Променящите се лица – експертът в изследванията на кожата говори за типовете кожа и тяхното състояние

Интервю с д-р Франк Шванке, ръководител на отдела по разработване на продукти в Байерсдорф, Хамбург

Д-р Шванке, кои са различните типове кожа и как можем да ги разпознаем?

Д-р Шванке: Кожата може да бъде нормална, суха, мазна и естествено, смесена. Нормалната кожа има добра циркулация на кръвта, което й придава розов цвят и равномерен тен. Тя не е нито твърде мазна, нито твърде суха и не е опъната. Усещаме я гладка и мека, обикновено нямаме проблеми с нея. Сухата кожа може лесно да се разпознае, тъй като има участъци, които са леко залющени и я усещаме неприятно опъната или сърбяща. Като цяло изглежда по-груба и понякога показва белези на преждевременно стареене. Тя е чувствителна към външни влияния и промяна в температурата. На този тип кожа най-много липсват хидратацията и липидите. Мазната кожа има по-скоро лъщящ вид. Това е причинено най-вече от излишното производство на себум. Хората с мазна кожа често имат разширени пори и тяхната кожа лесно се замърсява, често имат черни точки. Смесената кожа има по-различна Т-зона. Областите в Т-зоната – чело, брадичка и нос – са по-мазни, така че изглеждат по-лъскави, докато кожата на бузите е нормална към суха. Когато кожата е здрава, тя има балансирано ниво на липиди и хидратация. Хидролипидният слой на кожата може да варира в различните части на тялото. Ендогенните и екзогенните фактори също оказват влияние на киселинната мантия и следователно на кожата.

Nivea Nivea

Какво представляват ендогенните фактори?

Д-р Шванке: Ендогенните или вътрешните фактори са фактори, които повлияват на типа кожа и включват състояния като генетична предразположеност, възраст, биологично стареене, болести и хормони – хормоните по време на бременност, например.

А екзогенните фактори?

Д-р Шванке: Поведението на кожата и нейните реакции не са зависими само от възрастта на човека и неговата етническа принадлежност, но в голяма степен и от непосредствената околна среда. Други важни фактори са свързани с това къде и как живеят хората. Някои хора живеят в градове, други – в села, някои живеят на места, които са горещи и слънчеви, други – в региони с високо ниво на влажност или в по-студеното, Северно полукълбо. Така че екзогенните фактори са външните влияния, които въздействат върху нашата кожа. Климатът и околната среда са външни фактори. UV светлината и химикалите в агресивните почистващи продукти могат да имат влияние върху нашата кожа. Това важи и за стреса, недостатъчния сън, алкохола, цигарите и особено диетите. Важно е да се поема голямо количество течности през деня, тъй като количеството, което пием има голямо влияние върху състоянието на нашата кожа.

Nivea

Могат ли продуктите за грижа за кожата да повлияят върху типа кожа?

Д-р Шванке: Всеки тип кожа има специфични характеристики и нужди. За да поддържаме баланса на кожата е необходимо да посрещнем тези нужди. Ето защо е важно да използваме почистващи продукти и продукти за грижа за кожата, които са създадени специално за конкретния тип кожа. Хората със суха и чувствителна кожа трябва да бъдат внимателни с използването на ексфолиращи продукти. Добре би било да използват нежни продукти, при това умерено.

Може ли нашият тип кожа да се промени в зависимост от сезона?

Д-р Шванке:Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя покрива площ от около 1.5 до 2 кв. метра. В резултат на размера си и директното й излагане на околната среда, тя играе важна роля при защитата на тялото ни от външни влияния. Нейните най-важни функции са регулиране на температурата, усещане и защита от вредни външни въздействия като микроорганизми или UV светлина. Външният слой на кожата осигурява защитната функция. Неговата средна дебелина е около 0.1 мм, въпреки че кожата на лицето е дебела само 0,02 мм. Ето защо кожата на лицето ни е много по-чувствителна към екзогенните промени като температура, влажност и слънчева светлина. Тези фактори могат да окажат влияние върху липидите на кожата и хидробаланса и да увредят способността на кожата да поддържа или запазва влагата в своите тъкани. Ето защо препоръчваме употребата на продукти за грижа за кожата, които са съобразени със специфичните нужди на конкретния тип кожа. Трябва да нанасяте подхранващи кремове през зимата и да преминете към продукти със слънцезащитен фактор през летните месеци.

