Къмпинг за "сверяване" на биологичния часовник


Тялото има прекрасната способност да се самовъзстановява и саморегулира - достатъчно е да му позволим да го прави, да не му пречим и да се вслушваме в нуждите и желанията му.

Излагането на природна светлина на зазоряване и по залез помага за синхронизирането на вътрешния ни биологичен часовник и така лекува безсънието.

А електричеството, респективно изкуственото осветление, телевизорите, компютрите, смартфоните и други изобретения, ни откъсват все повече от естествения ни денонощен цикъл, който казва на организма кога е време за работа и кога за почивка.

Изложени сме на осветление до много по-късно през нощта, отколкото е нормално в природата.

Когато заспиваме лесно и спим спокойно и непробудно се събуждаме свежи и отпочинали.

Типът хора "сови", които са по-активни във втората половина на денонощието и имат трудност със заспиването, се повлияват особено добре от къмпингуването и освобождаването от "джаджите", с които обикновено прекарват вечерите си.


Къмпинг за


Спането в палатка за една седмица сред природата помага на "совите", излагайки се на естествения цикъл светлина-тъмнина, да заспиват по-лесно и да се чувстват много по-активни на сутринта.

Това сочат данните от ново изследване, проведено от Университета в Колорадо, САЩ и публикувано в списание "Current Biology".

За целта били проследени навиците за спане на осем възрастни, изложени на електрическо осветление у дома и на работното място.

След това те изследвали същите хора, след като прекарали една седмица на къмпинг в Колорадо само на слънчева светлина и лагерен огън.

При първия експеримент доброволците оставали будни до полунощ и се събуждали в 8 сутринта. Изследователите установили, че нивата на мелатонин, хормона на биологичния часовник, който регулира циклите на съня и събуждането, изостава с два часа, когато участниците се събуждат при излагане на изкуствено осветление. Откритието означава, че в модерната жизнена среда биологичната ни нощ продължава след времето ни за събуждане и това обяснява защо мнозина от нас се чувстват най-заспали в първите часове след събуждането сутрин.

Но след прекарването на известно време сред природата, биологичният часовник на доброволците наваксвал изоставането от два часа, въпреки че броят на часовете за почивка били същите.

Учените предлагат и други стратегии за по-добро синхронизиране на биологичния часовник и за свежо събуждане - разходка сутрин, седене до прозорец на работното място и разходка в обедната почивка, минимално изкуствено осветление вечер и изключване на компютрите и телевизорите.

Източник: БГНЕС