5 интересни факта за подкожните мазнини


5 интересни факта за подкожните мазниниОказва се, че подкожните мазнини в човешкото тяло влияят не само върху начина, по който изглеждаме, а имат и важна психологическа и емоционална роля.

Ето и пет любопитни факта, свързани с тях, за които може би не знаете:

 

1. Различните видове мазнини имат различен цвят
Бял, кафяв или бежов.
Бялата мазнина е такава, за каквато повечето хора смятат тлъстинката по дупето - бледа и безполезна. Безполезна е, защото е с ниска метаболитна активност, т.е. не ви помага да горите калории - така както го правят мускулите. Именно тя съставлява преобладаващата част мазнини в човешкото тяло - около 90%. С други думи - това са "складове" за съхранение на излишни калории.

По-тъмният цвят на кафявата мастна тъкан се дължи на богатото и кръвоснабдяване и действително би могла да гори някакви калории, но само ако сте плъх или друг подобен бозайник, който може да активира кафевите мазнини да изгарят калории и да генерират топлина, която да поддържа температурата на тялото през зимата. Ние хората, за съжаление, имаме много малко количество такава мастна тъкан, така че няма да ни върши работа за горене на калории или сгряване.

Третият вид мазнини - бежовите - са между белите и кафевите като способност за изгаряне на мазнини. Учените търсят начини за превръщане на белите мастни клетки в метаболитно по-активните бежови чрез диета и физически упражнения или добавки. В действителност някои проучвания потвърждават, че има хормони в човешкото тяло, които се активират при извършване на физически упражнения и които могат да превърнат бели мастни клетки в бежови такива. А също и че определени храни - кафеви водорасли, корен от женско биле, люти чушки - спомагат за постигане на желания ефект.


5 интересни факта за подкожните мазнини2. Мазнините по корема са по-нездравословни от мазнините по дупето
Със сигурност няма жена, която да иска да има излишни телесни мазнини, независимо в коя част на тялото се намират, но трябва да отбележим, че все пак е за предпочитане да сте крушовидни, отколкото с форма на ябълка - това е по-безопасният и не вредящ на здравето вариант.


Коремните мазнини (висцерална мастна тъкан) са много "по-отзивчиви" към хормона на стреса кортизол,
отколкото тези по бедрата или дупето. Така че, когато стресът ви обземе и не намирате здравословен начин да се справите с него, е най-вероятно всички излишно поети калории да се натрупат именно в областта на талията.

Освен това, мазнините около корема са много по-податливи на възпаления и дори биха могли да си образуват собствени възпалителни огнища и да отделят вредни химикали (подобно на туморите). Тези химични елементи "казват" на мозъка, че сте гладни и изтощени - така е много по-вероятно да преядете или да посегнете към нездравословни храни, както и да не направите физическите си упражнения. Това от своя страна затваря порочния кръг, създавайки условия за натрупване на още повече мазнини в областта на корема.


5 интересни факта за подкожните мазнини
Добрата новина е, че всичко, което ви помага да намалите възпалението, помага също и да намалите тези сигнали към мозъка. Специалистите препоръчват приема на Омега-3 мастни киселини (например от рибено масло), както и на пробиотици (под формата на таблетки или на истинско кисело мляко с живи бактерии).


3. Първо горите калории - после мазнини
Терминът "горене на мазнини" се използва във фитнес средите за еквивалент на загуба на тегло, но това не е точно така. Човек първо гори калории, независимо дали техен източник са съхранени въглехидрати (гликоген и кръвна захар) или натрупаните подкожни мазнини в организма. Колкото повече калории горите при всяка тренировка, толкова по-голям дефицит създавате и горите повече мазнини. Това обаче изисква време - достатъчно дълъг период да горите повече калории, отколкото приемате, за да може да отслабнете. Много експерти твърдят, че високоефективните интервални тренировки (HIIT) са най-ефективният метод за изгаряне на възможно най-много калории, за възможно най-кратко време. Този вид тренировка, редуващ по-тежки и по-леки натоварвания, може да удвои количеството изгорени калории за определено време, в сравнение с тренировката в стабилно състояние.


4. Мазнините влияят на настроението
Със сигурност един от най-лесните начини да си съсипете деня е да установите, че сте увеличили с няколко номера размера на дрехите си. Но това не е всичко - натрупаните излишни мазнини (особено тези около корема) задействат цикъла възпаление-стрес-възпаление, който според редица проучвания, може да се окаже сериозен фактор за отключване на много афективни разстройства - например биполярно разстройство . Дори да не се стигне до такива тежки форми, много е вероятно след продължителен период на редуване стрес - ядене - напълняване - стрес, да имате поне постоянно лошо настроение.

За да прекъснете този порочен кръг може да заложите на парченце черен шоколад - той съдържа достатъчно захар, за да утоли "жаждата" за сладко, която стресът причинява на организма ви, като същевременно дава необходимото количество флаваноиди за преодоляване на възпалението, водещо до повече стрес. Нискомаслените млечни продукти, например кисело мляко (2%, а не 0,1%), също могат да имат подобен ефект - комбинацията от калций и магнезий успокоява стресирания организъм.


5 интересни факта за подкожните мазнини

5. Дори много слабите хора могат да имат целулит
Тъй като целулитът не е просто "козметичен дефект", а заболяване на съединителната тъкан, засягащо едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността, неговата поява и развитие не се определят само от количеството подкожни мазнини и съответно не зависи единствено от теглото и формата ви. "Трапчинките", които се образуват, се създават от съединителна тъкан, която свързва кожата с мускулите под нея чрез мазнина, затисната помежду им като в сандвич.

Нямате нужда от много излишни мазнини, за да получите този нежелан ефект върху кожата си - така че може да сте в страхотна форма и с ниско съдържание на телесни мазнини и пак да имате "малки джобчета" от "притиснати в сандвич" мазнини по дупето или задната страна на бедрата.

Изграждането на мускули, докато губите мазнини, може да подпомогне намаляването на целулита, докато кремовете и другите козметични продукти, само прикриват неприятния външен вид, но не правят нищо за разграждането на тези вътрешни депа.


Успех по пътя към активния живот, отличното здраве и изваяната фигура!