Менструацията – бреме или дар от Бога

Гергана Коджабашийска

Менструацията - бреме или дар от БогаЗнаете ли, че в миналото месечният цикъл при жените от едно племе съвпадали и настъпвали обикновено по новолуние? Според китайска поговорка съвременните жени, при които менструацията настъпва по време на новолуние, са в хармония с природата.

В индианските племена в миналото жените нагласяли своите занимания според фазите на луната. Така по време на новолуние, когато се очаквало настъпването на менструацията, жените изоставяли своите домакински задължения – нито хранели животните, нито готвели, а се събирали в „Лунна колиба”, наричана от индианците или в „Червената шатра” на Изток и общували помежду си. По този начин жените възстановявали своите жизнени сили. А от предменструалния синдром, който мъчи много съвременни дами нямало и следа. Защо това е така?

Едно време жените водели динамичен живот, ловували наравно с мъжете си, което спомагало за липсата на каквито и да било оплаквания. Съвременният начин на живот подлага жената на изпитание, защото нито в работата, нито вкъщи някой се съобразява, че по това време от месечния цикъл, жената има нужда от повече почивка и място за усамотение и релаксиране. В същото време заседналият начин на живот допълнително нажежава обстановката.

Какво може да направим, за да се справим с предменструалния синдром?На първо място всяка сутрин, правете упражнения за раздвижване. Седмица преди настъпването на менструацията пийте чай от жълт кантарион и бял равнец. Жълтият кантарион премахва напрежението и депресията, така характерни за предменструалния синдром, а белият равнец регулира нередовната менструация и помага при маточни кръвотечения. Други билки, известни с това, че помагат при напрежение и стрес са маточината, ментата и мащерката.

Някои жени гледат на самата менструация много негативно, но знаете ли, че по този начин се пречиства кръвта и се изхвърлят токсини?Ако страдате от дисменорея /болезнена менструация/, можете да направите няколко неща:Обяснете на половинката си, че по това време от месечния цикъл трудно може да се справите с домашните си задължения. Помолете, докато отминат болезнените моменти, той да ви помага в домакинството. Най – хубавото, което може да направите за себе си е да разпределите домакинските задължения по равно за постоянно. Затоплете корема със специална грейка. Ако не разполагате с такава, напълнете в платнена торбичка шепа морска сол, загрейте на котлона и наложете върху болезнените участъци като внимавате все пак да не се изгорите. В краен случай или когато сте на работа вземете обезболяващо. Ако си създадете режим и всекидневно изпълнявате упражнения за раздвижване, има голяма вероятност да се избавите освен от предменструалния синдром, но и от болезнената менструация.

Настъпването на климактериума пък е повод затова много жени да изоставят сексуалния си живот, да занемарят външността си, да изпаднат в депресия и едва ли не да очакват всекидневно смъртта. В древните общества жените в климактериума били мъдри жени, до тях се допитвали за съвет и били на почит.

Ето какво казва Юлияна Шапкарова – консултант-терапевт затова:

” Причината поради, която виждаме жени с лошо здраве и занемарен външен вид в климактериума не е физиологическа, нито психическа, тя е социална! Тоест обществото е загубило връзката си с Природата, с древните традиции и знания и сугестира /внушава/ съвсем погрешни постулати. В следствие, на което виждаме жени в една от най-прекрасните си възрасти да се отказват от живота и да живеят така сякаш всеки момент очакват смъртта да ги посети. И в крайна сметка се случва именно това.”

Когато климактериума настъпи при жената, обикновено децата са вече достатъчно големи, за да имат нужда от родителите си. Това е времето да обърнете внимание на себе си и половинката си, да направите това, за което не сте имали време и възможности, когато децата са били малки като например: екскурзия до друга страна;обиколка на забележителностите в нашата страна;записване на танци или в клубове за пеене; обърнете внимание на прическата и маникюра си. Не ви ли харесва да видите на улицата жена на възраст, която обаче е отделила време и си е направила прическа, облякла се е добре и не е забравила и маникюра си?

Съвременният начин на живот е голямо изпитание за жената. Съвместяването на различни дейности, включващи изграждането на кариера, отглеждането на деца и работата в домакинството, принуждава жената да работи на прага на издръжливостта си всекидневно. Много дами изпитват неудовлетвореност от себе си, когато не успяват да изпълняват перфектно ежедневните си задължения в службата и вкъщи. Може би чрез предменструалния синдром и дисменореята тялото сигнализира, че претоварваме системата и имаме нужда от почивка. Ако тези две неприятни състояния присъстват при вас силно изразени, най – доброто, което може да направите за себе си е да посетите специалист, с когото да обсъдите възможните причини за наличието им и начини за справянето с тях.

Помощни материали за написването на статията:

„Менструацията - дара на Природата” – Юлияна Шапкарова-консултант-терапевт