ДА и НЕ за чувствителната кожа

Светлана Видинска

ДА и НЕ за чувствителната кожаАко имате чувствителна кожа, сигурно се чувствате като в приказката за принцесата и граховото зърно. 12% от жените се оплакват от същия проблем. Деликатната кожа може да се възпали почти от всичко – храна, стрес, климатични промени...

За да сведете до минимум неприятните усещания, трябва да спазвате няколко прости правила.


ДА!

Пийте вода с лимон. Освежаващата напитка с дъх на лято ликвидира токсините, предотвратява подуването на корема и не на последно място изпълва кожата със сияние „отвътре“.

Използвайте слънцезащитни средства. И не само през лятото. ДА и НЕ за чувствителната кожаНе избирайте много висок фактор, който може да раздразни кожата. Най-подходящ е фактор 30, който блокира 97% отUV-лъчите.

Внимателно с козметиката. Избягвайте мазила с парфюмерийни съставки, аромамасла, парабени, ретинол, АНА-киселини. За вас са кремовете с антивъзпалителни съставки като бял чай, водорасли и минерали, невен.

Наблегнете на полезните подправки.По-точно куркума, джинджифил, канела и чер  пипер. Освен че са екзотични, нямат равни в борбата с възпалената кожа и бръчките. 

Направете си домашен скраб.Объркайте ½ ч.ч.захар с малко зехтин, за да ексфолирате и овлажните кожата. Изплакнете и обтрийте с памучен тампон, напоен с лимонов сок. ДА и НЕ за чувствителната кожаСлед 5-10 минути изплакнете отново.


НЕ!

Не прекалявайте с грима и бялата козметика. Чувствителната кожа има нужда от максимум 3 продукта. Не си купувайте червено червило, лилави или сини сенки. Силните оцветители също са враг на деликатната кожа.
Не използвайте козметични средства, които съдържат петролатум – нито лекуват, нито подхранват и хидратират.

Не се мийте с топла вода.

Не прекалявайте с ексфолирането. Веднъж на 7-14 дни е съвсем достатъчно. Забранете си ексфолиантите, съдържащи ядки, мидени черупки или кристали.

След всичко това нищо не ви пречи да се чувствате като принцеса!