За младежки вид на кожата и след 40 – седем грешки, които да не допускате

Веселка Петрова

За младежки вид на кожата и след 40 – промяна в режима и разнообразяване на продуктитеВремето е най-ценният ресурс на човек – то е ограничено и невъзвратимо. Часовникът е тиктакал-тиктакал и вие сте се събудили една сутрин на 40. И ТОВА Е ПРЕКРАСНО! Вече сте зряла, самоуверена, удовлетворена от живота си дама, която е наясно какво иска, какво може и се чувства добре в кожата си. За да изглежда и кожата ви в унисон с това, ви предлагаме да направите пролетно почистване на къщичката си от ненужните стари продукти и да си набавите такива, които са подходящи ТОЧНО за вас.

А ние ще ви подскажем какви грешки често се допускат, за да можете да ги избегнете и да се наслаждавате на себе си и своята прекрасна, свежа кожа цял живот:

Грешка №1: Не променяте достатъчно режима си на грижа за кожата
Е, може би някоя по-скептична представителка на нежния пол ще каже: „Ама моята баба ползваше едно и също кремче „Здраве“ цял живот и си и вършеше идеална работа през цялото време. Щом тя може така, значи и аз мога“. Прекрасно твърдение, НО... Баба ви е живяла на село, трудила се е по цял ден сред природата, дишала е чист въздух, консумирала е натурална, чиста храна, била е в движение почти нон-стоп, и е родила 5-6 деца, ей тъй между другото. Ако и вие можете да се похвалите със същия начин на живот – тогава ДА, можете да си карате с кремчето на баба до края на дните си. Но тъй като и сами пред себе си вече сте си признали, че по 8 часа на ден сте пред компютъра, хапвате нещо набързо и накрак, постоянно сте стресирани и забързани, не пиете достатъчно вода, храната, която приемате е пълна с Е-та, движението... от вас до спирката и от спирката до офиса. Въобще – точно като при баба, нали ;). Доверявайте се малко повече на тялото си – когато със смяната на сезона, почувствате кожата си по-суха, значи има нужда от допълнителна хидратация, ако се напука – значи има нужда от допълнително омазняване. Тялото е мъдро. Научете се да му обръщате внимание и да се вслушвате в знаците, които ви дава. Това, че един продукт досега 15 години ви е вършил идеална работа, не означава, че ще е така завинаги. Единственото постоянно нещо в живота е промяната :) Така че търсете си вашето „нещо“ за момента и не се страхувайте, когато дойде моментът за следващото „нещо“.

Грешка №2: Не сте отворени за новостите
Въобще нямаме предвид де-що-каквото се появи, вие да го тествате върху себе си, разбира се. Но можете да се възползвате от новите технологии и научните открития, които правят в лабораториите на големите козметични гиганти. В различните възрасти, кожата има нужда от различни продукти. Не се тревожете, ако днес вече имате нужда от концентрирана терапия или омекотяващо олио. Важното е да се чувствате добре.

Грешка №3: Не залагате на продукти против стареене на кожата
Не се притеснявайте специално да попитате за гама продукти за предпазване на кожата от стареене. Точно от това имате нужда – не е задължително да сменяте любимата си марка – просто се запознайте с всички продукти, които предлага и подберете най-подходящите за вас според новите нужди на кожата си.

Грешка №4: Пазарувате импулсивно
Започването на нов режим на грижа за кожата изведнъж ви се струва много вълнуващо и интересно, даващо поле за експериментиране и за драстично олекване на месечния ви бюджет. Това не е особено добра идея. Купете си един или два продукта, тествайте ги на ръката или дланта си, за да се уверите, че нямате странични реакции и ако кожата ви понася добре съставките, постепенно можете да си купувате и останалите продукти от серията. Въобще не се притеснявайте да откажете на продавач-консултанта в магазина, който се опитва да ви убеди, че е най-добре веднага да вземете цялата линия и да започнете да ползвате всички продукти още с прибирането си у дома. Спокойно му отговорете, че имате чувствителна кожа и искате да тествате продуктите в домашна среда и след това отново ще ги посетите. Ако има безплатни мостри или тестери – още по-добре, разбира се. Така едновременно ще можете да изпробвате различни продукти и няма да има нужда да купувате нищо, преди да сте убедени, че е подходящото за вашата кожа.

Грешка №5: Искате да надхитрите механизма на действие
На опаковката пише, че 96% от жените, потвърждават, че само след две седмици употреба по веднъж на ден, вечер преди лягане, се забелязва изглаждане на бръчките с до 40% и вие веднага смятате, смятате, защото математиката ви е била най-силния предмет в училище, и си казвате „Хм, ами ако го ползвам и сутрин и вечер? Или даже да си го взема в дамската чанта и да си слагам и на всяка почивка на работа? Това означава, че за две седмици...“ Да, ама НЕ. По-малкото е повече. По-малко отдаване на изкушението да прекалите – по-добри резултати. Следвайте инструкциите, освен ако не искате да станете ярко червени, да се обринете или дори да си причините изгаряния от прекомерната употреба на силни продукти.

Грешка №6: Не знаете кои са активните съставки и как действат
Въобще не се стеснявайте да поискате разяснения от специалиста в козметичния магазин какви са активните съставки във всеки продукт и за какво отговаря всяка от тях. Защото вие искате да получите максимална полза срещу парите си, а за целта трябва да сте наясно колко голяма е разликата в съдържанието и ефекта на нощния крем и на концентрираната терапия, спрямо разликата в цените им (в случай, че не можете да си позволите и двете). Все пак вие не си търсите нещо скъпо, за което да си внушавате, че действа, а наистина ефективна грижа и видими резултати.

Грешка №7: Не изхвърляте старите си продукти
И така, козметичната ви кутийка до нощното шкафче е пълна с всякакви полупразни тубички, флаконченца, шишенца и други подобни опаковки на продукти за кожата, които не ползвате, но и не изхвърляте, а срокът им на годност си изтича и полезните им свойства си изчезват. Имайте предвид, че повечето козметични продукти са със срок на годност 6, 9, или 12 месеца от датата на отварянето си. Затова направете едно хубаво пролетно почистване на дома си, изхвърлете всичко, което вече не ползвате, дори да не е с изтекъл срок на годност и се пригответе да посрещнете лятото сияйна и зашеметяваща на 40+!