"Не" на торбичките и тъмните кръгове под очите


Тъмните кръгове и торбичките под очите са много често срещан проблем при голям процент от дамите, а и при някои господа.

Да, тези неканени "гости" не са никак приятна компания, но добрата новина е, че решение има, стига първо да се уточни точно какъв е проблемът.

Подпухнали очи на сутринта
Сезонни алергии, настинка, инфекция на синусите - това са част от причините, които могат да доведат до образуването на водни торбички под клепачите.
Специалистите обясняват, че най-тънката кожа в човешкото тяло е около очите и тази област се влияе най-силно от промените в нивата на течностите в тялото.
Други причини, които могат да доведат до същия външен вид са тежка вечеря със солена храна или вечер, пропита с пролени сълзи по някой сърцераздирателен филм, песен или стар спомен. Причината се крие в процеса осмоза. Водата винаги се движи от области на тялото, с ниска концентрация на сол в тъканите, към такива с висока.


Лесни стъпки за справяне с торбичките под очите:
- лекувайте сенната си хрема - ако знаете или се съмнявате, че имате такава, обърнете се към вашия лекуващ лекар, за да ви препоръча подходящи неседативни медикаменти, които да ви помогнат да се чувствате по-добре;
- обърнете внимание на позицията, в която спите - тя може да допринесе за образуването на торбички под очите. Хората, които спят на една страна или по очи, благодарение на гравитацията, могат да спомогнат за по-забележимо натрупване на течности. Специалистите съветват, ако имате проблем с торбичките под очите, да опитате да спите по гръб като добавите допълнителна възглавница под главата си. Да промените позата, в която спите изисква известно време за привикване, но е добре да започнете от по-рано, тъй като след няколко години появяващите се от време на време торбички, могат да станат постоянни;
- не си лягайте без да сте отстранили грима от лицето си - неотстранените спирала, молив, очна линия, сенки, могат да причинят сериозно раздразнение на очите ви, което да предизвика образуването на "водни басейни" под тях;
- не злоупотребявайте с алкохола - употребата на спиртни напитки води до дехидратация и така и без това нежната кожа в областта около очите става още по-деликатна;
- не си позволявайте да търкате очите си често - този лош навик също вреди на добрия външен вид на очите ви;
- не пушете и винаги използвайте слънцезащитен крем в областта около очите - пушенето и излагането на UV-лъчения намаляват количеството на колагена в кожата, което предизвиква преждевременна поява на бръчки и увисване;
- нанасяйте овлажняващ крем в зоната около очите всяка вечер - и не е нужно да изхарчите цяло състояние - всеки добър овлажнител от аптеката, ще ви осигури хидратацията, от която се нуждаете;
- включете в ежедневния си режим употребата на крем с ретиноева киселина (витамин А) - дерматолозите казват, че това е най-доброто, което можете да сторите за кожата си;
- за успокоение на подпухванията можете да поставите изстудени лъжици, резенчета краставица, студени пакетчета от чай или дори замразен пакет грах в областта под очите. По-скоро ниската температура, а не толкова притежаваните свойства от краставицата или граха, намаляват отоците.

Ако нямате алергия, настинка или проблеми със синусите, но торбичките продължават да се появяват и не се повлияват от промените в навиците ви, тогава е добре да посетите специалист. Някои проблеми с щитовидната жлеза или бъбреците също могат да доведат до задържане на течности в тези области.


Тъмни кръгове
Ако те се задържат за по-дълго, а не се появяват само, когато сте прекалили с коктейлите, причината може да е наследственост. Особености на пигментацията, които предизвикват промяна в цвета на кожата край очите, се наблюдават по-често при хора с азиатски и африкански произход. Възрастта също оказва влияние. С напредването на годините кожата изтънява и така малките кръвоносни съдове под очите стават много по-видими.
Много често при тъмните кръгове не става въпрос за промяна на цвета на кожата, а за загуба на обем в областта около окото. Това обикновено се случва в края на 30-те и началото на 40-те години.

Гримът може да ви помогне на прикриете несъвършенствата - малко коректор върши чудеса. Изберете такъв, който съвпада с тена на кожата ви. Ако имате лека промяна в цвета можете да заложите на коректор с течна формула, а при по-видими петна - на кремообразен. Нанесете с пръсти с леки потупващи движения от вътрешния към външния край на окото.

Други по-скъпи и не толкова безопасни варианти са да използвате избелващи кремове или да се подложите на процедури по изсветляване и изглаждане на кожата, чрез унищожаване на тези пигментни клетки, както и поставянето на хиалуронови филъри. Ако се решите на подобна корекция, убедете се, че се доверявате на най-добрия в областта, за да не останете после неприятно изненадани от резултата.

Проучете дерматолозите, пластичните хирурзи и очните лекари, които имат опит в тази сфера и се спрете на този, за когото има само позитивни отзиви. Резултатите се задържат около осем месеца. Също така попитайте предварително и за възможните странични ефекти.

По-решителните дами могат да предпочетат блефаропластиката - операция на клепачите, която се състои в отнемане, преместване или добавяне на мазнини в областта на окото, според нуждите на конкретния пациент. Използва се и лазер за стягане на отпуснатата кожа. Възстановяването отнема средно 10-14 дни.