Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В ноемврийския брой:

Специално интервю с актрисата Аня Пенчева
Лебедова шия – дневник на грижите
Лицето през зимата – как да запазим лятната свежест
Билково лечение на акнето
Хипоалергенната козметика намалява риска от обриви
Пилингът отстранява козметични дефекти от кожата
Как да отслабваме правилно?
Безбрачното съжителство
Шанс да спечелите много награди

Лицето през зимата
Как да запазим лятната свежест

Следите от шоколадовия тен все още ви напомнят за изминалото лято – слънчевият загар скри бръчиците по лицето, морето и вятърът направиха кожата ви мека и гладка, наситиха я с кислород и я накараха да засияе. Как да запазите лятното очарование по-дълго време и да се подготвите за настъпващите студени дни? Погрижете се да си набавите някои задължителни за този сезон козметични продукти.

Есенна козметика
Овлажняващият крем
е първото нещо, което трябва да имате в периода на много опасните за кожата резки и чести температурни разлики. Погрижете се тя да не изпитва жажда, особено когато започнат да работят отоплителните уреди и въздухът в помещенията стане по-сух.

Освежаващият спрей е сравнително нов козметичен продукт, който обаче много бързо се наложи. Той не осигурява достатъчно дълбоко овлажняване, затова е по-добре да се използва в комбинация с овлажняващ крем. Можете сами да си приготвите спрей като напълните пулверизатор с минерална вода или отвара от билки. Напръскайте лицето два пъти през 15 минути и след като влагата попие, нанесете крем.

Защитният крем е задължителен в обстановката на големия град. На обгазения въздух, цигарения дим, преумората и стреса успешно се противопоставят козметичните продукти с антиоксиданти. През есента е необходима особено добра защита и за ръцете. Използвайте крем, който съдържа глицерин, силиконов восък, бадемово масло или мед. Тези средства попиват добре, подпомагат регенерацията, премахват раздразнението и беленето на кожата.

Скрабът, който е подходящ за нормална и мазна кожа, има почистващо действие и помага за премахването на черните точки. Пилинг с помощта на скраб е един прекрасен масаж, след който кожата става гъвкава и еластична, тъй като този продукт отстранява мъртвите клетки и стимулира растежа на нови. Освен с натурални абразиви, обикновено частици от костилки на плодове, съществуват и скрабове с полимерни абразиви, които са с по-нежно действие от натуралните.

Гомажът е особено подходящ за чувствителна кожа. Той се нанася на лицето, а след като изсъхне, се премахва с пръсти, като отнася със себе си малки люспици от мъртвия епидермис. В тези средства се използва гликолова и хиалуронова киселина, които помагат на кожата да задържа влагата и я правят еластична.

Ако имате торбички под очите, а трябва да отидете на важна бизнес вечеря, не се отчайвайте – използвайте експресен лифтинг. Маска или тониращ крем ще ви помогнат да си възвърнете предишната свежест – те моментално ще стегнат лицето ви и в продължение на 4-6 часа то ще изглежда по-младо.

Освен овлажняване и защита, през есента на лицето е необходимо и подхранване. Но не бързайте с тежките “зимни” подхранващи маски. Възползвайте се докато на пазара има все още много плодове и зеленчуци, за да си направите маска с натурални витамини – настъргана ябълка, краставица, парченца цитрусови плодове и т.н.

През есента трябва да се отдели особено внимание на устните, тъй като те най-много страдат от неблагоприятните външни условия. Ще са ви необходими овлажняващо или омекотяващо червило или специален балсам. Добре ще е, ако тези средства имат и слънцезащитен фактор, тъй като есенното слънце е не по-малко коварно от лятното.

Пудрата трябва да се превърне в продукт с първостепенно значение през есента, тъй като освен красота, тя дава на кожата и допълнителна защита. За да скриете дефектите на изчезващия загар, използвайте светли или съвсем прозрачни оттенъци.

Сменете парфюма си – след свежите и безтегловни ухания на лятото изберете подходящ есенен аромат – по-тръпчив или сладък. Коригирайте и грима си, тъй като той трябва да е малко по-различен от летния. Акцентирайте на очите като ги откроите по-силно от обикновено с помощта на спирала или очна линия, оцветете устните в по-наситен нюанс, прибавете подходящи сенки.

Зимна козметика
През зимата за лицето са необходими продукти, с помощта на които да се предотврати измръзването или изсушаването на кожата. Почистването й сутрин и вечер е задължително, но трябва да се извършва с по-меки средства. Не се препоръчва използването на тоници и лосиони, съдържащи спирт. Дори мазната кожа трябва да се обтрива с козметични средства, които не съдържат алкохол, а сухата – с козметично масло или мляко.

Дневният овлажняващ крем е задължителен. Съвременните кремове образуват невидим защитен слой, който задържа и съхранява влагата в клетките и междуклетъчните пространства на епидермиса. Още по-добре е, когато тези средства съдържат лецитин, хиалуронова киселина и витамини. Не втривайте крема в кожата, а го нанесете с леки движения на пръстите така, че да попие сам. Всички кремове трябва да се нанасят на лицето минимум половин час преди излизане навън, в противен случай се получава обратен ефект – преохлаждане на кожата.

Дори в студено време за кожата са необходими продукти, улесняващи процесите на регенерация, например с плодови киселини. Добри са също маслото от жожоба, което съдържа витамин Е, и кедровото масло. Кремовете с витамин С укрепват кожата и я зареждат с енергия. Могат да се използват и различни растения. Ако кожата е суха, измивайте лицето с отвара от липа, ако е мазна – с отвара от невен или конски босилек.

