6 идеи за развихряне у дома

Светлана Видинска

6 идеи за развихряне у дома

Как бързо да промените омръзналия ви интериор? Има поне шест елемента, които правят дома уютен и гостоприемен. Изберете този, който ви е по сърце!

6 идеи за развихряне у домаЗавеси и тапицерия

Текстилът с едри орнаменти или цветя привлича погледа. В стая с подобна мека мебел използвайте неутрална  драперия – красиви завеси в бяло, бежово или сиво. Раираните пердета също са добър избор. Интересно изглежда меката мебел с различна тапицерия, например диван на райета и едноцветно кресло. Ансамбълът ще стане страхотен, ако се допълни с ефектни завеси с едър принт.

Калъфки

Най-лесният начин да обновите мебелите е като смените калъфките им. Най-добре да имате няколко варианта за смяна на „дрешката” за всеки сезон – например с тематичен десен на жълти листа през есента или снежинки зимата. Също така можете да „преоблечете” и меките възглавнички на столовете. Ярки разцветки, големи цветя и райета са способни да променят интериора на 100 процента.

Декоративни възглавнички

Колкото повече, толкова по-добре! Та нима може да се създаде комфортна и уютна обстановка без тези мекички и пухкави помощници. Освежете строгия диван с куп разноцветни възглавнички и цялата стая ще грейне. Освен това винаги може да сменяте местата им - от дивана на фотьойла, а оттам в люлеещия стол!

6 идеи за развихряне у дома6 идеи за развихряне у дома

Покривка

Пластмасовите поставки все по-често заменят покривката, а защо да е така. Красивият текстил е незаменим за създаване на празнична и тържествена атмосфера. Най-сполучливата комбинация е бродирана покривка с крехък порцелан или груб лен с прозрачна фаянсова посуда. А ленът, допълнен с памук по-малко се мачка и по-лесно се глади.

6 идеи за развихряне у дома

Спално бельо

Не го крийте в раклата, а го извадете на показ. Долу бледите и неизразителни оттенъци! През зимата сгрейте спалнята с ярки топли тонове, през лятото се освежете с прохладни оттенъци, а срещайки пролетта застелете леглото с цветни рисунки!

6 идеи за развихряне у домаКилими

Гледайте на тях като на мобилни елементи от декора. Пъстрото килимче днес може да се кипри в хола, а утре да създава атмосфера за гостите в трапезарията. Подовото покритие от сорта на теракот или ламинат ще бъде много по-весело, ако го освежите с шарени пътеки или килимчета тип шаги, индийски черги или пък някое ваше творение в стил пачуърк!

Така домът ви ще се превърне в поле на фантазията, а който и да посрещате в него, едно е ясно - няма да е Скуката!

Снимки © Corbis