Поканете есента вкъщи

Светлана Видинска

Есента си е у дома. Стига да я пуснете. Защото тя е толкова цветна и пъстра, и хич не е тъжна - точно обратното. Вярно е, че повечето хора я свързват с безкрайно изваряване на буркани за зимата и уморително прибиране на реколтата. Но я погледнете през нейните добри и благодарни очи, и ще ви се прииска да я пренесете цялата у дома!

Като начало метнете върху креслата някоя и друга покривка в жълто, червено или кафяво, потопете във вода стръкове на астри, хризантеми и далии – те са просто великолепни! Развихрете фантазията си с есенни клонки, листа и камъчета. Декорирайте смело с дребни плодове, подредете в причудливи форми шипки, къпини, глог, трънки, откъснати с клонките, дъбови листа с жълъди, кестени и орехи.

Поканете есента вкъщи

Поканете есента вкъщи

Поканете есента вкъщи

А може би имате тиква под ръка. Тя си е чудо на природата, но вие можете да й направите такъв чудесен дизайн, че после ще ви бъде трудно да се разделите с нея, обръщайки я в баница или пудинг. Може да я поставите в кошница, но преди това превържете към дръжката и шипкови клонки с ярка златиста панделка и я оградете с ябълки, орехи и други дребни плодове. Поставена на пода, вашата есенна кошница направо ще радва очите ви.

Поканете есента вкъщиПоканете есента вкъщи

Поканете есента вкъщиОт всички сезони като че ли есента най-много обича приглушеното осветление при създаване на една интимна обстановка. Декорът вече е есенен, така че може да разиграете ефектно пръснати декоративни свещи, например плуващи във вода, в която вече има натопени листа и клонки. Подберете ароматите им така, че да отговарят на есенното усещане в стаята.

И в сервирането можете да добавите есенен акцент. Може с подходящи салфетки, а е възможно и с цвета на чиниите – те определено не са скъпи, пък и ще внесете разнообразиe в кухнята. Цветни декоративни възглавнички пък допълнително ще омекотят и стоплят вашата малка есен у дома.

Снимки: Corbis