Най-добрата зимна маска за суха кожа е яйчно-медената. Смесете един жълтък, 1 ч.л. мед и ? ч.л. растително масло. Добавете малко нишесте, за да се получи гъста кашица. За мазна кожа направете маска от ? пакетче обикновена мая, 1 жълтък, няколко капки лимон и малко кисело мляко или сметана. През зимата подхранващите маски трябва да се правят веднъж на 7-10 дни. Маската се държи на лицето 15 минути и не трябва да предизвиква неприятни усещания. Редовно правени, маските почистват добре кожата на лицето, увеличават притока на кръв в кожата, оставят чувство на свежест и лекота.

Обтриването на лицето с парченца лед е полезна процедура, която тонизира кожата, но не се препоръчва на всеки. За чувствителна кожа с видими на повърхността кръвоносни съдове тя е противопоказана по всяко време на годината, тъй като ледът бързо свива кръвоносните съдове, но после рязко ги разширява. В резултат от тази принудителна гиманстика веничките се спукват. Обтриването с лед се препоръчва в топло време, а не през зимата, когато на лицето са достатъчни студените термични процедури докато се движим навън. Ако от студа лицето ви почервенява, направете си маска от ситно настъргана ябълка, 1 суп.л. топло мляко и 1 жълтък. Ако се получи течна маса, добавете малко пшенично брашно или смляни овесени ядки. Нанесете на лицето и след 20-30 минути измийте с топла преварена вода.

Ако дори при не много голям студ определен участък от кожата избледнява и губи чувствителността си, разтрийте го незабавно с мека ръкавица или с шал, а не със сняг, който допълнително ще го травмира. В къщи го намажете с камфоров спирт или растително масло. Ако кожата е зачервена или ожулена, намажете я с витаминизирано рибено масло. При измръзване от по-висока степен трябва непременно да се потърси лекар. Понякога при силен вятър и студ очите сълзят, зачервяват се и се появява чувство на парене. Затова в студени и ветровити дни преди излизане от къщи е добре долните клепачи и кожата под очите леко да се намажат с натурално масло, например гъше.

Реакцията на кожата – зачервяване, изсушаване, свиване на кръвоносните съдове – е физиологичен процес, неизбежен в зимни условия. Известно е, че никакъв крем не може да се противопостави на студа, дори т.нар. “зимни кремове”, на опаковката на които е изписано, че защитават от студ и предпазват кожата от зачервяване и изсушаване. Всичко, което може да направи един такъв крем, е да образува защитен слой. Какво още трябва да направите, за да запазите кожата на лицето си свежа и красива:

Овлажнете въздуха. В помещенията, където работят отоплителни уреди, въздухът е много сух. Ако в офиса нямате възможност да помогнете на кожата си, вкъщи всичко зависи само от вас. Поставете си овлажнител за въздуха, който е за предпочитане, или в краен случай – различни съдове с вода в помещенията. Ако намирайки се в закрито помещение, усещате, че кожата ви е стегната и суха, овлажнете я допълнително със специален спрей или минерална вода.

Определете “зимния” тип на кожата. Доказано е, че през зимата кожата може да промени своя тип. По този въпрос най-добре е да се обърнете за помощ към козметолог. Той ще ви препоръча подходящите козметични продукти за оказалата се изведнъж непривична за вас кожа.

Използвайте меки скрабове. Съществува мнение, че през зимата не трябва да се използват дори меки и щадящи скрабове. Според специалистите обаче, почистването на порите и освобождаването на кожата от вроговените клетки е особено необходимо в студено време. Освен това тази процедура подобрява циркулацията на кръвта.

Защитете кожата от UV облъчване. Проблемът е актуален както през лятото, така и през зимата. Така че задължително използвайте продукти с UV филтри.

Информирайте се добре. Внимателно четете надписите на опаковките на козметичните продукти. Потърсете на етикета думи като: серамиди – те правят кожата гладка, по-здрава и предотвратяват изсушаването й; липозоми – проникват в по-дълбоките слоеве на епидермиса и осигуряват подхранването на кожата; масло от авокадо или жожоба – възпрепятстват изпарението на влагата.

Грижете се внимателно за себе си. Ако в студен и ясен ден много ви се иска да покарате ски или да се потъркаляте в снега, не подлагайте кожата си на риск – нанесете порция лек мазен крем, дори ако не ви е приятно. По-добре се откажете от кремовете, съдържащи вазелин – това вещество напълно спира изпарението на влагата и кожата се оказва в непроницаем скафандър.

Хранете се правилно. През зимата организмът се нуждае от мазнини и калории, за да се затопли. Ако диетата е неизбежна, необходимо е постоянно да се приемат витаминни комплекси и препарати, съдържащи Омега-3 мастни киселини.

Спете достатъчно. В зимния период на организма е необходимо повече време за сън – не по-малко от 9 часа на денонощие. Резултатът от недоспиването се изписва на лицето – тъмни кръгове под очите, задълбочаващи се гънки между носа и устата, подпухнали клепачи, зачервени очи, бледа кожа. Спокойният, дълбок сън е едно от най-добрите козметични средства, осигуряващи свежест и еластичност на кожата.

РАДМИЛА ПОПОВА
по материали от Интернет

© Любомир Стойков
Всички права запазени!