Винотерапията - Здраве и младост от природата

За да имат гладка и красива кожа, древните римляни вземали вани, в които добавяли младо червено вино. Тайната на подмладяващото действие на червеното вино е била известна и на древните гърци, които го смесвали с екстракти от треви и го втривали в кожата на лицето и тялото, за да придобият красив силует и свеж тен на лицето. В своите ръкописи Хипократ описва изключителните свойства на червеното вино като средство, лекуващо анемия и оказващо общо тонизиращо действие.

Днес древните рецепти за красота не са забравени, те непрекъснато се усъвършенстват с помощта на най-новите постижения на съвременната медицина и козметология. Винотерапията в наши дни е най-модерният начин да се погрижиш за здравето и външността си. Тя се провежда предимно под формата на компреси и вани с добавени нарязани на ситно плодове от грозде, джибри и масло от гроздови семки. В козметологията винотерапията се използва все по-активно. За създаването на козметични продукти се използва минерална вода, обогатена с екстракти, гроздови масла, извлеци от винени дрожди и от самото вино. Ефектът е значително подмладяване на организма.

Изучаването от медиците на т.нар. “френски парадокс” поставя началото на развитието на винотерапията. Известно е, че французите не се хранят особено здравословно, менюто им е съставено основно от сирена, масло, яйца, месо и друга мазна, с високо съдържание на холестерол храна, а освен това и спортуват малко. Въпреки това, те по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания в сравнение със съседите си на континента и американците. Оказва се, че ги спасява червеното вино.

Полифенолите – основното богатство на гроздето
През 1994 г. учените откриха в гроздето голямо количество активни вещества – полифеноли, притежаващи уникалната способност да свързват свободните радикали, образуващи се в организма под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсената околна среда. Те водят до нарушаване на целостта на клетъчната мембрана, в това число и на клетките на кожата. В процеса на възпроизвеждане на клетките, повредени от свободните радикали, качеството на новопоявилите се клетки се влошава, те бързо се износват, а това е основната причина за стареенето. Освен това, свободните радикали са една от причините за възникването на злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. Освен че спират процеса на разрушаване на кожните структури, полифенолите подпомагат и подмладяването на кожата.

Полифенолите, съдържащи се в ципата и в семките на гроздето и разтварящи се във виното при неговото производство, притежават антиоксидантни свойства, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, пречат на образуването на тромби, подпомагат подмладяването и оздравяването. Изследвания сочат, че при умерена употреба на вино смъртността вследствие на коронарна недостатъчност намалява с 15-20%. Освен това, употребата на вино намалява риска от заболяване от рак. Доказано е, че червеното вино забавя развитието на левкемия, рак на кожата, на млечната жлеза и на простатата. Две чаши червено вино компенсират вредите, нанесени на кръвоносните съдове от изпушването на една цигара.

Винотерапията не е само пиене на вино. Освен него в лечението се използва прясно грозде, масло от гроздови семки, гроздови джибри и екстракти. Червеното вино и гроздето имат свойството да възвръщат еластичността на кожата. Във виното има голямо количество полезни вещества – желязо, цинк, калий, калций, манган, витамини, минерали, дъбилни вещества, плодова захар, аминокиселини и органични съединения, необходими за нормалния обмен на веществата. Органични киселини като млечната притежават и хидратиращо действие.

Винотерапията помага при корекции на фигурата и решаване на проблеми с целулита, подобрява кръвообращението. Ефектът на оздравителните и козметични методи, прилагани във винотерапията, се дължи на съчетаването на уникалните елементи, открити в гроздето, с природна минерална вода. Тя се насища с екстракти и масла от гроздови семки, екстракти от винени дрожди, червено вино, танин, полифеноли, есенции от различни лекарствени растения и треви и се използва за вани и подводен масаж с цел отслабване, подобряване състоянието на кожата и подмладяване.