Nivea

Младата кожа е по-мазна, докато по-зрялата е по-чувствителна и суха. Какъв тип продукти трябва да ползваме – съобразени с възрастта или с текущото състояние на кожата ми?

Д-р Шванке:Кожата не се променя само с напредване на възрастта, тя се променя и като резултат от временни ендогенни и екзогенни фактори. Дори младата кожа може да бъде застрашена от чувствителност или сухота, а някои хора със зряла кожа се оплакват, че тя е мазна. Сезоните също оказват влияние върху кожата. През зимата кожата ни се „държи” по различен начин в сравнение с лятото. Така че винаги използвайте продукти, които са създадени за състоянието на вашата кожа в даден момент – за текущия ви тип кожа.

Може ли нашият тип кожа да се промени в зависимост от сезона?

Д-р Шванке:Кожата ни съдържа около 25% от цялото количество вода, което съдържа тялото ни. Ето защо хидратацията е особено важна за кожата. И всеки тип кожа се нуждае от хидратация, в най-добрия случай от всички продукти, които използвате – от почистващото мляко и гела до тоника и дневния или нощния крем. Ние създадохме серията NIVEA Aqua Effect с подобрени формули, за да задоволи тази нужда на всеки тип кожа. Продуктите в серията Aqua Effect имат ефективно хидратиращо действие, комбинирано със специфични за типа кожа формули – за нормална, суха и смесена кожа.

Можете ли да обясните по-подробно специфичните нужди на смесената кожа?

Д-р Шванке:Смесената кожа също се нуждае от продукти, които да й осигуряват интензивна хидратация. При смесената кожа челото, носът и брадичката произвеждат повече себум, отколкото бузите, които са нормални към сухи. Продуктите, които са създадени за мазна кожа може да не осигурят достатъчно подхранване за сухите или нормални участъци. И обратно, продуктите, които са създадени за суха кожа могат да бъдат по-тежки за мазната Т-зона. Ето защо е важно да използвате продукти за грижа за кожата, които са специално създадени за смесена кожа, които поддържат нейния баланс и й осигуряват адекватна хидратация.

Можете ли да обясните по-подробно специфичните нужди на смесената кожа?

Д-р Шванке:Смесената кожа също се нуждае от продукти, които да й осигуряват интензивна хидратация. При смесената кожа челото, носът и брадичката произвеждат повече себум, отколкото бузите, които са нормални към сухи. Продуктите, които са създадени за мазна кожа може да не осигурят достатъчно подхранване за сухите или нормални участъци. И обратно, продуктите, които са създадени за суха кожа могат да бъдат по-тежки за мазната Т-зона. Ето защо е важно да използвате продукти за грижа за кожата, които са специално създадени за смесена кожа, които поддържат нейния баланс и й осигуряват адекватна хидратация.

Nivea

Изискванията за грижата за кожата на потребителите се отличават в различните страни и дори в различните региони. Как Байерсдорф посреща тези различни нужди?

Д-р Шванке:Една от причините продуктите на Байерсдорф да са така успешни по света е, че ние имаме сериозни познания за специфичните за регионите изисквания и нужди. Използваме тези знания в нашата развойна дейност. В Хамбург имаме лаборатории, където продуктитe се разработват за специфичния климат и нужди на кожата в тези региони. Ние тестваме европейците със светла кожа, индийците, южноамериканците, африканците и японците. Тези хора имат съвсем различни потребности на кожата. Така знаем, че хората с по-тъмна кожа са по-загрижени за неравномерната пигментация, отколкото за бръчките; хората, които живеят в Северното полукълбо имат по-скоро суха кожа, докато хората, които живеят в Южното полукълбо страдат от мазна кожа или уголемени пори. Ние също така разработваме специални продукти, които имат по-леки формули и немазни емулсии. Всички продукти се тестват от хората от страните и регионите, където продуктите ще се продават.

Каква роля играят индивидуалните потребителски нужди в разработването на новата серия Aqua Effect?

Д-р Шванке:Много важна! Нашите първоначални идеи и прототипи бяха тествани от доброволци при реални условия. Диалогът между потребителите и нашите учени ни даде знания, които можехме директно да интегрираме в оптимизация на продуктите. В нашия изследователски център в Хамбург разполагаме с голям набор от техника за тестване, която може да измери дори минимални промени в кожата и да потвърди и документира ефикасността на продукта. Ефикасността на нашите подобрени формули в серията Aqua Effect бе доказана при тези тестове.

Nivea