Обзавеждането на дома издава темперамента

Светлана Видинска

От времето на Хипократ е изтекло много вода, но хората не са се променили по темперамент - продължават да си съществуват в познатите 4 категории: холерици, сангвиници, флегматици и меланхолици. Понякога за разнообразие чистите видове се смесват и е възможно да се получи изненадваща комбинация, но това са подробности. По-важното е, че тези четири типа категорично се различават по стил и начин не само на живот, но и на вътрешен интериор и дизайн.

Сангвиник

Енергичният и жизнерадостен сангвиник предпочита минимум мебели и максимум пространство, за да може да чувства лекота и удобство. Той просто няма време да спира поглед навсякъде, прекалено е пъргав и динамичен, за да се спъва в разни препятствия, като вещи например. Но ако стаята е малка за широката му душа, той би избрал много огледала, а така също оранжеви и жълти цветове. Те внасят някакъв душевен комфорт, а това за него е изключително важно. Във всеки случай търси цветовете много по-усърдно, отколкото определен стил.

Обзавеждането на дома издава темперамента

Обзавеждането на дома издава темпераментаОбзавеждането на дома издава темперамента

Холерик

Този бърз, подвижен, импулсивен и динамичен темперамент трябва да бъде укротен със спокойни, зелени тонове. Може да внесе разнообразие с гълъбово синьо или цвят каки, но главното е да има простота и изчистени линии. И без това е толкова сложен и непредсказуем, че изчистеният, мек начин на подредба само неутрализира напрежението, което обикновено създава около себе си и вътре в себе си.

Обзавеждането на дома издава темперамента


Меланхолик

Иска домът му да бъде защитен. Нали знаете поговорката: Моят дом е моята крепост. На него му отива. Отиват му малките уютни кътчета, където съзерцателната му душа да намира тишина и спокойствие. Цветовете обикновено са нежни - бледорозови, бежови или малко по-наситени, ненатрапчиви. Всичко подсказва желание за хармония и баланс. Всичко, но не и кабинета. Точно обратното - той трябва да бъде в ярки цветове, за да събужда меланхолика от състоянието му на транс и му дава достатъчно енергия и работоспособност. Е, разбира се и там ще има достатъчно дреболии, без които не може. И много детайли. Всъщност стил барок му пасва като дреха.

Обзавеждането на дома издава темперамента

Обзавеждането на дома издава темпераментаОбзавеждането на дома издава темперамента

Флегматик

Той обожава тежките стабилни мебели. В това отношение е консервативен - колкото повече, толкова повече. Чувства се сигурен и в свои води, пардон, вещи. Предпочита синия цвят, може би сиво или кафяво - важното е да е спокоен цвят, тъй като не обича много промените, нито разместванията. Но всичко в дома му подсказва практичност и стабилност. Обича стил етно, но в повечето случаи ретрото просто е намерило родния си дом.

Обзавеждането на дома издава темперамента

Какво избирате вие?

Снимки: Corbis