Курсове за пречистване с грозде
Днес в някои страни в периода на гроздобер през месеците септември, октомври и ноември може да се проведе специален оздравителен курс с винотерапия, насочен към пречистване на организма. Подобни курсове са познати още от втората половина на ХІХ в. във Франция, Германия, Италия и Швейцария. В тях задължително е включен ритуал по сутрешен гроздобер в часовете, когато плодовете са все още покрити с роса и се консумират в чист вид за закуска сред лозовите насаждения. Чрез тези процедури се постига пречистване и подобряване на тонуса на кожата, нормализиране дейността на черния дроб и бъбреците, намаляване на болестните синдроми при артрит и ревматизъм, подобряване на работата на червата, общо насищане на организма с минерали, повишаване на имунитета.

Гроздето си е спечелило славата на най-полезния продукт, създаден от природата за човека, и неслучайно е получило названието “растително мляко”.

Бели и червени вина
Червеното вино е по-полезно, отколкото бялото. Технологията на приготвяне на бялото вино изисква отделяне на гроздовите ципи след изстискване на гроздовия сок. Червените вина се правят от цели плодове, затова съдържанието на полифеноли в тях е значително по-високо. Според учените антиоксидантният ефект на червеното вино е 20 пъти по-голям отколкото на витамин Е. Виното въздейства на холерния ембрион, тифозния и туберкулозния бацил, унищожава различни вируси като полиомиелит и херпес. Хората, пиещи вино, боледуват по-малко от грип. За лечение на остри респираторни заболявания, грип, бронхит, възпаления на белите дробове се препоръчва по чаша горещо червено вино със захар или мед вечер.

Виното нормализира функционирането на нервната система, то е истинско антистресово средство, мек природен транквилизатор. Най-добър ефект за премахване на умората и депресията имат висококалорийните десертни и мускатови вина и шампанското. Половин чаша вино нормализира съня. Белите вина, притежаващи диуретични свойства, помагат при пиелонефрити и цистити. Сухите червени вина извеждат от организма радионуклеидите и токсините и повишават имунитета. Белите вина подпомагат профилактиката на артрит, а червените се препоръчват при анемия.

Каква е препоръчителната консумация
Основният принцип е: умерено и редовно. Лекарите препоръчват всеки ден с приемането на храна да се изпиват 300 g вино с концентрация 12 % vol. В случаи, когато се приема по-обилно количество храна, дозата може да се увеличи. Трябва да се има предвид, че тази доза е за мъже, за жените тя е два пъти по-малка. Лекарите са установили, че тези, които ежедневно изпиват по две-три чаши вино, са с 35 % по-малко подложени на риск от сърдечно-съдови заболявания. Редовната консумация на вино в големи количества обаче може да доведе до алкохолизъм. Освен това, прекалено голямото количество алкохол е способно да произвежда свободни радикали в организма на човека.

Качеството на вината
За да се постигне желаният ефект, необходимо е “да се лекуваме” не с евтини, а с маркови червени и бели вина. Доброто вино може да се определи преди всичко по етикета. Колкото по-подробна и точна е информацията на него, толкова по-качествен е продуктът. Съществува мнение, че изчистеният дизайн на етикета е признак за добро вино. Специалистите съветват да не взимате бутилка, ако в оформянето на етикета й са използвани повече от три цвята. Наличието на медали на етикета е добра гаранция за качеството на виното. Трябва да се има предвид обаче, че медалът оценява забележителната заслуга на виното само за тази година, когато е бил присъден.

Противопоказания
Лечение с вино не е препоръчително за всеки. То е противопоказано при хора, страдащи от алкохолизъм, при бременни жени и деца. Не трябва да се пие вино, когато се приемат някои лекарства, а също при заболявания на храносмилателната система, черния дроб, задстомашната жлеза, бъбреците, пикочните пътища, простатата, както и при епилепсия. Алкохол не се препоръчва също на жените с наследствена обремененост към рак на млечните жлези.


Материала подготви: Радмила Попова

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Косата – нежна като коприна
Козметика за мъжката суета
Брад Пит – един от най-суетните актьори на Холивуд
Винотерапията – здраве и младост от природата
Чувствителна и алергична кожа
Как да изберем подходящия крем
Психоемоционални аспекти на акнето
Усложнения при пиърсинг на езика
Светлинното замърсяване
Total Body – система без граници