А, С и Е; Зелен чай.

Вкусната грижа - яжте плодове и зеленчуци с високо водно съдържание при всяко хранене – марули и моркови са мнoго добър избор сред зеленчуците, а от плодовете подходящи са – горските плодове, ябълките и гроздето.

Използвайте овлажнители за въздух - отоплението на дома води и до изсушаване на въздуха. Можете да решите този проблем с помощта на овлажнител за въздух.

Не забравяйте слънцето - когато прекарвате повече време навън използвайте продукти със слънчева защита (SPF 15е напълно достатъчно). Не подценявайте зимното слънце! Защита от слънчевите лъчи е важна заради рефлективната й способност. Ако 17% от лъчите се отразяват в пясъка, то в снега се отразяват цели 80%.