5 маски с... ръжен хляб

Светлана Видинска

5 маски с... ръжен хлябАко е хляб, нека да е ръжен! С това са наясно всички, които обичат да хапват здравословно и полагат какви ли не усилия в името на стройната фигура. Тъмният хляб контролира теглото и нормализира чувството на глад. Освен това е богат на фибри и желязо, а уникалната съставка лизин е незаменима за тялото аминокиселина, която се набавя само чрез храната. И това не е всичко. Най-хубавото е, че ръженото хлебче е просто ненадминато и универсално козметично средство. Под формата на маска, пилинг или обикновена отвара може да сътвори чудеса с кожата и косата. Вижте как!

5 маски с... ръжен хлябСкраб за всеки вид кожа

Натрошете на дребно 2-3 изсушени филийки ръжен хляб. Изсипете ги в буркан и добавете 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. сол. Разбъркайте добре, и вашият скраб е готов! След измиване на лицето вземете малко скраб от бурканчето, навлажнете го и масажирайте кожата за 2-3 минути. Изплакнете с хладка вода.


Овлажняваща маска

100 г черен хляб се заливат с отвара от коприва или топла вода. Към получената кашица се добавя половин настърган домат. Маската се оставя на лицето за 20-ина минути. Отмива се с вода със стайна температура.

Избелваща маска

Натрошете малко ръжен хляб и го залейте с топло мляко. Изчакайте да набъбне. Добавете настърган корен от хрян, 1 ч.л. мед и 1 с.л. меко сирене. Нанесете маската за 5 минути, след което я свалете с напоен в прясно мляко тампон. Измийте се с хладка отвара от зелен чай.

За растеж на косата

5 маски с... ръжен хляб250 г ръжен хляб се заливат с гореща вода и престояват 2 часа. Прецеждат се. Маската се втрива в корените и по дължината на косата, като се покрива с найлонова шапка и хавлиена кърпа. След 40-50 минути косата се измива с подходящ шампоан и изплаква с топла вода + 2 капки лавандулово масло на 1 л. Маската се прави 1-2 пъти седмично в продължение на 2 месеца.

За изтощена коса

250 г натрошен ръжен хляб се залива с топло мляко и се оставя за 3-4 часа. Прецежда се и се добавят 1 с.л. рициново масло и 1 ч.л. мед. Получената смес се нанася в корените и по дължината на косата. След 1 час се отмива с шампоан и изплаква с билкова отвара (коприва, липа, мента, невен). След няколко курса косата става по-гъста и пищна.

Освен че са ефикасни и изпитани от времето, тези рецепти имат още едно предимство. Остатъкът от хляба може да се използва за здравословно и балансирано похапване. Ръжената филийка, запечена със сирене и резен домат е доста вкусна съставка на антицелулитната диета, а в комбинация с краставици, маслини и зелена салата се превръща в класически пример за лятна закуска. Какво избирате?

5 маски с... ръжен хляб